Öğrencilerin GSS borcu sildirmesi, itirazı

Sponsorlu Bağlantılar

Hayatımıza soru işaretleriyle giren ve geçtiğimiz yaz etkilerini gösteren GSS sisteminde yüzbinlerce vatandaşa Genel Sağlık Sigortası borcu çıkmaktadır. Evlerine kağıt giden veya borcu olup olmadığını internetten öğrenmek isteyen vatandaşı GSS borcu sürprizi bekliyor. Borcu görünce panik olanlar koşa koşa SGK'nın yolunu tutup "bu borç neyin nesi" diye soruyor. Yeni yasaya göre sigorta primi 30 günden yatmayanlara GSS borcu çıktığı gibi özellikle çalışmayanlara GSS borcu çıkmaktadır. Yasaya göre 18 yaşını geçmiş her vatandaş genel sağlık sigortalı (GSS) olmalıdır. Eğer ki kişi bir işte çalışıyorsa zaten sigortası yatmalıdır. Şayet sigortasız bir işte çalışıyorsa veya hiç çalışmıyorsa kaymakamlık sosyal yardımlaşma ve dayanışmada gelir testi bildiriminde bulunması gerekiyor. Gelir testi bir süre sonra sonuçlanıyor ve kişinin aylık 35 liradan başlamak üzere gss primi ödemesine karar veriliyor. Şayet kişinin geliri asgari ücretin üçte birinden azsa kişinin gss primi devlet tarafından karşılanıyor. Anne babasının kazandığı düşük ücret bile çalışmayan kişinin geliri olarak sayılabiliyor ve aylık 35 liradan prim ödemesine karar verilebiliyor. Özetlersek eğer;
18 yaşından büyük herkese GSS borcu çıkabilmektedir. GSS borcu itiraz yolları açıktır. Fakat itirazlar hep olumlu olmayacaktır. GSS borcuna itirazda en etkili yöntem öğrenci olmaktır. Eğer öğrenciyseniz ve 25 yaşından büyük değilseniz GSS borcunuzu sildirmeniz şu şekilde mümkün olacaktır. Ailede sigortası ya da bağkuru vs..olan, yani sağlıktan yararlanan biri varsa ve 25 yaşından küçük bir öğrenciyseniz, öğrenci belgenizle SGK'ya başvurup ailenin (anne, baba) sağlık hizmetinden faydalanmak istediğinizi söyleyip bildirimde bulunmadığınız için size yüklenen GSS borcunu iptal etmeyi talep edebilirsiniz. Genellikle olumlu sonuçlanan bu işlemde, öğrencinin 25 yaşına kadar olan GSS borcu iptal olabilmektedir. Eğer siz de "öğrenciyim gss borcu çıktı" diyorsanız, bir itiraz dilekçesine gerek olmadan okuldan alınan öğrenci belgesiyle "gss borcu sildirme" işlemini SGK'dan sildirme yoluna gidiniz.

Konu 2013 yılına ait olup güncel mevzuatın takip edilmesinde fayda vardır. 

Sponsorlu Bağlantılar

2 yorum:

  1. Verdiğiniz bilgi için çok teşekkürler. yaz tatilinde harçlık için part time çalışan öğrenciye çok büyük zorluk oldu gss ödemesi. Daha işe başlamadan araştırmaya başladım. Umarım borcum çıkacağı zaman talebimi olumlu karşılarlar.

    YanıtlaSil
  2. benim 2000lirayı aşmış görünen borcum var 21 yaşındayım sgkya gittim bizim sorunumuz değil dediler kayymakamlığa gittim onlarda geçmiş borca bişey yapamyız dediler

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica