Dövme günah mıdır? Sağlığa zararı var mıdır?

Sponsorlu Bağlantılar


Dövme genellikle göze hoş geldiği için çoğu kişi tarafından vücudun çeşitli yerlerine işlenmektedir. Bir çok kişi de dövme yaptırmak istediği halde bazı konulara takılıp kalmakta olduğundan dövmeyi sevdiği halde vücuduna işleyememektedir. Bunun hem sağlık, hem dini, hem de ailevi nedenleri olabiliyor. Sağlık konusunu bunun dışında tutarsak eğer her aile/toplum yapısının farklılığından yola çıkarak kişinin bu tür meselelere takılı kalmasını gayet anlayabiliriz. Birçok ailenin dövmeyi hoş görmediği, ayıp, günah saydığı bir gerçek. Peki gerçekten günah mıdır? Günah bir dine mensup olan kişileri ilgilendirdiği için öncelikle memleketin çoğu insanının sahip olduğu İslam inancına göre değerlendirelim khonuyu.

İslam'da dövme günah mıdır? Dövme gusül abdestine engel midir?

İslam'a göre beden Allah'ın bir emanetidir. İnsanın bedenine sahip çıkması, onu koruması, bakımlı olması kişinin hem kendine hem de Allah'a karşı görevidir. Bundan yola çıkarak dövmenin yapılış şekline bakıldığında dövmenin vücutta bir değişikliğe yol açtığı görülmektedir. İslam alimlerinin bir çoğu ise bunun Allah'ın yaratma şekline müdahale olduğunda hemfikir olmuşlardır. Ayrıca İslam peygamberi Hz. Muhammed dövme yaptıranların Allah'ın rahmetinden uzak olacağını bildirdiği ve bunu yasakladığını ifade ettiği hadisler vardır (buhari, libas, 87; müslim, libas,120). Kısacası İslam kaynaklarından bakarak dövmenin İslam'da yasak/günah olabileceğini söyleyebiliriz.

Gusül meselesine gelince; yapılan dövmenin türüne göre, eğer suyun deriye temas etmesine engel bir dövmeyse gusül abdestine de engeldir. Çünkü gusül abdestinde vücudun iğne deliği kadar kuruluk kalmamasına dikkat edilir. Fakat deriyle temasa engel bir dövme türü değilse eğer gusül abdestine de engel değildir fakat İslam'da bunun yasak olduğu da hatırlanmalıdır. Eğer dövme yaptınız ve pişmanlık duyduysanız yürekten tövbe edin, çünkü İslam inancına göre Allah kulunun samimi tövbelerini kabul eder (kul hakkı hariç).

Hıristiyanlık'ta dövme günah mıdır?

Dövme meselesinin Hıristiyanlık inancına göre hükmü, yeri nedir, günah mıdır? Hıristiyanlık inancına göre "Sonuç olarak, ne yer ne içerseniz, ne yaparsanız, her şeyi Tanrı'nın yüceliği için yapın" denmektedir. Buradan yola çıkıldığında dövmenin gerçekten Tanrı'nın yüceliği için yapılıp yapılmadığı sorusu ortaya çıkar. Eğer kişi gerçekten samimiyse ve de art niyet taşımadan Tanrı'ya yöneliyorsa dövmenin günah olmadığı görüşleri vardır Hıristiyanlıkta. Fakat bir diğer görüş ; Bedenimiz Tanrı'ya aittir ve bedenimiz üzerinde bir değişiklik uyguladığımızda buna gerçekten Tanrı'nın müsaade edip etmediğini sorgulamalıyız demektedir.


Ortaya çıkan sonuç;
İslam ve Hıristiyanlık inancında insan bedeninin yaratıcının bir emaneti olduğu , gerçekte bu bedenin bizlere ait olmadığı , onlar üzerinde bir değişiklik yapmanın doğru olmadığı söyleniyor. Bedenlerimize yaratıcı rızasına uygun davranmamız gerektiği öngörülüyor.

Dövme Sağlığa Zararlı mıdır?

Dinlerle birlikte ya da dinlerin dışında bir konu da dövmenin sağlığa etkisidir. Bir çoğu kişi dövmenin sağlığa zararlı olduğunu duymuş ya da öyle düşünmüş olduğundan dövme yaptırmamaktadır. Peki uzmanlar ne diyor;
İğne uçlarının batmasıyla her türlü enfeksiyonun kapılabileceğini, deriye işlenen boya maddelerinin ciltte alerjik reaksiyonlar gösterebileceğini ve vücudu olumsuz etkileyebileceğini söylüyor dermatologlar. Bir çok rahatsızlığı beraberinde getirebileceği gibi hiçbir olumsuz etkide bulunmayacağını da belirtiyorlar. Kısacası dövme yapılacaksa eğer tavsiye üzerine, kendinizi sağlıklı ellere teslim etmenizi öneririz. Deri hassasiyetiniz açısından öncelikle bir doktora danışmanız faydalı olabilir. 

Şöyle bir bakıldığında dövme için din ve sağlık açısından daha olumsuz şeyler söylediğim ortaya çıkabilir fakat ben tarafsız bir şekilde bir çok görüşü araştırarak ortak noktayı ifade ettim. Dövme yaptırmak tamamen kişinin kendi iradesiyle ilgilidir, yapmak isteyene müdahele etmek etik değildir, bu konuda irade sizsiniz unutmayın. Sağlığınızı düşünüyorsanız eğer dövme yaptıracaksanız, tavsiyeler üzerine hijyenik ortamda dövme yaptırmanızı öneririz. Din konusunda ise kararınızı dine olan bağlılığınız belirleyecektir. Biz bu konuyu yüzeysel işledik. Konuyu etraflıca işleyen din kaynaklarına danışmakta, fikir almakta fayda vardır. 


Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica