Kayıtsız (adi) posta nedir, kaç günde gider, takip edilebilir mi? Detaylı bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar


Postalar genel itibari ile ikiye ayrılırlar: Kayıtlı ve kayıtsız postalar. Kayıtlı postalar; taahhütlü mektup, aps, kargo, kimlik kartı, tebligat, banka kartı gibi çok sayıda gönderi türünü içine alan ve hareketleri takip edilen posta türüdür. Bunlar posta takip no, kargo takip no gibi numaralara sahip olurlar ve imza ile teslim edilirler. 

Kayıtsız postalar ise bizim genel olarak mektup dediğimiz gönderileri kapsar. Bunlar arasında tebrik kartları, mektuplar, gazeteler ve resmi kurum mektupları olabilir. Kayıtsız postalara adi posta da denmektedir. Ücretleri dönem dönem değişmekle birlikte kayıtlı postalar göre daha ucuzdur. Bu ucuzluğun sebebi herhangi bir kaydının tutulmaması, dağıtım süresinin uzun olması, kapıya bırakılabilmesi ve imza karşılığı teslim edilmemesi gibi etkenlerden gelir. 

Kayıtsız (adi) posta kaç günde gider? Ne zaman teslim edilir?

Mektup kaç günde gider?

Kayıtsız postalar ikinci planda kalan postalardır. Posta firması bunları dağıtmakla yükümlüdür fakat dağıtım süresi genellikle uzamaktadır. Bazen 1-2 günde teslim edilmekte bazen 2-3 haftayı bulmaktadır. Ptt seyyar kutularına atılan adi postaların dağıtım süresi çok daha uzundur. Gönderinin dağıtım merkezine ulaşması ve dağıtım merkezinde adi postaların dağıtım süresi gibi birçok etken vardır. 

Kayıtsız posta nereden nasıl takip edilir? Adi posta sorgulama

Kayıtsız postaların barkodu yoktur. Dolayısıyla sisteme herhangi bir bilgi girilmez. Bilgisayar/sistem üzerinden sorgulanamaz ve takip edilemez. Ancak dağıtımın yapılacağı dağıtım merkezi aranarak ya da bizzat giderek bilgi alınmaya çalışılır. 

Kayıtsız postaların dağıtımı nasıldır?

Kayıtsız postanın dağıtım usul esasları mevzuatta belirlenmiştir. Fakat genel uygulamaya göre bu tür gönderiler bina kapılarına ve şirket girişlerine bırakılır. Kapının açık olması halinde bina içindeki posta kutularına bırakılır. Cezaevi mektupları, sigorta evrakları, reklam kartları vs. kayıtsız olmaları hâlinde aynı yöntemle kapıya bırakılırlar. 

Kayıtsız postanın sistemsel takibi yoktur ve kanıtlı posta statüsünde değildir. Dolayısıyla değerli evrakların kayıtsız yani adi postayla gönderilmesine sıcak bakılmaz. Yaşanacak herhangi bir sorunda sorumluluğun hangi personelde olduğunun belirlenmesi çok zordur. Belki de ilgili dağıtım merkezine o gönderi hiç gelmemiştir.

Kayıtsız posta dünya genelinde uygulanan bir posta türüdür. Her ülkenin ve dağıtım kurumunun bu gönderileri dağıtmak için usul ve esasları vardır. Fakat hepsinin ortak yanı bunların takip edilemeyen kayıtsız posta statüsünde olmalarıdır. 

Kayıtsız postam ulaşmadı, kayboldu ne yapmalıyım?

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda kayıtsız postanın daima bir kayıp riski ile karşı karşıya olduğunu belirtebiliriz. Bu postaların kaybolması için çeşitli nedenler bulunabilir. Adresin hatalı olması, başka adrese bırakılması, bilinmeyen sebeplerden kaybolması, kapıya bırakıldığında bir başkasının alması gibi birçok nedeni olabilir bunun. Bazen de dağıtım merkezlerinde kayıtsız postalar uzun süre bekleyebilmektedir. Alıcının adresine en yakın Ptt dağıtım merkezine gidilip postanın akıbeti sorulabilir. 

Aliexpress kayıtsız postalar nasıl dağıtılır?

Aliexpress'ten alınan birçok ürün kayıtsız posta ile gelmekteydi ülkemize. Bunlar da kayıtsız posta mevzuatı doğrultusunda kapıya bırakılmaktaydı. Bunları elden müşteriye teslim etmek dağıtıcının inisiyatifindedir. Mevzuata göre kayıtsız postanın dağıtımı nasılsa kayıtsız şekilde gelen paketlerin dağıtımının da aynı şekilde yapılmasını engel teşkil edecek bir durum yoktur. Birçok vatandaş "onca para verdiğim şey nasıl kapıya bırakılır" diyerek haklı şekilde veryansın eder, fakat kayıtsız paketlerin içinde değerli ne olursa olsun "kayıtsız posta" statüsünde geldiği için mevzuat da o postayı kapıya bırakmasını söyler. Oysa bu tür gönderiler E-ticaret gibi kanıta dayalı ticaretin gereği hepsi kayıt altına alınsaydı ve anlaşmalar buna göre yapılsaydı bu sorun da olmazdı. 

Şimdilik yukarıdaki sorun çözülmüş durumda, fakat bu tür gönderilere ait gümrük ücreti çıkmaktadır. Artık Aliexpress ve diğer yabancı sitelerden alınan ürünler ülkemize geldiğinde gümrük birimine sevk olunmakta ve gümrük ücreti çıkmaktadır. Bu bilgilerin işlenmesi ve ödemelerin yapılması için de paketlere barkod atanmakta, kayıtlı postaya dönmektedir. Şimdilik Aliexpress kayıtsız postaları da gümrük işlemleri sebebiyle kayıtlı postaya dönmüş durumda ve dolayısıyla artık kapıya bırakılmamaktadır.

Yurtdışından mektup bekliyorum neden gelmedi?

Yurtdışından beklediğiniz mektubun 13 haneli bir barkod numarası varsa eğer ptt gönderi sorgulama sayfasında gönderinin nerede olduğunu görebilirsiniz. Eğer Ptt sisteminde görünmüyorsa ama yine de 13 haneli barkoddan oluşuyorsa henüz Ptt sistemine düşmemiştir, gönderilen ülkenin posta sorgulama sayfasından ya da https://www.17track.net/tr gibi sitelerden sorgulama yapılabilir.

Beklenen mektup kartpostal, adi mektup, ölüm ya da sigorta evrakı gibi dönem dönem gelen belgelerse eğer, bunlar genellikle kayıtsız olarak gelmektedir. Birçok kişi kayıtsız postanın ne olduğunu bilmediği için vize evraklarını da adi posta ile göndermektedirler. Oysa bunlar önemli belgelerdir ve kayıtlı posta ile gönderilmeleri gerekir. Kayıtlı değilse eğer beklemekten ve en yakın dağıtım merkezine gidip yurtdışından posta beklediğini söylemekten başka çare yoktur. 

Almanya ve diğer ülkelerden posta kaç günde gelir?

Bu süre ülkeye ve postanın kayıtlı kayıtsız olmasına göre değişir. Almanya'dan gelen postalar genellikle 1-2 hafta içerisinde ülkemize ulaşmaktadır. Amerika gibi ülkeler için bu süre biraz daha uzayabilir. Yurtdışı acil postalar 3-4 günde ulaşabilmektedir fakat diğer postalar genellikle en erken 1 haftada gelmektedir. Bunlar kesin bilgi değildir, ülkeye ve merkezlerin çalışma sistemine göre farklılıklar gösterir. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica