Pan Flüt

Sponsorlu Bağlantılar

Pan flüt eski çağlara dayanan üflemeli bir çalgı türüdür. Pan flüt yan yana dizilmiş küçükten büyüğe doğru sıralı borulardan oluşur. Boruların alt tarafları kapalıdır, üst tarafları ise üflenmeye uygun bir şekilde dizayn edilmiştir. Bambu ağaçlarından, metalden ve benzeri araç gereçlerden oluşturulabilir. En kaliteli pan flütler elbette bambu ağaçlarından yapılmaktadır. Dünyada ünlü pan flütist (pan flüt virtüözü) Gheorghe Zamfir'in pan flütleri en pahalı pan flütlerdendir, fiyatları bin dolardan aşağı değillerdir ve bambu ağacından yapılmadır. Gheorghe Zamfir ayrıca  Kill Bill'in  efsanevi enstrümanteli olan Lonely Shepherd'i(einsamer hirte) çalan kişidir. Müziğin bestecisi ise James Last bu arada. Pan flüt memleketimizde pek bulunmamaktadır, müzik aletleri satan yerlerde görebilmek pek mümkün değildir. Ancak İstiklal caddesinin hemen aşağısında bulunan Tünel'de karşılıklı enstrüman dükkanlarının bulunduğu kısımda pan flüt bulabilirsiniz. Fakat bunlar üflenmeye çok da elverişli olmayıp daha çok süs eşyası olarak bulundurmaya yararlar. Ayrıca Latin Amerika'lı arkadaşların Tünel'de müzik aletleri satan dükkanların civarlarında seyyar tezgahlarında pan flüt bulabilirsiniz. Oldukça amatör fakat göze hoş görünen bu enstrümanlar o civarlarda 20 tl'den başlayıp dükkanlarda 100 tl'ye kadar alıcı bulabiliyorlar.

Pan flüt başta da belirttiğimiz gibi eski çağlardan bugüne gelmiştir. Mitolojik değeri olan bir çalgıdır. Efsaneye göre keçi ayaklı pan tanrısı syrinx(sirinks)e aşık olur. Syrinx Pan'dan kaçar. Pan onu kovalamaya başlar. Tam onu yakalayacakken sirinks bambu ağacına dönüşür. Pan onu kesip biçer ve birbirine bağlar küçükten büyüğe doğru sıralanmış borular şeklinde. Sonra üflemeye başlar. yunan mitolojisinde böyle anlatılır bu efsane.

Gelelim yine pan flüte. Pan flüt Balkan ülkelerinde, Latin Amerika'da oldukça bilinen ve kullanılan bir estrümandır. Türk müziğinde çok nadir kullanılmıştır. Fakat İstiklal caddesi civarında Kızılderili motifleriyle pan flüt çalan Latin Amerika'lılarla karşılaşmanız mümkündür.

06.03.2021 tarihinde konuyu kısaca ele alacak olursak, ülkemizde hâlâ yaygın bir enstrüman değildir. Ama eskiye nazaran biraz daha ilgi çekicidir ve belli bir dinleyici kitlesi ve ilgilisi vardır. Fiyatları ise kalitesine göre değişmekte olup, alışveriş sitelerinde bulunmaktadır. Masalsı sese sahip bu enstrümanın ülkemizde daha fazla ilgi görmesini temenni ederiz. 

Sponsorlu Bağlantılar

7 yorum:

  1. çok saolun :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler.Diğer sitelerde bu açıklamalar yok.Olanlarda ise net bir cevap yok. :D

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  4. saolun ödevime lazımdı

    YanıtlaSil
  5. ölçüleri nasıl yaa

    YanıtlaSil
  6. ne istiklal caddesiymiş be

    YanıtlaSil
  7. sayenizde yaptım ödevi çok saolun <3

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica