Biyografi ile Otobiyografi arasındaki fark nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Biyografi ve otobiyografi, anlamları karıştırılan sözcüklerdir. Biyografinin sözlük anlamına bakacak olursak kısa ve net bir ifadeyle "hayat hikayesi" anlamına gelir. Mesela bir yazarın belgelere dayalı hayat hikâyesini başkaları yazmışsa, buna biyografi diyebiliriz. Fransızca kökenli olan bu sözcüğün başına oto ön eki geldiğinde ise otobiyografi olur ve sözlük anlamı "öz yaşam öyküsü" şeklindedir. Kişinin kendi hayat hikayesini belgelere dayanmaksızın anlatma biçimidir.

Yani bir kişi kendi hayat hikayesini anlattığı bir metin yazıyorsa bu otobiyografidir; fakat bilinen, tanınan veya önemli çalışmalara sahip bir insan hakkında bilgi ve belgeler topluyor ve onun hayat hikayesini yazıya geçiriyorsa bu yapıta biyografi denir.

İnternet dünyasında çoğunlukla karıştırılan sözcüklerdir bunlar. Eğer siz bir profil oluşturup "hakkımda" bölümü oluşturuyorsanız bunun adı biyografi değil, otobiyografidir. 

Biyografi ve otobiyografi bazı özelliklere sahiptir ve belli kurallar çerçevesinde yazılırlar. Bunların daha detaylı türleri vardır, fakat konuda özetle biyografi ile otobiyografi arasındaki farkı anlatmaya çalıştık. 

Biyografi evrimleşerek dilimize girmiştir. Biyo (bio) + Grafi (graphie) 

Bio: Yaşam 

Graphie: Yazma, çizme vs.

"oto" ön eki Fransızca kökenli bir ektir ve sözlükte tanımı şu şekildedir:

"Bazı kelimelerin birleşimine girerek 'kendi kendine' anlamını veren ön ek".

Not: Oğuz Atay'ın "Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan" kitabı biyografik roman türündedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica