Örneğin SGK tarafından gönderilen taahhütlü postayı iade etme, kabul etmeme hakkınız var fakat gönderilen yazının içeriği her neyse o durum devam eder. Ya da avukatlık bir durumunuz var ve avukat size taahhütlü mektup yolluyor siz kabul etmiyorsanız özel durumunuz konusunda hukuki destek almaya çalışın. Bazı durumlarda mektupları kabul etmemek aleyhinize işleyebilir.
Bankalardan gelen ihbarname ve ihtarnameleri kabul etmeme hakkınız var fakat bu durum borcunuzu silmez. Bankalardan gelen banka ve kredi kartlarını iade etmek isterseniz eğer bu konuda herhangi bir engel yoktur. Fakat bu tür kartlar kolay kolay iptal olmaz, bankalar bunun için tekrar tekrar arar. Ayrıca "benim bankada hesabım yok ki" "kartım yok ki" diyerek iade ettiğiniz kart halihazırda adınıza açılmış hesap olduğunu da gösterebilir. Bu yüzden bu tür kartları kurye yoluyla iade etmenin yanı sıra ayrıca bankayı arayıp iptal etmek istediğinizi belirtmeniz daha iyi olacaktır.
Bir postayı/kargoyu kabul etmediğinizde dağıtıcı kabul edilmedi şeklinde not düşer ve merkeze geri gönderir. Kabul edilmeyen gönderi göndericiye ulaştırılmak üzere adresine postalanır.
Bir postayı/kargoyu kabul etmediğinizde dağıtıcı kabul edilmedi şeklinde not düşer ve merkeze geri gönderir. Kabul edilmeyen gönderi göndericiye ulaştırılmak üzere adresine postalanır.
Kargoları kabul etmemenin hükmü nedir? Kargo teslim almadan iade cezası var mı?
Kargolar iade edilebilir. Fakat ödeme şartlı kargo olması ya da ücretinin daha önceden ödenmesi gibi farklı durumlar söz konusudur. Eğer ödeme şartlı kargoyu almadan iade ederseniz bu durumda hiçbir ödeme yapmadığınız için parasal bir sıkıntı görünmemektedir. Fakat kargoyu gönderen kişi kargo ücreti ödemiştir, karşı taraf için bu bir sorundur. İade gerekçesinin makul olması durumunda ise herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Kargoyu gönderen "kargoyu kötüye kullanmak" suçlamasında bulunabilir ve hukuki yollara başvuracağını söyleyebilir. Fakat makul gerekçelerle iade edilmiş bir üründe kötüye kullanma suçu bulunmayacaktır. Bu tür davalara pek rastlanmamakla birlikte bilerek sahte sipariş vermenin hukuki sonuçları olabilir.
Ücreti ödenmiş bir kargoyu iade ettiğinizde ürünü almadığınız için ürün bedelini talep edebilirsiniz. Fakat güvenli alışverişin olmadığı durumlarda bu durum da sıkıntı yaratmaktadır ve bazen gönderici ücreti ödemeye yanaşmamakta "iadeyi kabul etmemektedir". Böyle durumlarda ücretin iadesi için tüketici hakem heyetine başvuru yapılmaktadır.
Haberiniz olmadan gönderilen kargolar için hiçbir sorumluluğunuz yoktur, binlerce kez gelse binlerce kez iade edebilirsiniz, "almak zorundasınız" şeklinde atılan mesajları tehdit olarak nitelendirip dava açabilirsiniz. Fakat "satış sözleşmesini" onayladığınız bir siteden kargo sipariş verip iade etmeniz durumunda neler olacağını öğrenmek için satış sözleşmesini incelemeli ve hukuki açıdan yorumlatmalısınız.
Tüketicinin cayma hakkı konusuna da göz atabilirsiniz. Cayma hakkına istisna oluşturan ürün ve şartlar dışında 14 gün içinde alınan ürünün iade hakkı vardır. İade etmek, kargoyu almamak haktır fakat bu hakkın kötüye kullanılmaması ve gönderici iyi ya da kötü niyetli olsa da "bilerek sahte sipariş" oluşturulmamalıdır.
Yukarıdaki bilgiler derleme niteliğinde olup hukuki tavsiye niteliği taşımaz. Daha detaylı bilgi için hukuk forumlarını takip edebilir, avukata danışabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.