Blog, web günlüğü olarak adlandırabileceğimiz bir sistemdir. Blog açmak için kendi hostunuzu(ücretli, ücretsiz) kullanabileceğiniz gibi blog servislerinden de yararlanabilirsiniz. Çoğu kişi ücretsiz blog servislerinden faydalanmaktadır. Bu blog servislerinden en yaygın ve popüler olanı blogspottur. Biz de blogspota (blogger) nasıl üye olunur, nasıl blog açılır, bu sistemden nasıl faydalanılabilir gibi konuları işleyeceğiz.
Blogspot blogunuz olsun istiyorsanız öncelikle bir google hesabınızın olması gerekmektedir. Bunu da gmail'e kaydolarak sağlayabilirsiniz. Gmail'e üye olduktan sonra blogger.com adresine giriş yapınız. Giriş yaptığınızda artık bir blog hazırlayabileceksiniz. Soldaki yeni blog butonuna tıkladığımızda blog açmak için ilk adımı atmış olacaksınız.
* Yeni blog butonuna tıkladığınızda başlık bölümüne blog başlığı yazacaksınız. Blog başlığı blogunuzun adresi değildir. Blogunuza verdiğiniz isimdir.
* Adres bölümünde blogunuza bir adres verin. Eğer yazdığınız adres daha önce birileri tarafından alınmışsa o blog adresinin kullanılabilir olmadığı bilgisini görürsünüz. Mesela bilgiduragi yazdığınızda "maalesef bu blog adresi kullanılabilir durumda değil" uyarısı alırsınız. Başka bir site/blog ismi düşünüp tekrar denediğinizde "bu blog adresi uygun" yazısını gördüğünüz vakit o blog ismini kullanabileceğiniz anlamına gelir bu. Blogunuz neyle ilgili olacaksa o konuyla ilgili bir isim seçmek blogunuzun takip edilme/ziyaret edilme oranını arttıracaktır. Adresinizi yazdığınızda blog adresiniz siteadı.blogspot.com şeklinde görünecektir.
* Şablon bölümünde ise blogunuz için bir görünüm seçin. Bunu daha sonra değiştirebileceksiniz. Eğer hazırsanız Blog oluştur! butonuna tıklayıp blogunuza yazı yazmaya başlayabilirsiniz. Bundan böyle yazılarınızı yazmak, düzenlemek, yorum ayarlamaları yapmak, şablon düzenlemek için blogger.com'u kullanacaksınız. Blogger.com'a girdiğinizde admin paneli olarak isimlendirebileceğimiz blogspot paneline ulaşacaksınız.
Blogunuz hazırsa eğer dilerseniz bir domain alarak blogunuzu domaine yönlendirebilirsiniz. Yönlendireceğiniz domain ismiyle blog adresinizin aynı isme sahip olması gerekmez. Com uzantılı domainler 15 TL'den başlamaktadır. Blogunuzu bir domaine yönlendirmeniz şart değildir. siteadı.blogspot.com şeklinde aldığınız bir blogu ücretsiz şekilde kullanabilirsiniz. Fakat blogunuzu bir domaine yönlendirmek isterseniz bir domain satın alarak bunu sağlayabilirsiniz. Domain yönlendirme yaparsanız eğer siteadı.blogspot.com adresinize girenler domaine yönlenir ve google arama sonuçlarında domain adresiniz görünür. Mesela bilgiduragi.blogspot.com adresinde herhangi bir yönlendirme yapılmamıştır, şimdilik tek adresimiz bilgiduragi.blogspot.com'dur.
Tek bir google hesabıyla birden fazla blog açılabilir mi?
Google üyeliğiniz olduktan sonra blogger'dan 100 tane ayrı blog açabilirsiniz. Mesela az önceki işlemleri takip ederek yeni blog açtınız fakat bir de başka kategoride blog açmaya karar verdiniz, bu durumda yeni google hesabı almanıza gerek yoktur. Blogger.com panelinize gelerek soldaki "yeni blog" butonuna tıkladığınızda yeni bir blog açabilirsiniz. Tüm bloglarınızı bu panelden yöneteceksiniz.
Blogumuzda arama bölümüne blogspot yazarak blogspot ile ilgili püf noktaları edinebilirsiniz. Ya da blogspot etiketine tıklayarak blogspot konularına ulaşabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Merhaba, bir sorum olacakti,blogta sagdaki gibi tarihsel arsivlemeler otomatik olarak yapiliyor, buna ek olarak blogumda konulara gore bir arsivleme/siniflandirma da yapmak istiyorum, bunu nasil yapabilirim? Tesekkurler
YanıtlaSilBlogger de yayinlanan icerigi google arama motorunda neden bulamiyorum ?
YanıtlaSilYararlı bir yazı olmuş,teşekkürler .
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilYazınızda paylaştığınız faydalı bilgiler için teşekkür ederim. İyi bir metin yazmak için dil bilgisi kurallarına dikkat etmek, yaratıcı ve özgün olmak çok önemli. İzninizle, ben de bu konu üzerine kaleme aldığım yazımı okumanız için sizinle paylaşmak isterim: https://www.ebrubektasoglu.com/yazi/iyi-bir-metin-yazmanin-incelikleri/
Keyifli okumalar dilerim, sevgi ve saygılarımla...
Son zamanlarda incelediğim en başarılı yazı olmuş tebrikler
YanıtlaSil