İşten çıktıktan sonra ne kadar sağlıktan yararlanırım

Sponsorlu Bağlantılar

İşten ayrıldıktan sonra kaç gün sağlıktan yararlanıldığını öğrenmek için bazı esaslara dikkat etmek gerek. Evet sigortalı olarak çalıştığınız işten ayrıldıktan sonra bir süre sağlıktan yararlanabilirsiniz, ama ne kadar?

* Öncelikle sigortalı işte kaç gün çalıştığınıza bakılmaksızın işten ayrıldıktan sonra 10 gün sağlıktan yararlanabilirsiniz.
* Eğer işten çıktığınız iş yerinde son bir yıl içinde 90 günlük prim ödemeniz varsa, yani aylık olarak eksik primleriniz yatsa bile netice itibarıyla bir yıl içinde 90 günlük sigortanız ödenmişse o zaman birinci maddedeki 10 güne 90 gün ilave edilir ve böylelikle işten çıktıktan sonra 100 gün boyunca sağlıktan faydalanabilirsiniz. 
* Yukarıdaki maddeleri dikkate alarak, ayrıca işsizlik sigortası olanlar sigortalılıkları devam ettiği sürece sağlıktan yararlanmaya devam ederler.

Aile fertleri de sağlıktan yararlanabilir mi?

Yukarıdaki şartları sağladığınız takdirde ya da başka bir şekilde sağlıktan yararlandığınız sürece bakmakla yükümlü olduğunuz aile fertleri de (çocuk, eş) sağlıktan yararlanabilirler.


Sağlık ile ilgili yasaları takip etmekte fayda var, yeni yıllarda özellikle bu yasalarda değişme olabiliyor. Geçtiğimiz yıl son bir yılda 90 günün üzerinde primleri yattığı halde işten çıktıktan sonra 10 günden sonra sağlıktan faydalanamayanların tepkileri üzerine yukarıda yazmış olduğumuz maddeler tekrar yürürlüğe girdi. Tekrar etmek istiyorum, eğer son bir yılda 90 gün ve üzeri priminiz yatmışsa 100 gün muayeneden, eczaneden yani sağlıktan yararlanabilirsiniz, fakat 90 günden azsa eğer sadece 10 gün yararlanabilirsiniz.

Ayrıca uyaralım ki; 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren genel sağlık sigortasına (GSS) göre sağlıktan yararlanma süremiz bittiğinde sosyal yardımlaşma vakfına gidip gelir testi yaptırmamız gerekmektedir. .Gelir testine göre aylık gelirimiz belirleniyor ve aylık belli bir miktar GSS'ye ödüyoruz. Son zamanlarda milyonlarca vatandaşa GSS borcu çıktığını hatırlatır ve yasaları takip etmenizi ve de vakit kaybetmeden olası yanlışlıklarda itiraz hakkınızı kullanmanızı tavsiye ederiz.

Sağlıktan yararlanıp yararlanmadığınızı sorgulamak (öğrenmek) için buradan devam edebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica