Kredi, günümüzde bireylerin veya kuruluşların mali durumları dikkate alınarak sağlanan, geri ödenmesi gereken finansal destek anlamına gelir. Güven esasına dayanır ve ödeme taahhüdü garanti altına alınır. Bu şekilde kredi sağlayanlar belirli bir miktarda kredi sunarlar. Krediler, esasen borçlarla eş anlamlıdır. Çoğunlukla bankalar tarafından sağlanan krediler, finansman ihtiyacı olan kişinin borç hanesine işlenir. Genellikle, geri ödemeler aylık taksitlerle yapılır. Ancak, ödemeler geciktiği takdirde faiz uygulanır ve taksitlerin düzeni bozulursa borç "muaccel" duruma gelir, yani toplam tutarın tamamının tek seferde ödenmesi talep edilir. Bu nedenle kredi alırken ödeme kapasitesine dikkat etmek, taksit ödemelerine bağlı kalmak büyük önem taşır. Aksi halde borç birikimi tek seferde talep edilir ve ödemeler yapılmadığında icra gibi sonuçlarla karşılaşılması kaçınılmaz olabilir.
Kredi Verenler Kimlerdir?
Başlıca kredi sağlayıcıları arasında bankalar bulunur. Bunun yanı sıra varlık yönetim şirketleri, finansal holdingler, faktoring şirketleri gibi büyük finansal kurumlar da kredi verme yetkisine sahiptir. Ancak, bankalar dışındaki bu tür kuruluşlar genellikle büyük ölçekli firmalara yönelik hizmet sunmaktadır. Vatandaşlar için kredi alma konusunda ilk başvurulacak yer genellikle bankalardır. Son dönemlerde ise GSM operatörleri dahi kredi sağlama hizmeti sunmaya başlamıştır.
Gayri Resmi Kredi Sağlayıcılar Kimlerdir?
Yasal kredi sağlayıcıların dışında, halk arasında "tefeci" olarak bilinen kişiler de kredi sunmaktadır. Bu kişiler, bankalardan kredi alamayan bireylerin başvurduğu bir yöntemdir. Borç karşılığında imzalanan senetler üzerinden geri ödemeler yapılır. Ancak bu süreçte senedin geri alınacağına dair bir garanti yoktur. Bu tür işlemler resmi bir kurum tarafından kontrol edilmediği için tamamen kişisel ilişkilere dayanır. Ödeme yaptığınıza dair herhangi bir makbuz verilmez ve faiz oranları bankalara kıyasla çok daha yüksektir. Dolayısıyla bu yönteme başvurmak, birçok risk taşıdığı için önerilmemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.