İgdaş usulsüz kullanım bedeli nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Son zamanlarda birçok igdaş abonesinin şikayet nedeni olan usulsüz kullanım bedelinin ne olduğuna gelin birlikte bakalım. Birçok doğalgaz abonesi çeşitli sitelerde "faturamın altında usulsüz kullanım bedeli diyor, bu ne anlama geliyor" gibisinden sorular soruyorlar. Tabii bu soruları sorduran, gelen faturanın kabarık olması. Önce usulsüz kullanım bedelinin ne olduğunu açıklayalım sonra da neden böyle bir faturayla karşı karşıya kaldığınızı belirtelim.

Bir doğalgaz (igdaş) abonesinin bir kaç faturası biriktiğinde ya da geçmiş faturası kalmış ise, igdaş o aboneye "ihbarname" gönderir. Bu ihbarnameler belli bir borcu olan kişilere sayaç okuma günlerinde gönderilir. Sayaç okuma elemanı kırmızı ihbarname kağıtlarını el bilgisayarına İGDAŞ'tan gelen bilgiler üzerine yazıcıdan çıkarır. Daha sonra sayaç okumaya çıkar ve sayaçları tek tek okuyup faturalandırırken "borcu olan abonenin sayacına" geldiğinde el bilgisayarının uyarısıyla çantasından ihbarname kağıdını çıkarır ve abonenin kapısına (belli olacak bir yere) koyar. Bu ihbarnamelerde abonenin borcu olduğu ve 10 gün içinde (ya da daha farklı bir süre tanınarak) tüm borcunu ödemezse eğer doğalgazının kapanacağına dair bilgi mevcuttur. Şimdi abonemizin borcunu ödemediğini varsayalım. Kimi zaman igdaş bu uyarıya rağmen kapatma elemanı göndermez ama genellikle 10 gün içinde abonenin belirtilen borcu ödenmezse, kapatma işlemi için eleman gönderilir. Doğalgaz kapatma elemanı elindeki cihazla belirtilen adrese gider ve doğalgaz vanasını kapatıp mühür işlemini temsil eden bir aparat takar, sonra sayacın üzerinde yazan son numarayı (son endeksi) yazar, sonra da el bilgisayarıyla mühürlediğini belgeleyen fotoğrafı çeker. Örneğin doğalgaz sayacınızın son endeksi 3221 ve kapatma elemanının yazdığı son numara bu olsun. Şimdi olayın aslını anlamak için ihtimallerden bahsetmek gerekiyor.

Doğalgaz okuma ve açmakapatma işlemleri birçok yerde taşeron firmalar tarafından yaptırılmaktadır. Kapatma elemanı normal şartlarda doğalgazı kapattığında mühür takar, bu şekilde vananın açılması ve usulsüz kullanımın engellenmesi amaçlanır.

Şimdi gelelim usulsüz kullanım bedeli nedir konusuna. Personel sayacınızı kapattığında son endeksiniz 3221 farzedelim demiştik. İşte abone mühürü kendisi kaldırırsa ya da mühür takılmadan işlem yapılmışsa, gazın kullanılmaya devam etmesi dolayısıyla sayaç dönmeye devam eder ve bir metreküp sonra 3222 olur. Ve böyle ilerlemeye devam eder. Bir süre sonra doğalgaz sayaç okuma günlerinde, sayaç okuma personeli diğer sayaçlarla birlikte sizin de sayacınızı okuduğunda usulsüz kullanım bedeli çıkar. Bu faturada hem doğalgazın metreküp birim fiyatı daha yüksektir, hem de faturaya usulsüz kullanım bedeli eklenmiştir. Kısacası 10 tl'lik kullanımınız belki de 200 tl olarak gelmektedir. Kısacası usulsüz kullanım bedeli "abone mühürü söktü ve gazı kullanmaya devam etti" anlamına geliyor. Dolayısıyla usulsüz kullanım bedeli ödemek zorunda kalıyor.

Eğer siz de faturanızın altında usulsüz kullanım bedeliyle karşılaştıysanız İGDAŞ binasına gidip durumu izah etmeyi deneyiniz. Eğer tarafınıza bir bildirim yapılmadan gazınız kesilmişse ya da sizden habersiz mühürsüz işlem yapılmışsa ve sizin de haberiniz olmadığından gazı kullanmaya devam ettiğinizden dolayı bu borçla karşı karşıya kalmışsanız durumu izah edip gerekli işlemler için talepte bulunun. Birçok abone bu yolla usulsüz kullanım bedeli adı altında gönderilen faturayı iptal edip yerine 90-100 TL değil de 10 TL'lik faturaya düşürme işlemini gerçekleştirdi, siz de vakit kaybetmeden İGDAŞ binasına gidin ve durumunuzu izah ediniz. Bu işlemlerden sonra neler olduğunu da burada yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz

Sponsorlu Bağlantılar

6 yorum:

  1. Biz yurt disinda yasiyoruz ve bizim bahce duvarindan atlayip sayaci sokmusler ve 3 ay kullanilmazsa eyer yine sokulecekmis diyorlar hic bir bilgi verilmeden bune sacmaliktir yA dava acacaz hem izinsiz ebahceye hemde sayaci soktukleri icin cok sacma ya

    YanıtlaSil
  2. ben yeni bir daire satınaldım. Daireyi aldığım kişi doğalgaz aboneliğini iptal etmiş. Aynı gün bende igdaşa gidip abone oldum. Eve geldiğimde ana vanada mühür vardı. Günlerden cuma olduğu için anca pazartesi açılacak diyerek bende mühürü söktüm kullanmaya başladım. 3 oğlum var üçüde küçük ve hava soğuktu. bugün c.tesi bir görevli gelmiş saate bakıp gitmiş. Sonuç ne olur. ve hangi yolu izlemeliyim. ltfn yardım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önceki abonenin fesih işlemi olmadan sizin gaz açılışınız olmaz dolayısıyla arada bir boşluk doğacaktır.gazınız çok kısa sürede açılır müşteri hizmetleri ile iletişime geçin kafi.

      Sil
  3. forum kurucusu ve konuyu ele alan kişiye alternatif bir açılım getireyim. kapama emri için söz konusu daireye gidilir kapı çalınır abone çıkar borcu dolayısıyla gaz kapanacağı belirtilir,abone ya ben şimdi gidip yatıracam zaten der yetkili usulune uygun kapama işlemini yapar resimlerini çeker abonenin yatıracağım sözü üzerine aparatı çıkartır ancak ödemeyi yapmaz ise düşeceği durumu anlatır,abone nasılsa aparattan kurtulduk mantığıyla ödemeyi erteler ve malesef acı gerçekle son gelen faturada karşılaşır.akabinde şikayete başlar haberim olmadan,aparat takılmadan işlem yapılmış diye feveran eder.buda reel bir ihtimal olabilir mi? ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  4. ön ödemelı dogal gaz sayacı eksı yazdı dıyor dagıtım sırketı suc sirketınmı kullananınmı insanlar parası kadar gaz yukluyor cıkan faturanın anlamı ne ozaman

    YanıtlaSil
  5. Borcum olmadığı herhalde doğalgazım kesildi ve faturada usulsüz gaz kullanımı diyor ödenecek borcum yok bunu da açıklarmısınız

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica