İstanbul'da toplu ulaşım (otobüs, metro vs) ne zamana kadar ücretsiz?

Sponsorlu Bağlantılar

15 Temmuz 2016 darbe girişiminden beri ücretsiz olan otobüslerin, vapurların, metroların ne zamana kadar ücretsiz olacağı merak ediliyor. Öncelikle ilk üç gün ücretsiz olduğu açıklanmıştır toplu ulaşımın; fakat sonrasında bu süre uzatıldı. Böylelikle bu süre 2 haftayı aştı. İstanbul, toplu taşımanın ücretsiz olmasına pek alışkın değildir bildiğiniz gibi. Hele ki 2 hafta, alışkanlığın ötesinde şaşırtıcı geliyor vatandaşlar için. Birçok kişi "otobüsler bundan sonra ücretsiz olacakmış" demeye başladı bile. Hatta kimi yerlerde, toplu ulaşımın bedava olmasının mümkün olduğu üzerine konuşuluyor da. Toplu taşımanın ücretsiz olmasının iyi olmadığı; otobüs, vapur, metroları dolup taşırdığını ifade eden ve bu uygulamayı yanlış bulanların sayısı da az değildir. Tartışmalar bir yana, toplu taşımanın ne zamana kadar bedava olduğunu belirtelim:

İstanbul için, bu süre 31 Temmuz 2016 saat 24:00'a kadardır. Yani vatandaş, 31 Temmuz'un sonuna kadar otobüsten (özel halk otobüsü, iett), metrodan, vapurdan ve diğer toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanabilecek.  Diğer il ve ilçelerde bu durum değişkenlik gösterebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Telefonuma yüklenen acil iletişim paketi nedir? Ücretli mi?

Sponsorlu Bağlantılar

15 Temmuz 2016 darbe olayları ve sonrasında, insanların iletişim ihtiyaçları gözetilerek hatlarına ücretsiz konuşma hakkı, internet ve mesaj hakkı yüklenmiştir. Vatandaş, güne başladığında hattında "acil iletişim paketi" isminde bir paketin yüklendiğini fark etmiş ve bunun isteği dışında bir paket olduğundan kuşkulanmıştır. Birçok kişi, gsm operatörlerini arayarak bu paketi kendilerinin yapmadığını belirtmiş fakat operatörlerce bilgilendirilmişlerdir.

150 mb internet, 150 sms ve her yöne 150 dakika konuşma hakkından oluşan acil iletişim paketi ücretsiz olup, herhangi bir iptal vs. gerektirmemektedir. Turkcell için acil iletişim paketinin son kullanımı, paketin yüklendiği tarihten itibaren 30 gündür. Paket kendiliğinden sona erecek ve herhangi bir şey yapmaya gerek kalmayacaktır.

Acil iletişim paketi ücretli mi? sorusunun cevabı da, konuda belirtildiği gibi "hayır, ücretsizdir" şeklindedir ve paket kendiliğinden sona erecektir.

Sponsorlu Bağlantılar

WhatsApp Web'te profil resmi değiştirme

Sponsorlu Bağlantılar

WhatsApp Web, mobil kullanımından pek farklı olmasa da, kimi ayarlar bakımından farklılıklar bulunmaktadır. Bu yüzden, WhatsApp Web'te profil resmi değiştirme konusunu işlemeyi uygun gördük. Profil resminiz olsun ya da olmasın, yeni bir profil resmi için öncelikle mevcut profil resminizin bulunduğu alana tıklayın ya da üç nokta üst üste bulunan simgeye tıklayıp "profil ve durum" a girin. Profil fotoğrafınızın üzerinde durduğunuzda,silik bir yazıyla "profil resmini değiştir" yazısını göreceksiniz. İlgili alana tıkladığınızda ise fotoğrafı görüntüle, fotoğraf çek, fotoğraf yükle ya da fotoğraf kaldır seçeneklerini göreceksiniz. Eğer bilgisayardan fotoğraf çekecekseniz, fotoğraf çek seçeneğine tıklayabilirsiniz. Yok eğer bilgisayarda yüklü bir fotoğrafı profil resmi yapacaksanız, bunun için "fotoğraf yükle" seçeneğine tıkladıktan sonra bilgisayarınızdan fotoğrafınızı seçin.




Fotoğraf seçiminden sonra fotoğrafınızın profil resminiz alanında nasıl görüntüleneceğini belirlemek için "ayarlamak için resmi sürükleyin" yazan kısımda belirtildiği gibi resminizi sağa sola kaydırarak, profil resminize ilk bakışta nasıl görünmesini istiyorsanız o şekilde ayarlayın. Sonrasında tamam dediğinizde, WhatsApp Web'te profil resminizi değiştirmiş olacaksınız. Eğer mevcut whatsapp resminizi kaldırmak istiyorsanız, bunun için yine profil ve durum bölümündeki seçeneklerden olan "fotoğrafı kaldır" tercihini kullanabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

iPhone web geçmişini silme nasıl yapılır

Sponsorlu Bağlantılar

iPhone' web browserı yani tarayıcısı olarak bilinen Safari'de, yaptığınız aramalar ve girmiş olduğunuz siteler kaydedilir. Siz adres çubuğuna herhangi bir sözcüğü yazmaya başladığınızda, daha önce girdiğiniz sözcükler ve siteler belirir. Eğer bu durumun sizin için sakıncalı olduğunu düşünüyorsanız ya da internet geçmişinin saklı kalmasının bir faydası olmadığını düşünüyorsanız, minik bir ayarla iPhone web(internet) geçmişinden kurtulabilirsiniz. Bunun için, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

* Evvela ayarlar bölümüne girilir ve menülerden "Safari" bulunup dokunulur.

* Burada Safari web tarayıcısı ile ilgili ayarlar görüntülenecektir. Sizin işiniz web geçmişini silmek olduğundan, aşağıya doğru kaydırın ve "Tarihçeyi ve Web sitesi verilerini sil" e dokunun.



Karşınıza bir uyarı çıkacak ve silme işleminden sonra tarihçe, çerezler gibi geçmişe ait şeylerin silineceği bildirilecektir. "Tarihçeyi ve Verileri Sil" kısmına dokunduğunuzda ise, internet geçmişiniz silinmiş olacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

WhatsApp Web'te masaüstü bildirimleri ayarları

Sponsorlu Bağlantılar


WhatsApp Web'te, masaüstü bildirimleri isminde bir özellik var ki, bu özellik Msn Messenger programına göndermedir âdeta. Bu özelliği açtığınızda; biri size yazdığında, ekranınızın sağ alt köşesinde bir bildirim göreceksiniz. Bildirime tıkladığınızda ise, ilgili mesajı ve yazışmayı göreceksiniz. Öyleyse hemen bu ayarın nasıl yapılacağını anlatalım:

Web tarayıcınızdan WhatsApp Web'e girin ve kişilerinizin üstünde yazılı olan "yeni mesaj geldiğinde haberdar ol" yazısının altındaki "masaüstü bildirimlerini "a tıklayın.



WhatsApp Web şunu yapmak istiyor şeklinde bir uyarı gelecek, "izin ver" deyin.



İşte bu ayar bu kadar. Bundan sonra size yazdıklarında, tıpkı görselde gördüğünüz gibi uyarı göreceksiniz.


 O an başka bir sitede olsanız ya da masaüstünde başka bir şeyle ilgileniyor olsanız da, sağ altta böyle bir bildirim göreceksiniz.

* Whatsapp Web'te masaüstü bildirimlerini aç şeklinde bir yazı görmüyorsanız, tarayıcınız whatsapp web'i engellemiş olabilir. Bunu kontrol etmek için, chrome'da adres çubuğuna chrome://settings/ yazıp enterlayın. Aşağıya doğru inip gelişmiş ayarları göster deyin. "Gizlilik"in altında "içerik ayarları" deyin. Mouse'u aşağıya doğru kaydırıp, "bildirimler"i bulun ve aynı bölümde "istisnaları yönet" deyin. Burada whatsapp web'in engellendiğini görürseniz şayet, üzerinde durup karşısındaki çarpı simgesine tıklayın ve bitti deyin.

* Eğer hâlâ masaüstü bildirimleriniz aktif olmadıysa, whatsapp web ekranındayken, kişilerinizin olduğu bölümün sağ üst köşesinde üç noktanın üst üste dizili olduğu simgeye tıklayıp ayarlar deyin.



Gelen ekranda "bildirimler" deyin, son ekranda ise "masaüstü uyarıları" "önizlemeleri göster" seçeneklerinin işaretli olmasına dikkat ediniz.



Eğer işaretli değillerse, muhtemelen bu işaretlemeyi yaptıktan sonra masaüstü bildirimleriniz aktif olacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

iPhone'da gelen giden mesajların saatlerini nasıl görürüm?

Sponsorlu Bağlantılar

iPhone'da mesaj saatlerini görme konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Kullanıcılar, mesajın saatini göremediklerini belirtmektedirler. Peki iPhone'da mesaj saatini görmek olanaksız mı? Tabii ki hayır! Küçük bir parmak hareketiyle iPhone'unuza gelen mesajların saatini görebilirsiniz. Bunun için, ilgili mesajın sağından soluna doğru bir parmak hareketi yapmak (basılı tutmak) ile mesajın saatini görebilirsiniz. Parmağınızı çektiğinizde ise saat yine kaybolacaktır. Böylelikle, size gelen mesajların saatini belirlemiş olacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

WhatsApp Web'te ses ayarları (bildirim sesi kapatma) nasıl yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

WhatsApp'ı bilgisayarın web tarayıcısından kullanmaya olanak sağlayan WhatsApp Web için bildirim ayarlarının nasıl yapılacağından söz edeceğiz. Oldukça kısa, küçük bir ayardır. Bunun için yapmanız gereken, whatsapp web ekranındayken solda kişilerimizin olduğu alanın az biraz sağ üstünde üst üste üç nokta simgesine tıklayın ve ayarlar deyin:



Sonrasında açılan yerde bildirimler'e tıklayın.






Bildirimler'e tıkladığınızda notifications (bildirimler) başlıklı bir alanda "sesler, masaüstü uyarıları, önizlemeleri göster" seçeneklerinin işaretli olduğunu göreceksiniz.


















Seslerle aranız iyi değilse, sesler seçeneğinin işaretini kaldırın ve sizi rahatsız etttiğini düşündüğünüz whatsapp web sesinden kurtulun. Tekrar whatsapp web bildirim sesini açmak isterseniz, yine buraya gelebilir ve sesler'i işaretleyerek bildirimlerinize kavuşabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

iPhone web tarayıcısında sözcük arama nasıl yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Windows kullanıcılarının çoğu site içerisinde aramayı bilirler. Bunun için bilgisayarın ctrl tuşu ile birlikte f tuşuna basılır, böylelikle aranacak sözcük yazılır ve aramaya başlanır. Peki bunu iPhone'da nasıl yapıyoruz?

Bunun için iPhone cihazımızın web tarayıcısından (safari) bir siteye girelim. Biz yine kendi blogumuzdan vazgeçmedik ve bilgiduragi.blogspot.com'a girdik.





Blog (site) adresinin yazılı olduğu alana dikkat edelim. Bu, bizim adres çubuğu olarak tanımladığımız alandır. Şimdi, sitemizdeyken bir arama gerçekleştireceğiz. Bunun içinse, adres çubuğu olarak gösterdiğimiz, yani bilgiduragi.blogspot.com'un yazılı olduğu alana herhangi bir şey yazalım. Biz "bilgi" yazdık.




"bilgi" yazdığımız anda google ile ara, yer imleri ve tarihçe, son olarak "bu sayfada (12 eşleşen)" şeklinde başlık göreceksiniz. Elbette ki bizim işimize yarayan  "bu sayfada (12 eşleşen)" yazan kısımdır. Buradan anlaşıldığı üzere, o an açık olan bilgiduragi.blogspot.com sayfasında 12 sefer "bilgi" sözcüğü geçmiş. Bu şekilde sizler de istediğiniz sayfada (sitede) arama yapabilirsiniz. Arama sonucunda "bu sayfada (12 eşleşen)" yazan bölümde "bul" yazan kısma tıkladığınızda, aradığınız sözcüğün geçtiği kısımlar görüntülenecektir. Aynı ekranda alt kısımda aşağı yukarı ok simgelerini kullanarak sözcüğün geçtiği yerler arasında geçiş yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

iPhone cihazlarına bilgisayardan müzik yükleme nasıl olur?

Sponsorlu Bağlantılar

iPhone kullanıcılarının "telefonuma müzik atamıyorum" dediklerine sık sık şahit oluyoruz. Bu durum iPhone'un diğer telefonlardan ayrılan bir özelliğidir. Bilgisayara iPhone ile ilgili hiçbir program kurmadan usb kablosuyla müzik atamadığınızı, aynı şekilde bluetooth bağlantısıyla da müzik aktarımının başarısız olduğunu göreceksiniz. Peki ne yapmalı?

iPhone'a bilgisayardan müzik yüklemenin yolu iTunes indirmekten geçer. O zaman öncelikle iTunes indirelim ve adım adım bilgisayardan iPhone'a müzik nasıl atılır görelim:

* iTunes'u buradan indirebilirsiniz. Dilerseniz açılan ekranda
"-  iTunes'da Yeni Çıkanlar ve özel iTunes teklifleri hakkında bana e-posta gönder.
- Apple yazılım güncellemeleri, en son ürün ve hizmet bilgileri konularında haberdar et". seçeneklerini işaretli bırakarak ve e mail adresi yazarak bunlardan yararlanabilirsiniz. Bunlar beni ilgilendirmez derseniz de, "hemen indirin" seçeneğine tıklayarak iTunes'u indirebilirsiniz. İndirdikten sonra programı çalıştırıp kurun. Ortalama bir program kurulumu nasılsa, iTunes kurulumu da o kadar basit ve sadedir.

* Kurulum bitip programı ilk defa açtığınızda, lisans sözleşmesi çıkacak karşınıza. Kabul ediyorum diyerek programa giriş yapabilirsiniz. iPhone'unuzu usb kablosuyla (iPhone ile uyumlu kablo ile) bilgisayara bağlayın. Bağladığınız anda şöyle bir şeyle karşılaşacaksınız:



Bu bilgisayarı "x iPhone'u" üzerindeki bilgilere erişmesine izin vermek istiyor musunuz? şeklinde bir pencere. Burada yapacağınız şey "sürdür" butona tıklamaktır. Erişime izin vermek için iPhone'unuzdan yanıt verin şeklinde bir yazı çıkacak, iPhone'nunuza bakın ve gelen ekranda "güven" seçeneğini işaretleyin. Bundan sonra ise iTunes'da yeni iPhone'unuza hoşgeldiniz şeklinde bir ekran karşılayacak bizleri. Sürdür diyoruz yine. iTunes ile Eşzamanla ekranında ise "başlat" butonuna tıklayarak işleminize devam edin. Ayrıca sol üstte dosya, düzen, parça şeklinde sıralanmış menülerin hemen yanında olan hesap menüsüne tıklayın, yetkilendirmeler deyin, ardından bu bilgisayarı yetkilendir diyerek Apple kimliği ve şifrenizi girin. Bundan böyle birçok işleminizi daha rahat yapabileceksiniz.

* iPhone'unuz bilgisayara bağlı ise, iTunes ekranında sol menülerde aygıtler bölümünde "x iPhone'u" şeklinde bir ibare göreceksiniz. Tıkladığınızda, müzikler, filmler gibi seçenekleri göreceksiniz. Biz şimdilik müzikle ilgilendiğimizden "müzikler" menüsüne tıklıyoruz. Bundan sonrası ise dilediğiniz müziği bilgisayarınızdan bu bölüme sürüklemek.






Dosyalarınızı tek tek ya da toplu olarak buraya sürükleyip iPhone'unuza müzik atma işlemini sürdürebilirsiniz. Buraya attığınız dosyalar, iPhone cihazlarınızın "Müzik" bölümünde görüntülenecektir. Buradan artık müziklerinizi dinleyebilir, dilerseniz listeler düzenleyebilirsiniz. İşte çok zor denilen ama birkaç işlem ve sabır gerektiren bilgisayardan iPhpone'a (ayfon) müzik atmak bu kadar kolay.






Sponsorlu Bağlantılar

iPhone'dan fotoğraflarınızı ve videolarınızı sildiğinize emin misiniz?

Sponsorlu Bağlantılar

iPhone, diğer telefonlara göre farklı özellikler barındırmaktadır. Bunlardan biri de, fotoğraf ya da videolarınızı sildiğinizde, onları bilgisayardaki gibi geri dönüşüm kutusu tarzı bir klasörde barındırmasıdır. Yani, iPhone'da bir fotoğrafınızı sildiğinizde, fotoğrafınızı tekrar iPhone'da bulabilirsiniz.  Silinen video ve fotoğraflarınızı görmek için; "Fotoğraflar" a girin. Burada "son silinenler" isminde bir klasör göreceksiniz. Eğer göremiyorsanız, sağ altta "albümler" seçeneğine tıklayıp tekrar bakınız.


Eğer ilk defa iPhone kullanıyorsanız, "son silinenler"e girdiğinizde şaşırabilirsiniz. Çünkü burada, sildiğinizi sandığınız görsellerle karşılaşacaksınız. Şayet dalgınlığınız sürmüş olsaydı, belki de kimsenin görmesini istemediğiniz görsellerinizi başkaları da (telefonunuzu kullananlar) göreceklerdi. Bu sebepten kullanmış olduğunuz cihazınızın kullanımına hakim olmanız daima yararınızadır.

Son silinenler klasörüne dokunmasanız bile 30 gün içerisinde bu dosyalar siliniyor; fakat girmişken, kalıcı olarak silinmesini istediğiniz video ve fotoğraflarınızı buradan silebilirsiniz.

Kısacası; iPhone'dan fotoğraf ve videolarınızı kalıcı olarak silmek için iki defa silme işlemi gerçekleştirmelisiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Telefonla konuşurken karşı tarafın sesi az geliyor, neden?

Sponsorlu Bağlantılar

Bazen, telefon görüşmelerimizde karşı tarafın sesini pek az alırız. Karşı taraftan sesini yükseltmesini isteriz, gürültüden uzağa gideriz ama yine de sesi yeterince duyamayız. Buna sebep ne olabilir? Elbette her cihaz için özel olarak ilgilenilmesi gereken bir durum olabilir. Ama sıkça karşılaştığımız bu problemin çok sefer basit bir çözümünün olduğuna şahit olduğumuzdan, bu basit bilgiyi veriyor ve işinize yaramasını umuyoruz.

Görüşme yaparken bir an telefonu elinize alın ve genellikle telefonun sağında solunda ya da üstünde bulunan ses azaltma-artırma tuşlarından artırmaya dokunun. Cihazınızda bir müziğin sesini açar gibi yapın bu işlemi. Şayet ses son seviyede değil ve artıyorsa, görüşmeye kulak verip test edebilirsiniz durumu. Birçok kişi bu basit durumdan dolayı telefonunun ahizesinde problem olduğunu düşünüyor ama sorun bazen bu kadar basit olabiliyor.

Konuda anlatımını yaptığımız durum, bazen dalgınlıkla oluşan ya da telefonun otomatik olarak ses kısmasına sebep olan durumlarda meydana gelen aksaklığı gidermek içindir. Buna rağmen karşı tarafın sesini alamıyorsanız, bir başkasıyla telefon görüşmesi yaparak durumu test edebilir, yine ses kısıklığıyla karşı karşıya kalıyorsanız da, teknik bir arızadan kuşkulanıp cihazınızı servise götürebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Telefonla konuşurken ses neden yankılanır? Telefonum dinleniyor mu?

Sponsorlu Bağlantılar

Muhakkak birçoğumuzun başına gelen bir olaydır bu: Telefon görüşmesi yaparken sesimiz yankı yapar ve bize geri gelir âdeta. Çoğunlukla bunun bir dinlenme olayı olduğunu düşünür ve "dinleniyor muyum acaba?" diye geçiririz içimizden. Gerçek böyle midir peki?

Yıllardır forumlarda tartışılan, haber sitelerine konu olan bir meseledir bu. Telefonun neden yankı yaptığı ya da bu yankılanmanın dinlenme anlamına gelip gelmediği tartışılır durur. Şüphesiz, hiçbirimiz iyi kötü hiçbir konuşmamızın kayıt altına alınmasını, dinlenmesini istemeyiz. Dinleyenin kim olduğunu bilmediğimiz için, endişelerimiz artacaktır. Çünkü dinlenmeler sadece devletin organları tarafından değil, casus diye nitelendirilen kişilerce de illegal yöntemlerle yapılabilmektedir. Devletin organları ise belirli esaslara göre dinleme yapabilir. Bu durumdan ne anlamalıyız? Telefonumuzda sesimizin yankılanması mutlaka dinlendiğimiz anlamına mı gelir?

Bu konuda farklı görüşler mevcuttur ve bunlar yaklaşık olarak şöyledir:

* Dinleniyor olabilirsiniz.

* Karşı tarafın ahize sesi yüksek ya da hoparlör modundadır telefonu, böylelikle sesiniz size geri gelir ve yankılanır. Hani televizyonlarda sıkça karşımıza çıkan "televizyonunuzun sesini kısar mısınız?" diyaloguna sebep olan teknik mesele gibi.

* Cihazınızda ya da şebekenizde bir problem olabilir.

Genel geçer görüşler bu yöndedir, yine de telefonunuzdaki yankının kesin nedenini yorumlarla, görüşlerle saptamak mümkün değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

Facebook'tan gelen bildirim maillerini ayarlama ve kapatma

Sponsorlu Bağlantılar

Bildiğiniz gibi hiçbir ayar yapmadığınızda, mailiniz facebook bildirimleriyle dolup taşabilmektedir. Bu konumuzda, facebooktan gelen mailleri kapatma ya da sınırlama seçeneklerini sunacağız. Bunun için yapacağınız gayet basit. Facebook'unuzun sağ üst köşesinde aşağı yöne bakan simgeye tıklayıp ayarlar deyin ve ardından sol menüde bulunan "bildirimler" e tıklayın. Burada "Facebook üzerinde" yazan kısmın altında "E-Posta" yazısını göreceksiniz. "E-posta"nın karşısında düzenle kısmına tıklayın. Burada üç seçenek göreceksiniz:

* Aboneliğinden çıktıkların hariç tüm bildirimler
* Seninle veya kaçırdığın hareketler hakkında önemli bildirimler
* Sadece hesabınla, güvenlikle ve gizlilikle ilgili bildirimler

Bunlardan sizi ilgilendireni işaretleyip, sadece size yarayan bildirimleri maille alabilirsiniz. Ya da "facebook maili almak istemiyorum" diyorsanız, mail adresinize gelen facebook mailini açın. Mail adresinin yanında bulunan "abonelikten çık" seçeneğini tıklayın. "Facebook göndereninden artık benzer iletiler almak istemediğinizden emin misiniz?"yazacaktır. Bu ne demek? Yani, size gönderilen mailin tarzı "facebookta sandığınızdan fazla arkadaşınız var" şeklindeyse, abonelikten çıkıp bir daha bu tarz mail almamış olursunuz. Facebook size başka mail adresleriyle mail atmaya devam edebilir ve siz onlarda da "abonelikten çık" dediğinizde, yavaş yavaş size facebooktan mail gelmediğini göreceksinizdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Facebook oyun ve doğum günü bildirimlerini kapatma

Sponsorlu Bağlantılar

Daha önceki konumuzda facebookta bildirimleri ayarlama ve kapatma konusunu işlemiştik. Bu konuda en çok ilgi görenin facebook'ta oyun ve doğum günü bildirimlerinin kapatılmasına duyulan ihtiyaç olduğunu fark ettik. Daha önce bildirim ayarlarınızı yaptığınız yerden bu işleminizi de görebiliriniz. Yani başka bir menü ya da ayarı yoktur bunun. Yapacağınız şey gayet basit:
Facebook'unuzun üst kısmında aşağıya doğru bakan ok simgesine tıklayıp ayarlar demek ve sol menülerden "bildirimler"i seçmek. Ardından açılacak ekranda "Facebook üzerinde" yazan kısmın karşısında "düzenle" yazısına tıklayarak doğum günü ve uygulama bildirimlerini düzenleyebilirsiniz. Facebook doğum günü bildirimleri normal şartlarda açıktır, siz ekranda gördüğünüz gibi açık kısmını kapalı konuma getirerek sizi rahatsız eden doğum günü bildirimlerinden kurtulabilirsiniz.


Oyun bildirimlerini kapatmak içinse, "uygulama istekleri ve hareketleri"kısmının karşısında "düzenle"ye tıklayarak oyunlarınıza ait bildirimleri ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, oyun ve uygulama isteklerinden yorulan biriyseniz ve "bunlar bana hiç uğramasın" diyenlerdenseniz, bu konumuza da göz atabilirsiniz: Facebook oyun ve uygulama engelleme 

Sponsorlu Bağlantılar

Facebook bildirimlerimi silmek istiyorum, nasıl yaparım?

Sponsorlu Bağlantılar

Facebook'ta çokça aktifseniz, muhtemelen fazlaca bildirim de alıyorsunuzdur. Zamanla bu bildirimler baş edemeyeceğiniz hâle gelebilir. Daha önce bildirimleri kısıtlama konusunda, hangi bildirimleri kapatacağınızı yazmıştık. Fakat siz eğer geçmiş tüm bildirimlerinizi silmek istiyorsanız, bunun normal facebook ayarıyla mümkün olmadığını belirtmek isteriz.

Geçmiş facebook bildirimlerini silmeye yarayan programlardan söz edilmektedir; fakat bunlar üçüncü parti yazılımları olduğundan, yani facebook'un bizzat kendi uygulamaları olmadığından, bunların güvenilirliği konusunda da kuşkularımız olduğundan bunların paylaşımını da uygun bulmuyoruz. Facebook bildirimlerini ayarlama ve ileriye yönelik bildirim azaltma konusu için buraya bakınabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Facebook bildirimleri ayarlama ve kapatma

Sponsorlu Bağlantılar

Facebook'ta sürekli bildirim almaktan sıkılan biriyseniz, bu bildirimleri almamayı seçebilirsiniz. Bildirimlerden işinize yarayanı alabilir, yaramayanı almayabilirsiniz. Bunun için evvela facebook'unuza girin ve sağ üstte aşağıya doğru ok simgesine tıklayıp "ayarlar" deyin. Sol tarafta "Bildirimler" yazan kısma tıklayın.



Burada facebook üzerinde yazan kısmın karşısında düzenle yazısına tıklayarak düzenleme işine başlayabilirsiniz. Burada doğum günleri, tarihte bugün, yakın arkadaşlarının hareketleri, etiketler, yönettiğin sayfalar, grup hareketleri, uygulama istekleri, canlı videolar, bağış kampanyaları gibi bildirim çeşitlerini size uygun bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Karşılarındaki açık/kapalı ya da düzenle seçeneğiyle facebook bildirimlerini ayarlayabilir, dilediğiniz gibi kimi bildirimleri kapayabilirsiniz. Burada dikkat çekense, sizle ilgili hareketlerin bildirimlerinin kapatılamayacağı. Gördüğünüz gibi, bu buton aktif değil ve facebook tarafından otomatik olarak "açık" olarak işaretlenmiş durumda. Facebook'un seninle ilgili hareketler kısmına yazdığı ise şöyle:
"Birinin seni bir fotoğrafta etiketlemesi veya gönderine yorum yapması gibi seni ilgilendiren hareketler hakkında her zaman bildirim alırsın." Yani bu ayarın kapatılamayacağını öğrenmiş oluyoruz.

Ama yukarıda da değindiğimiz gibi, özellikle oyun istekleri ya da yaklaşan doğum günleri gibi etkinliklere dair bildirimleri kapatabilir, bize gerekli bildirimlerle facebookumuzu kullanmayı sürdürebiliriz.

Sponsorlu Bağlantılar

Aöf öğrencilerinin askerlik tecil durumu

Sponsorlu Bağlantılar

Bildiğiniz gibi zaman zaman askerlik kanununda değişiklikler olmaktadır. Bundan birkaç sene önce AÖF öğrencileri iki yıl üst üste aynı sınıfta kaldıklarında, tecil işlemleri sona eriyor ve kaçak duruma düşüyorlardı. Ama artık durum böyle değil ve Açıköğretim Fakültesi öğrencileri öğrencilikleri müddetince askerlikten muaf sayılmaktalar. Yani kişi, 7 yıldır AÖF öğrencisiyse bile, kaydını sürdürdüğü sürece askerlikten muaf olabilir. Burada iki şart aranmaktaadır:
1-) Her yıl kayıt yeniletme, yani öğrenim harcını yatırmak.
2-) 30 yaşından gün almamak.

Yani, tecilinizi 30 yaşınıza kadar (29 yaşın sonu) sürdürebiliyorsunuz. 30 yaşından sonra da tecilinizi sürdürmeniz için yüksek lisans ya da doktora yapma imkanınız da vardır ki, bunun da sınırı 35 yaştır.

Burada dikkat edilecek diğer bir husus ise, kişi erteleme işlemleri yapacaksa, Açıköğretim fakültesi kaydını oluşturdukdan sonra askerlik şubesine bizzat belge göndermek olacaktır. Bazı durumlarda, üniversiteler askerlik şubelerine belgeleri yetiştiremeyebiliyorlar. Bu böyle olsun ya da olmasın, her halükarda sizin bizzat bu işlemi takip etmeniz yararınıza olacaktır. Aksi bir durumda aöf bürolarına çatmanız da durumu değiştirmeyecektir çünkü. İlk aöf kaydınız oluştuktan ve tecil işleminiz başladıktan sonra, e devlet şifresiyle askerlik durum sorgulama sistemine girdiğinizde, 29 yaşın sonuna kadar - öğrenciliğiniz devam ettiği sürece - askerlikten muaf olduğunuzu bildirir ibareyi göreceksiniz. Buradaki püf noktası, öğrenciliğinizin aktif bir şekilde devam ediyor olması, yani harçlarınızın yatırılıyor olmasıdır. Askerlik tecil durum belgesi sorgulama ile ilgili konuya buradan ulaşabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Açıköğretim (aöf, aöl) öğrencileri paso (öğrenci kartı) alabilirler mi?

Sponsorlu Bağlantılar

Toplu taşıma araçlarında kullanmış olduğumuz öğrenci kartlarının birtakım şartları vardır. Bu şartlar her öğrenim grubuna göre farklılık gösterebilmektedir. Bu durum, açıköğretim öğrencileri için de kurala bağlanmış durumdadır. Örneğin, İstanbul'da indirimli taşıma kartı (paso) olarak bilinen istanbulkart için öğrenciliğin sürüyor olmasının yanında kimi şartlar vardır:



* AÖF öğrencileri için, aktif öğrenci olmak ve o dönemin harcının yatırılmış olması gerekmektedir. Açıköğretim Fakültesine kaydınız devam ettiği sürece,  AÖF bürolarından alacağınız öğrenci belgenizle İETT kart merkezlerine başvuruda bulunabilir ve istanbulkart'ınızı temin edebilirsiniz.

* Açık ilköğretim ya da Açık lise olarak bilinen AÖL öğrencileri içinse bu durum, 20 yaşından küçük olmak ve çalışmıyor olmak (yani sgk'ya primlerinin yatırılmıyor olması) gerekmektedir. Bu şartlara uyan AÖL öğrencisiyseniz, siz de İETT başvuru merkezlerinden öğrenci belgeniz ve kart harcınızla (ve de fotoğraf) istanbulkart çıkarabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Aöf öğrencileri devlet yurtlarında (kyk) kalabilirler mi?

Sponsorlu Bağlantılar

Daha önce işlemiş olduğumuz konuda, açıköğretim öğrencilerinin kyk burs ya da kredisinden faydalanamayacağını - anne baba vefat etmiş ya da şehit çocukları gibi özel durumlar yoksa - ifade etmiştik. Gelen sorulara bakıldığında, aöf öğrencilerinin devlet yurtlarında kalıp kalamayacağı da sorulmaktadır. Bu sorunun cevabı da burs ya da kredi konusunda olduğu gibi hayırdır. Yani özel bir durumunuz yoksa açıköğretim öğrencisi olarak kyk yurtları olarak bilinen devlet yurtlarında kalamazsınız. Aynı şekilde uzaktan eğitim alan öğrenciler de bu haklardan yararlanamazlar. Tabii bunun yanında, misafir olarak başvurabileceğiniz yurtlar vardır; fakat bunların geçici olacağı unutulmamalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Aöf öğrencileri ve uzaktan eğitim öğrencileri KYK kredisi kullanabilirler mi?

Sponsorlu Bağlantılar

Bildiğiniz gibi, üniversite öğrencilerine öğrenim süreleri boyunca geri ödemeli kredi ya da geri ödemesiz burs verilebilmektedir. Öğrenim süreleri boyunca geri ödemeli kredi kullanan öğrenciler, okul ile ilişikleri kesildikten sonraki 1-2 yıl içerisinde ödemelerine başlamaktadırlar. Peki bu uygulamadan tüm üniversite öğrencileri yararlanabilmekteler mi? Örgün eğitim için bu bu sorunun cevabı evettir; fakat uzaktan eğitim gören öğrenciler ve aöf öğrencileri için bu sorunun cevabı hayırdır. Ama açıköğretim öğrencileri ve uzaktan eğitim gören öğrencilerin özel durumları varsa - mesela şehit çocukları ya da hem anne babaları vefat etmişse - bu durumda bu kişilerin zaten devletten alacağı yardım mevcuttur. Ama konuda da sözünü ettiğimiz gibi, tek başına aöf öğrencisi olmanız kyk burs ya da kredilerinden yararlanmanıza olanak sağlamıyor ne yazık ki.

Sponsorlu Bağlantılar

Agario tarzı oyunlar

Sponsorlu Bağlantılar

Bu konuda, agario tarzında olan, ondan esinlenen
ya da benzeşen oyunları kısaca tanıtacağız.

1-) Diep.io

Bu oyunda yapacağınız iş gayet basit. Bir kullanıcı adıyla giriş yapmak ve ateş etmeye başlamak! Agario gibi yem yemiyorsunuz burada. Üçgenlere, karelere ve oyunculara ateş ediyorsunuz. Başarılı oldukça güçleniyor, vuruldukça ise ölüme yani yanmaya zaman sayıyorsunuz. Klavye ile oynanan klasik oyunlar gibi w yukarı, d sağ, a sol, s ise aşağıya hareket etmeye yarıyor. Mouse'un sol tuşu ise ateş etmeye yarıyor. Sağ üstte ise ilk sıradaki kullanıcılar listeleniyor. 

                                diep.io sitesinden giriş yapabileceğiniz oyundan bir görüntü.


2-)Slither.io

Bir diğer agario tarzı oyunumuz ise slitherio. Yılan oyunu olarak da ünlenen bu oyunda, yem yiyerek büyüdüğünüz gibi, oyuncuları da yiyerek büyüyüşünüzü sürdürebiliyorsunuz. Yalnız bir fark var bu oyunda! Oyuncuları direkt yiyemiyorsunuz. Şayet onlara çarpıp yemeye çalışırsanız, tozlara bölünüp yendiğinizi görebilirsiniz. Bu oyundaki püf noktası da bu. İster büyük olun ister küçük, çok dikkatli olmalı ve kimseye çarpmamalısınız. Biri bir yere çarptığı vakit paramparça olur ve acele edip onu yemeye başlarsanız, büyüyen siz olursunuz. Mesela çok küçük bir parçacıkken, aniden kocaman bir yılanın (oyuncunun) önüne çıkıp onun size çarpıp dağılmasını sağlayabilir, onu hemencik yiyip kocaman olabilirsiniz. Oyun, bilgisayardan oynanıyorsa şayet, mouse hareketleriyle oynanmaktadır. Kendi yörüngenizde dolanabilir, kendinize çarpabilirsiniz, bunda bir sıkıntı yok, ama başka birine çarptığınız vakit dağılırsınız, yani yanarsınız. Ayrıca, mouse'un sol tuşu hızlanmaya yarar. Tabii, hızlı gittikçe küçülürsünüz, bu yüzden hızlanma işini taktiksel olarak kısa zaman dilimlerinde denemeniz önerilir.Yine bu oyunda da sağ üstte ilk sırada olanların ismi leaderboard'da yazılıdır. Oyunun telefonlar için uygulaması da gayet başarılıdır.


            slither.io bağlantısından ulaşabileceğiniz slitherio oyunundan bir görüntü. 


3-)Vertix.io 

Agario tarzı mıdır bilinmez ama düşük çözünürlüklü bir çatışma zevki tatmak isteyenler bu siteye giriş yapıp kullanıcı ismini yazdıktan sonra oyuna direkt giriş yapabilirler. w yukarı, s aşağı, d sağ, a sol tarafa gitmeye yarar. Mouse'un sağ ve sol tuşu ise ateş etmeye, mouse hareketleri ise yön tayin etmeye yarar. Tıpkı diğer savaş oyunlarında olduğu gibi. Q tuşu ise silah değiştirmeye yarar ve seçilen şey bomba ise, bombayı duvardan sektirerek gönderme olanağını doğurur. 


                                 vertix.io sitesinden giriş yapabileceğiniz oyunun bir görüntüsü.


* Bu oyunların dışında bir de vanar.io, limax.io, wings.io gibi siteler mevcut ki, bu oyunlar da yine ateş ederek ya da yem yiyerek ilerlemenizi ve oyuncularla mücadele etmenizi sağlıyor.  Elbette agario tarzı oyunlar bunlarla sınırlı değil. Biz bu yazıyı yazarken dahi bu tarz yeni oyunlar piyasaya sürülmektedir; fakat bu oyunların çoğu birbirine benzediğinden ve şimdiye dek oyun sitelerinden oynadığımız oyunlardan pek farkları olmadığından, hepsini yazmıyoruz. 


Sponsorlu Bağlantılar

Agario nedir, nasıl oynanır?

Sponsorlu Bağlantılar

Agario olarak telaffuz edilen oyun, 2015 Nisan ayında agar.io isimli sitede piyasaya sürülmüş ve kısa sürede milyonlarca kişi tarafından ilgi görmüş bir oyundur. Şimdilerde yüzlerce sitede bu oyun türlü serverlerda oynanıyorsa da, bu oyunun orijinal sitesi agar.io'dur.

Peki nasıl oynanıyor bu agario?



Öncelikle agar.io sitesine girilir ve görselde işaretlediğimiz alanda bir nick girilir. Bu nick Türkçe karakterler de içerebilir, çeşitli simgeler de. Ondan sonra "play as guest" butonuna tıklanır ve oyuna girilir. Bu, en düz hâliyle oyuna girebileceğiniz seçenek. Bunun yanında, mesela nickimizi hemen yazdığımız kısmın kenarında FFA, Teams, Party gibi seçenekleri seçerek, takımlı ve partili oyun seçeneklerine de girebiliriz. Nickimizi yazdığımız bölümün solundaki mavi rengin içerisindeki çarka tıkladığımızda ise Türkiye, Rusya gibi türlü serverlarda oynayabileceğimiz gibi, Graphics seçeneklerinde oyunun kalitesini de ayarlayabiliriz. Diğer ayarlar ise no skins, no names vs. şeklindedir. Bunları işaretlediğinizde kişilerin isimlerini ve avatarlarını görmeme şansına sahipsiniz. Sağda ve solda bulunan reklamların dışında yapabileceğimiz bir diğer şey ise kullanıcı girişi yaparak, sisteme kayıtlı olmak ve çeşitli skinleri, avatarları seçme olanağına sahip olmak. Login and play butonuna tıkladığınızda, google hesabı ya da facebook ile sisteme bağlantınızı gerçekleştirecek seçeneği görebilirsiniz. Agario oyununun skinlerle, avatarlarla nasıl oynanacağından önce evvela, düz bir şekilde agario nasıl oynanıyor onu anlatalım:

Oyuna girdiğimizde ufacıksınızdır. Oyun, âdeta kareli defterin üzerine çizilmiş gibidir. Ekranda oyuncular ve virüsler (yeşil çarklar) vardır. Rengârenk yemleri yemekle başlarsınız işe. Hareketlerinizi mouse ile sağlarsınız. Yedikçe büyürsünüz, yeterince büyüdüğünüzde ise, sizden daha küçük oyuncuları da yiyebiliyorsunuz, ki oyunu oynanır kılan da bu zaten. Bir kişiyi yemek için, onun boyutundan biraz daha büyük olmak gerekiyor, böylelikle o kişinin(oyuncunun) üzerine gidilir ve yemeye çalışılır. Fakat, kişi aktif bir şekilde oynuyorsa, köşeye sıkışmamışsa ya da donmamışsa, onu içine alarak yemek pek de kolay değildir. Bu yüzden, daha çok kullanılan yeme biçimi, "space atmak" tabiriyle ifade edilen ve bilgisayarın klavyesinden space (yazı yazarken aralık bırakmak için kullandığımız tuş) tuşuna basılmak suretiyle, ikiye bölünmektir. İkiye bölündüğümüzde, ikiye bölünen diğer ucumuz mouse'u hareket ettirdiğimiz yöne doğru hamle atar ve oyuncunun tam üzerini kaplayacak hâle gelirse, o kişiyi yemiş olur ve büyümüş oluruz biraz. Diğer büyüme şekli ise W atmaktır. Birbirleriyle yardımlaşmak isteyen ya da takım olmak isteyenler, birbirlerine dönükken W tuşuna basarlar ve birbirlerine yem atmış olurlar. Ne kadar yem atarsanız, o kadar küçülürsünüz. Fakat şu da var ki, oyuna direkt girdiğimiz FFA modu tek kişilik oynamak içindir. Buna rağmen çoğu kişi bu moddayken takım oynar ve birçok kişi yine bu durumdan memnun olmaz. Takım olanlara küfürlerin edildiği nickleri de görmeniz mümkündür bu yüzden. Yakın zamanda, agario sisteminde yeni bir özellik, bu modda takım oynayanların, yani sürekli birbirlerine yem verenlerin, boyutlarını küçülten bir yaptırımla karşımıza çıkıyor.


 


Oyunun diğer püf noktası ise, çarklı yeşil virüslerdir. Virüs dediğimiz için korkmayın, bilgisayarınıza zarar veren virüslerden değil bunlar. Oyun için uygun gördüğümüz bir tanımlama sadece. Eğer yeterince küçükseniz, bu yeşil virüslere sığınabilirsiniz. Yok eğer yeşil çarklardan biraz büyükseniz, bu durumda yeşil çarklar âdeta düşmanınız gibi sizi parçalarlar (içinden geçmeye çalıştığınızda). Yeşil çarklı şeyleri kullanmanın diğer yolu ise, biraz büyük iken, yeşil simgelere biraz geriden W atmak ve yeşil virüsün ikiye ayrılırken, ayrılen diğer yönünün büyük bir oyuncuya değmesini sağlayıp o kişiyi "patlatmaktır." Bu da sıkça kullanılan ve büyük oyuncuların dağılmasını sağlayan bir özelliktir. Eğer fazlasıyla büyükseniz, yeşil virüslere W atanları göremeyebilirsiniz ve her an patladığınızı görebilirsiniz. Dağılan parçalarınızdan küçük olanlar biraz büyükce olanlar tarafından yutulacak ve kalan parçalarınız da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.  Oynamış olduğunuz ekranda en büyüklerin listelendiği Leaderboard mevcuttur. Eğer siz de en büyük 10 kişiden biriyseniz, sağ üst ekranda adınızı görebilirsiniz.

Oyun kabataslak bu şekilde oynanıyor. Peki konunun içerisinde bahsettiğimiz avatarlara, skinlere nasıl sahip olacaksınız? Agario oyununu skinlerle oynayabilmek için giriş yapmanız gerekecektir. Giriş yapmak içinse Login and play seçeneğine tıklamak ve bir google ya da facebook hesabınızla ilişkilendirmeniz yeterlidir. Böylelikle sisteme kayıtlı bir kullanıcı olursunuz ve artık puanlarınıza göre skinler kullanabilirsiniz. İlk üyeliğinizde 100 $ şeklinde beliren puancığınız vardır. Bunu yükseltmek için oyun oynamalı ya da ücretle puan satın almalısınız. Çoğunuz para vermek istemediğinizde göre, oyun oynamayı sürdürerek bu puanları elde edeceksiniz. Büyüyerek, yem yiyerek ve oyunu sürdürerek puanlarınızın arttığını göreceksiniz. Şimdi sıra, puanlarımızla skin almaya geldi. Sol köşede kullanıcı adınızın yazdığı bölümün yanındaki puanınıza tıklayın.



Burada satın alma seçeneklerini göreceksiniz. Biz sol üst köşede geri simgesine tıklayıp skinlere göz atacağız. Skins bölümüne tıklayınca, skinleri, isimlerini ve altlarında ise puan değerlerini göreceksiniz. Puanınızın yettiği simgeye tıklayıp o skini kullanabilirsiniz. Bundan sonra yansanız bile skininiz değişmez ve aynı avatarla oyuna devam edebilirsiniz. Misafir girişi yaptığınızda ise puanınız yükselmez, dolayısıyla skin kullanamazsınız. Puanlarınızın birikmesi için facebook ya da google hesabıyla giriş yapabilirsiniz.

Agario telefondan ve tabletten nasıl oynanır?

Agario'yu telefon ya da tabletten oynamak için uygulama indirmek gerekir. Google play ve app store'da agario uygulamasını indirip oynayabiliriniz. Fakat, bu oyun, telefondan ya da tabletten yeterince verimli olmayabilir. Oyun en güzel bilgisayarda oynanabilmektedir. Yine de tecrübeli oyuncular, telefon ya da tabletten de bu oyunu oynayabilmektedirler.

İşte yaklaşık olarak böyle bir oyun agario. Şimdilerde Türk serverlerında çeşitli sitelerde de oynanabilmektedir. Hatta bazı sitelerde chat bölümü de mevcuttur. Bu arada, oyun bilgisayara göre kasabilmekte ve oyuncuyu çıldırtabilmektedir. Ayrıca oyun durdurma diye bir şey de olmadığından sürekli oyunun başında olmak ya da bırakıp yanmayı göze almak gerekmektedir. Bu sebepten birçok kişinin aile ahalisiyle sorun yaşadığını tahmin etmek de zor olmasa gerek. Bu basit ve fakat aynı zamanda zevkli de olan oyunu, tam bir oyun bilinciyle( mesela küfürlü ve siyasi nicklerden kaçınarak) oynamanızı diliyoruz, iyi eğlenceler.




Sponsorlu Bağlantılar

Astral seyahat nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Astral seyahat. Bir şekilde denk gelmişsinizdir bu kavrama. Bazen üzerine fikirler yürütüldüğünü, bazen de mizaha konu olduğunu görmüşsünüzdür. Nedir peki astral seyahat denen? Gerçekte var mıdır böyle bir şey?

Konu kendi içinde çetrefilli olmakla birlikte, bizim bu konuda verebileceğimiz özet niteliğinde olacaktır. Astral seyahat; en genel geçer hâliyle, uyurken dolaşmayı ifade eder. Nedir peki dolaşan, ruh mu? Ülkemizde genellikle dolaşan bu şeyi "ruh" olarak tanımlıyoruz. Okültizm ve teofizide yer alan bu kavrama göre ise buna astral beden denmektedir. Kişi, belli telkinlerle bedeninden ayrılabilir ve hatta bedenini uyur vaziyette görebilir. Astral seyahati ilk defa deneyen ve başarılı olanların - onların ifadelerine göre - , bedenlerini gördükleri vakit korkup ani sıçramayla bedenlerine geri döndükleri ve korktukları ifade edilmektedir. Bu konuda tecrübeli olanlarınsa, çeşitli deneyimlere sahip oldukları ve hatta uzay dışında gezindikleri yine astral seyahat ile uğraşanlarca ifade edilenler arasındadır. Astral seyahat konusunda tecrübeli olanlar, bu işe yeni başlayacaklara çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade ettikleri gibi, aksaklıklar sonucu ruhun bedene dönmeme tehlikesi olduğunu da söylerler. Astral seyahatin nasıl yapılacağı ise çeşitli forumlarda, sitelerde ve kitaplarda işlenen bir konudur. Elbette tüm bunlar, astral seyahate inananlar için geçerlidir. Astral seyahat diye bir şeyin olmadığını ve meydana gelen şeyin bir çeşit rüya-bilinçaltı dalgalanmalarının kişide uyandırdıkları olduğu da ifade edilen görüşler arasındadır. Bizse, astral seyahat diye bir şey olsun ya da olmasın, kişinin yapacağı her şeyde dikkatli olması ve psikolojisini, hayatını tehlikeye atacağı işlere girişmemesini gerektiğini belirtiyor ve ayrıca "bu konuda tecrübem var" diyenleri yorum bölümüne bekliyoruz.

Sponsorlu Bağlantılar

Yandex.Metrica