Youtube videolarını mp3'e çevirip indirmek yasal mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Yayın hayatına başladığından beri dünyada en çok ziyaret edilen sitelerden biri olan youtube, aynı zamanda sosyal ağlarda en çok paylaştığımız site işlevini görüyor. Peki bizleri youtube'a bu kadar bağlayan nedir? Basit  arayüzü olması, kullanışlı olması ve de istediğimiz birçok videoya ulaşabiliyor olmamız bu sitenin bağımlısı yapıyor bizleri. Kimi videolar vardır, amatörlükleri güzeldir, oradaki sesi müziği bilgisayara indirmek, mp3 playerlarımıza, telefonlarımıza aktarmak isteriz. Bunun için daha önceleri bir videoyu önce bilgisayara indirir sonrasında ise videoyu mp3'e çeviren programlarla uğraşırdık. Şimdilerde daha pratik bir çözüm var. Dönüştürme olayını yapan siteye giriyor ve linki yapıştırıp çevir diyor sonra da mp3'ü indiriyoruz.

Buraya kadar sorun yok gibi, peki bu işin bir yaptırımı var mı? Kimi hukukçulara göre indirmek yasal kimine göre ise suç. Genel bir kanıya göre ise videoyu izlediğimizde zaten tarayıcınız o videoyu önbelleğine alır, yani kaydetmiş sayılır. Bir videoyu izlemek de suç olmayacağına göre kaydetmenin suç olmadığı öngörülüyor. Fakat indirilen dosyanın formatında bir değişiklik yapmak ve de başka bir yere upload etmenin suç olacağı genel kanılar arasında. Bu dediğim olayı internette binlerce kişi yapıyor zaten, peki yasal bir yaptırımla karşılaşıyorlar mı? Şimdiye kadar böyle bir haber duymadık ülkemizde fakat forumlarda tartışılan bir konu olduğundan biz de değinmek istedik.

Amacımız bu hizmeti veren siteleri karalamak değil. İnternetten video, mp3 indiren yok gibidir hemen hemen. Fakat bu içeriklerin çekildiği sitelerin yayın politikalarını ve yasallıkları iyi bilmek gereklidir. Zira ABD gibi ülkelerde internetten video, müzik indirenler sıkı bir takibe alınıyor. Bu ne zaman ülkemiz için geçerli olur bilmiyorum, yıllardır internetten telif hakkı olan dosyaları indirmenin suç olduğu ve takibe alınacakları bildirilse de henüz bu konuda ciddi bir haber ulaşmamıştır elimize.

Sizler de bu konuda fikirlerinizi yorum bölümünde bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

1 yorum:

  1. internette konu hakkında gezerken bu yazıyla karşılaştım..benimde kafamı karıştıran durumlar var..youtube artık google şirketinin..Google,ın youtube,dan veri indirilmesi ve paylaşılması konusunda birtakım ciddi katı yasaklamaları var..ancak youtube,da sayıları onbinlerce belkide milyonlarca olan korsan video ve müzikler var..yani bir şekilde burada paylaşım yapılmış,yasadışı olarak..büyük ihtimalle bu korsan yayınları burada paylaşanlarada ceza falan kesilmiyordur..çünkü,google bu yasadışı video ve müziklerden gene reklamlar sayseinde para kazanıyor ve bu nedenle bu korsan video ve müzikleri yayından kaldırmıyor..Öyleyse,youtube,den video /müzik indirmek neden yasak olsun ki?

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica