Taşeron haberleri, görüşmeler ve taşeron yasası

Sponsorlu Bağlantılar

Binlerce taşeron işçisi her gün haber sitelerini karıştırıyor, 2013 taşeron yasasıyla ilgili gelişmeleri yakından izliyor. Birçok işyerinde "kadroya alınacağız" "maaşlar 2 bin lira olacak" vs.. söylentileri dolaşıp duruyor. Söylentilerin nedeni taşeronlarla ilgili düzenlemelerdeki belirsizlik. Geçtiğimiz günlerde birçok gazetede "taşerona müjde" adı altında haberler gördük. Bu haberlere göre yeni düzenlemeyle birlikte maaşlar verilmediğinde asıl işveren kurum muhattap olabilecek. Taşeron firma maaşı vermese bile işveren kuruma müracaat edilip maaş tahsil edilecek ve bu para taşeronun hak edişinden kesilecek. Yine bu haberlere göre yıllık izin hakkı vs.. gibi haklar olacağı gibi tazminatlar da yıllık değil ay hesabıyla verilecek. Sözleşmeler 1 yıllık değil 3-4-5 yıl şeklinde yapılacak.

Taşerona müjde adı altında verilen bu haberler taşeron işçilerin beklentilerini karşılamıyor. Müjde diye aktarılan haklar zaten bir işçinin temel haklarıdır. Henüz kesinleşmemiş olan bu haberler bir yana çoğu taşeron işçisi kadro istiyor. Kadro değilse bile kadroya denk çalışma şartları ve emeğin karşılığını almak yani iyi bir maaş. Türkiye'de çoğu taşeron işçi tek başına 2-3 işçinin işini yapıyor fakat buna rağmen aldığı ücret normalde tek bir işçinin alması gereken ücretten bile daha az. Daha önce de taşeron işçilerin sıkıntılarını yazmıştık. İşte tüm bu nedenlerden dolayı taşeron işçisi insan gibi yaşamak istiyor ve bunun yolunun da mevcut sistemde kadrodan geçtiğine inanıyor.

Kimi inanıyor kimi inancını yitirmiş, fakat taşeronlarda düzelme olacağına inanmayanlar bile merakla adına taşeron yasası dediğimiz yasayı bekliyorlar. İşte yine bugün, yani 12 Nisan 2013 günü Çalışma bakanı Faruk Çelik'in bu konu ile ilgili görüşmeleri vardı. Twitter hesabında memur konfederasyonlarıyla bir araya gelip 657 sayılı kanunda yapılacak olan düzenlemelerle ilgili konuştuklarını belirten Bakan Faruk Çelik'in bugünkü görüşmesi başlamadan evvel yine haber sitelerine ilginç başlıklar atılmıştı bile.

Yine taşeron işçisine müjde başlıklarıyla atılan haberlere göre yeni düzenlemede taşeron işçisi kadroya alınmasa bile kadrolularla aynı haklara sahip olacak. Bu haklardan dikkati çeken ise kuşkusuz maaş meselesi. Haberlere göre taşeron işçisi o işi yapan kadrolu ile aynı maaşı alacak. Açıkçası bu haberlerde belirtilen müjdeler resmi kaynaklarda yok, fakat her bir haber sitesi/kanalı ayrı bir telden çalıyor. Dilerim taşeron işçisinin sıkıntılarını giderecek düzenlemeler olur ve yaşamak o kadar da zor olmaz hepimiz için.

Sponsorlu Bağlantılar

1 yorum:

  1. artık gelecek endişemiz olmadan yaşamak istiyoruz.insan gibi yaşamak ve yaşam standartlarımız birada olsa iyileşmesi
    ama derler ya tok açın halinden anlamaz diye
    allah sonlarını hayır etsin .

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica