Kargo işlemlerinde TC vermek zorunlu mu? Kurye ve Kargocu TC ister mi?

Sponsorlu Bağlantılar

Ptt, Aras kargo, Mng kargo, Yurtiçi Kargo, Ups, Sürat Kargo, Trendyol Express ve diğer kargo firmaları işlem yaparken TC No istemektedirler. Şubelerden kargo gönderirken ya da evimize kargo teslim edilirken TC No vermek zorunda kalabiliyoruz personele. Bu uygulamadan yeni haberdar olan ya da kuşkuları olanlar doğal olarak kargocu tc ister mi?, kargocu neden tc ister? diye sormaktadır. Şunu belirtmek gerekir ki posta, kargo, kurye uygulamalarında TC no istemek rutin bir uygulamadır. Devletin yasal organları tarafından posta ve kargo firmaları denetlenmekte ve teslimatın usul esasları belirlenmektedir. Bu usul esaslara göre gerek kargo gönderirken gerek alırken kimlik göstermenin zorunlu olduğu belirtilmektedir. Kimlik bilgilerinin sisteme işlenmesi için de "TC NO" gereklidir. 

Kargoya TC vermek zorunlu mu?

Bu durumu bir zorunluluktan ziyade kural olarak görmek daha doğru olacaktır. Kargo firmalarına gelen resmi yazılar teslim esnasında TC no almanın gerekli olduğunu belirtmektedir. Dolayısıyla yasal olarak kargocu teslim esnasında sizden TC no isteyebilir ve TC no vermediğiniz takdirde postayı/kargoyu teslim etmeyebilir. Yine bu kurallara göre TC No kimliğe bakılarak yazılmalıdır. 

Kargoya TC no vermenin amacı?

Bu uygulamanın birinci amacı postayı doğru kişiye/kişilere teslim etmektir. Siz ne kadar dürüst olsanız ve "adımı soyadımı söylüyorum yetmez mi" deseniz de, bu gibi durumlar sadece "sözlü" olarak kalırsa eninde sonunda suistimal de söz konusu olacaktır. Siz değil ama bir başkası bu durumu kullanacak ve kargocu nasıl olsa kimlik sormuyor diyerek paketinizi almaya gidecektir. Bu konuda yüzlerce dolandırıcılık vakası bulunmaktadır. Ben kimlik göstermeye karşı değilim TC no vermeye karşıyım derseniz de mevzuat kimlikle teslim edildiğinin ispatı için TC No yazmayı zorunlu kılmaktadır. Verdiğiniz TC no kargo sistemine girildiğinde otomatik olarak isim çıkacaktır. Dolayısıyla yanlış TC vermeniz ya da TC no'nun yanlış yazılması durumunda kargo firması sizi arayıp TC'yi doğru vermenizi isteyebilir. 

Kargocuya yanlış TC NO vermek sorun yaratır mı?

Normalde uygulama kimliğe bakıp TC NO yazmak şeklindedir. Fakat daha pratik olması için sizden TC NO'nuzu sözlü olarak isteyebilirler. Eğer bu esnada direkt kargo şirketinin verdiği el terminaliyle TC'nizi yazacak olurlarsa TC NO'nuzun yanlış olduğu anlaşılacaktır. Çünkü veri tabanlarında TC NO'nuz kayıtlıdır ve doğru verdiğinizde bilgi eşleşir, yanlış verdiğinizde hata verir ya da başka isim çıkar. Eğer el terminali yoksa ve bir kâğıda yazıyorsa, bu bilgiyi mesai bitimi bilgisayarda ya da el terminalinde işleyecektir ve yanlış olduğu anlaşıldığında ya sizi arayacaklardır ya da başka bir TC girerek teslimatın gerçekleştiğini sisteme kanıtlayacaklardır. Çünkü birçok kargo sistemi artık TC NO girmeden ilerlemeye izin vermemektedir.

Verdiğimiz TC NO'lar güvende mi?

Kargo firmaları, bankalar, sigorta kurumları ve diğer her kurum kuruluş verdiğimiz kimlik bilgilerini güvenle saklamak zorundadır. 

Kargoya TC no vermek dışında alternatif yok mu? Temassız teslimat kodu bir çözüm olabilir mi?

Pandemi dönemi kargo firmaları temassız teslimat çözümüne giderek, telefonlara gelen temassız teslimat kodu ile kimlik istemeye gerek duymadan kargoları teslim etmişlerdir. Covid 19 tedbirleri gereği üretilen bu çözüm aslında bu konuda kalıcı bir uygulamaya dönüşürse daha iyi olabilir. Bu uygulamanın kalıcı olması için kargo gönderenin ve alanın telefon numaraları doğru yazılmalı ve kargo firmaları kargo dağıtıma çıkmadan önce "teslimat kodunu" sistemden müşteriye göndermelidir. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica