Sağlık raporu nasıl alınır?

Sponsorlu Bağlantılar

Genellikle işe girişlerde lazım olan sağlık raporlarının nereden nasıl alındığını merak ediyorsunuzdur. Özellikle ilk defa işe girecek kişilerin iş için sağlık raporunun nasıl alındığını bilmemesi gayet normal. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ücretli hale gelen sağlık raporları ile ilgili uygulama ertelemeye gitti, dolayısıyla şimdilik sağlık ücretleri eskisi gibi alınabiliyor. Sağlık raporları aile hekimliklerinden ücretsiz, verem-savaş dispanserlerinden ücret karşılığı alınabilir.

Bağlı bulunduğunuz sağlık ocağının danışma bölümünden aile hekiminize sıra alıp sıra size geldiğinde aile hekiminizle görüşebilir ve iş için gerekli sağlık raporunu temin edebilirsiniz.

Kimi iş yerleri ciğer filmi de istemektedir, bu durumda uğrayacağınız yer verem savaş dispanseri olacaktır. Buradan 10-15 tl'lik bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Röntgeni çekildikten bir gün sonra veriyorlar genellikle, bir gün sonra sağlık raporuna fotoğrafınızla birlikte ciğerinizle ilgili bir sorun olup olmadığı bilgisi not düşülüp onaylanır.

Özel hastanelerden de sağlık raporu almak mümkündür. Fakat genellikle tercih edilen, aile hekimliklerine uğrayıp "herhangi bir sorunum yok" diyerek sağlık raporunu ücretsiz bir şekilde temin etmektir. Bu şekilde bir uygulama tartışılsa da çoğu aile hekimliği bu şekilde iş için sağlık raporunu ücretsiz bir şekilde düzenliyor.

Güncelleme: Birçok kişi sağlık raporu almak için aile hekimliğine gittiğinde rapor alamadığını ya da raporun ücretli olduğundan söz etmektedir. Çeşitli sitelerde raporu sağlık ocağından ücretsiz temin ettiğini belirtenler de var. Bu konuyu açtığımızda belirttiğimiz şekilde sağlık raporu alınabiliyordu fakat kişi yorumlarını göz önüne aldığımızda; bu meselenin birçok yerde farklı uygulandığından söz edebiliriz. Daha ayrıntılı bilgi için bağlı bulunduğunuz sağlık ocağı danışmanlığından bilgi alabilirsiniz. Tecrübelerinizi yorum bölümünde bizlerle paylaşabilirsiniz.


Yeni güncelleme: Aile hekimlerinden rapor alınması hekimlere göre değişmektedir. Tecrübeler kimi aile hekiminin işe girişte rapor verdiğini, kiminin vermediğini söylemektedir. Eğer işiniz ağır ve tehlikeli iş kapsamına girmiyorsa, aile hekiminiz "fiziki açıdan bir sorunu yoktur" şeklinde rapor düzenleyebilir. Bazı işyerleri ise böyle bir raporu kabul etmemektedir. Özel hastaneler de işe giriş raporlarını ücretli olarak vermektedirler. Eğer işyeriniz heyet raporu istiyorsa, bu konuda  yetkilendirilmiş özel hastaneler olduğu gibi, devlet hastaneleri de heyet raporu vermektedir. Heyet raporu birçok muayeneden geçilen ve bekleme süresinin bazen 2 3 haftayı bulduğu bir süreci kapsar.

Sponsorlu Bağlantılar

10 yorum:

  1. Aile hekimi biz vermiyoruz onay falan direk ozel hastahaneye gidin dedi
    Kim dogru soyluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık raporlarının paralı olması 30 Ocak 2013 tarihi itibariyle kararlaştırılmıştı fakat tepkiler üzerine erteleme yoluna gidilmişti, tekrar uygulama başladı mı bilmiyorum. Eğer uygulama başladıysa sadece belirlenen yerlerden ücretli sağlık raporu alınabilir. Fakat uygulamanın tekrar devreye girmesiyle ilgili bir haber göremedim, bağlı bulunduğunuz aile hekimi bu durumdan haberdar olmayabilir, başka aile hekimlerinde durum nedir arkadaşlardan yorum bekliyoruz.

      Sil
    2. Aile hekimleri sağlık raporu veremiyorlar artık maalesef..belirli bazı hastaneler ve kurumlar tarafından 45 tl karşılığı 3-4 gün sürecinde alınabiliyor..özel hastanelerde SGK nız varsa 50 tl yoksa 90 tl ödeyerek alabiliyorsunuz..tabi bu ücretler hastaneye göre değişebiliyor..

      Sil
  2. Kimse bu konuda net olmamakla beraber degisen oranlarda evet odeme gerceklesiyor ama 90 TL gibi bir rakam odeme ve 3,4 gun sonrasinda saglik raporu alma boyle birseyi ilk defa duydum. Yanliz bagli oldugum saglik ocagina saglik kontrolu yapilmadan sadece bir kagit parcasina 30 TL odemisligim var. Bu bir yana bu konuyla ilgili net bir bilgiye bende ulasamadm. Hem issiz siniz hemde bu sekilde bir odeme istenmesi netlik kazanmamasi herkesin kafasina gore bir yol izlemesi anlasilir gibi degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık raporu ücretli oldu ve sağlık raporu ücretsiz oldu şeklinde iki ayrı konu açtık, çünkü sürekli değişiyordu. Bu konuyu açtığımızda ise konudaki yöntem izlenerek sağlık raporu alınabiliyordu. Uygulamalar sürekli değişince geçmişe dönük konuları silemiyoruz. Fakat kişi yorumlarından anlaşıldığı üzere artık sağlık raporu ücretli ve raporun alındığı yere göre değişen bir fiyatlandırma söz konusu. Bilgilendirme için teşekkürler.

      Sil
  3. Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  4. yasemin özer9 Mayıs 2014 12:50

    Bende suanda is icin evrak hazirliyorum ve saglik raporu alicam aile hekiminden alabilirmiyim.sigortam oldugu halde d.hastanesi once dahiliyeye randevu alacagimi sonrada 48.5 ucreti oldugunu soyledi bu nasil soygun ya.

    YanıtlaSil
  5. Ücretli mi sağlık raporu

    YanıtlaSil
  6. Adıyamanda aile hekiminden ücretsiz olarak defalarca sağlık raporu almış biriyim bizim buralarda para vermek gibi bir durum yok.

    YanıtlaSil
  7. Güvenlik şirketi sağlık raporu felan istio verem savaş dispanserinden alsam olurmu

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica