Bim 25. yıl 1000 TL hediye çeki dolandırıcılığına dikkat!

Sponsorlu Bağlantılar

Bir süredir WhatsApp ve çeşitli platformlarda Bim'in 25. yılı kutlamaları kapsamında başvuranlara 1000 TL hediye çeki verileceği haberi dolaşmakta. Linke tıklayıp yorumu okuyan vatandaşlar "herkes almış bize de çıkar" diyerek talimatları uygulamakta. Şunu belirtmek gerekir ki "ödül kazandınız" "şu kadar ödül kazanmak için tıkla" şeklinde paylaşımların %99'u dolandırıcılık üzerine kurulmuştur. 

Elbette Bim ve diğer kuruluşlar çekiliş ve kampanya düzenleyebilirler. Fakat bunlar "başvuran herkese 1000 TL" gibi abartılı ve kandırmaca olmaz genelde. Şirketlerin kampanyaları, çekilişleri genellikle sosyal medya üzerinden olur. İlgili şirket resmi sosyal medya hesabında bir duyuru yapar ve "retweetleyen" "gönderiyi beğenen" kişiler arasından çekiliş yapılacaktır der, bu daha makul ve akla yatkındır. Fakat garip linklerden oluşan sitelere girmenizi isteyen, o şirketin logosunu koyan, şu hediye çarkını çevir hemen kazan diyen siteler tuzaktır. Bu tarz haberleri o şirketin resmi sitesinden ve sosyal medya hesabından öğrenmek varken garip linklerden oluşan bu sitelere girmek ne derece mantıklıdır? Unutmayın ki bu tarz girişimler hem aklınızla alay eder hem de paranıza göz koyar. Size bunları WhatsApp'tan gönderenleri de uyarın ve bu tarz paylaşımların daha fazla yayılmamasını sağlayın. Zor durumda olan ya da bedava para verileceği heyecanına kapılanlar bu linklere tıklayıp zarar görebilirler.

Bu linklere tıklandığında genellikle sahte yorumlar olur ve bir de hediye çarkı türü şeyler olur, ne olduğunu anlamadığınız şekilde "şunu kazandınız" "bunu kazandınız" derler, sonra telefonunuzu isterler, yazdığınızda sms gelir ve onayladığınızda sizi bir sisteme abone ederler, böylelikle hattınızdan para çekilip durur. Ya da bir numarayı aramanız sağlanır ve hattınıza kabarık faturalar yansır. Veya telefonunuza bir uygulama indirilmesini sağlarlar ve o kötü uygulama sayesinde telefonunuzdaki özel bilgiler, fotoğraflar, belgeler, banka şifreleri tehlikeli hale gelir. Görüldüğü üzere bu ve buna benzer birçok şey yaşanabilmekte. Bu sebepten bilinçli internet kullanıcısı olmalı, dijital okuryazarlığı artırmalıdır. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica