Taşeron nedir? Taşeron işçilerin talepleri nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Günümüzde sıkça duyduğumuz ve giderek artan taşeronluk sisteminin ne olduğunu merak ediyorsunuzdur. Taşeron yasada alt işveren olarak tanımlanmıştır. Bir kurumun yardımcı işleri taşeron firmalara verilebilir. Bu firmalarda çalışan kişiler taşeron işçi adını alırlar. Örneğin bir hastanenin temizlik işleri taşeron firma tarafından yapılabilir. İşçinin muhatabı normalde hem hastane yönetimi hem taşeron firmadır fakat ülkemizde bu pek de uygulanmaz. Genel olarak durumu değerlendirirsek eğer, çoğu taşeron işçi firmasıyla muhatap olmakta, maaş problemlerini ve işte yaşadığı sıkıntıları "işveren kurum"a iletmekte güçlük çekebilmektedir. Hatta taşeron işçi yaşadığı sıkıntıları işveren kuruma iletirken "bizi ilgilendirmez, şirketiniz bakar o işlere" gibi garip tepkilerle karşılaşabilmektedir. Taşeron işçi ne kadar "ama biz sizin işinizi yapıyoruz, meydana gelecek aksaklıklar sizi de etkiler" dese de birçok işveren kurumun taşeron firmaları serbest bıraktığı görülmektedir. İşte bu nedenlerden dolayı birçok taşeron işçi isyan etmekte ve de kamu kurumlarında çalışanlar taşeronluk sisteminin kaldırılıp kadroya geçilmesi yönünde taleplerini bildirmektedirler.

Peki neden taşeron işçiler bu sıkıntıları çekmektedirler? Bunların başlıca nedeni işçiye işe girişte imzalattırılan ağır sözleşmelerdir. İşe girişte "istifa dilekçesi" imzalattıran taşeron firmaların olduğunu duyunca eminim şaşıracaksınız, çevrenizde taşeron firmalarda çalışanlara sorduğunuzda bunun doğruluğunu teyit edeceklerdir. Maaşın az olması ve geç yatması, eksik yatması, sigorta primlerinin eksik yatması, tatil günlerinin dengesizliği, aralıksız tatil yapmadan çalışma gibi sonu gelmeyen sıkıntılar taşeron işçilerinin genel şikayetleri. Taşeron işçiler kadroya geçer mi geçmez mi bu zamanla belli olur fakat işçilerin çektiği sıkıntıların dinlenilmesi ve çözüm üretilmesi, firmalara denetimin sıkı olması gibi gelişmeler gelişmekte olan bir ülke için şarttır. Sorunları çözülen işçiler hem işine dört elle sarılır, hem de işe olan talep artacağı gibi ülkedeki iş gücü ve verim de artar. Kısacası bu sorunların giderilmesi hepimizin yararınadır.

Geçtiğimiz yıllarda kamuda çalışan çok sayıda taşeron kadroya geçmiş olsa da, bu kadronun statüsü farklı olmuştur. Yine birçok kurumda taşeron sistemi devam etmektedir. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica