Gss borcuna itiraz işlemi nasıl yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

2012 Ocak ayında uygulanmaya başlayan ve GSS yasası olarak bilinen Genel Sağlık Sigortası uygulamasıyla birlikte milyonlarca kişiye prim borcu çıktı. Uygulamadan haberi olan veya olmayan birçok kişi ise GSS'nin tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyor. Gss açılığımda olduğu gibi genel sağlık sigortası anlamına geliyor. Yani buna göre herkes sağlık sigortalı olacak fakat primlerini de ödeyecek. Gss primleri ise emekliliğe etki etmiyor.

Peki neden Gss borcu çıkar?

* Eğer işyeriniz sigorta priminizi bir ay değil de bir aydan eksik yatırıyorsa, sizin bundan haberiniz olsun veya olmasın GSS borcunuz çıkacaktır. Örneğin işyeri 30 günlük prim olarak 300 TL yatırması gerekirken 25 gün yatırıyorsa 50 TL ( (Miktar örnektir) size Gss borcu olarak yansıyacaktır. SGK'ya bu şekilde bir borçlandırmanız için gidip itiraz ettiğinizde "part time" göründüğünüzü ve bu borcunuzu silemeyecelerini söyleyeceklerdir.

* Sigortalı bir işte çalışıp bıraktınız ve sosyal yardımlaşma vakfına gidip gelir testi yaptırmadınız, bu durumda bir süre sonra geliriniz iyi kabul edilip 217 TL aylık olarak borçlandırılacaksınız.Yasa çıktığı günden beri çalışmıyorsanız yine yukardaki gibi gelir testi yaptırmadığınız düşünüldüğünde aylık 217 TL GSS borcunuz çıkar. Borcunuz olduğu sürece sağlıktan yararlanamazsınız. Hastaneye hiç gitmeseniz de gss borcunuz işlemeye devam eder. Bunun önüne geçmek için sosyal yardımlaşma vakfına gidip gelir testi formu doldurmanız gerekiyor. Bu formu doldurduktan sonra da gelirinize göre aylık gss borcunuz yeniden yapılandırılacak. Gelir testinden sonra çoğu kişinin GSS primi aylık 40 lira olmaktadır. Tabi hiç ücret ödenmemesine karar verilebileceği gibi daha yüksek bir primden ödenmesi de istenebilir.

Gss borçları nereden öğrenilir?

Gss borçları internetten gss borç sorgulama sayfasından görüntülenebilir. Buraya girdiğinizde borç sorgulamanın nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.

Peki geçmiş Gss borçlarına nasıl itiraz edilir?

Bu itirazlarda işlemi daha kolay olanlar 25 yaşından küçük öğrenciler oluyor. Eğer 25 yaşından küçükseniz ve ailenizde sigortalı varsa, geçmiş borçlarınızı sildirip sağlıkta ailenizden faydalanabilirsiniz. Fakat 25 yaşınızı geçtikten sonra gelir testi yapmanız gerekecek. Bunun dışında da birçok durumda vatandaş mağdur durumuna düştüğünden gss borç itirazı için SGK'ya gitmesi tavsiye edilir. Tüm itiraz işlemlerinizi en yakın SGK binasından yapabilirsiniz. Gss borcunuzun itirazını yapmaya gittiğinizde size borç yüklenen zamanlarda askerde olduğunuza, öğrenci olduğunuza ya da yurtdışında olduğunuza dair belgeyle SGK binasına gitmeniz işleminizde kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna gittiğinizde itiraz için dilekçe istenirse yanınızda çizgisiz bir dosya kağıdının olması da faydalı olabilir.

GSS borçlarına af ise şu an kesinleşmiş değil. 2013 sonlarında gss faizleri silinmişti fakat gss anaborçlarında şu an bir değişim yoktur.

Gss itirazı için SGK'ya gidenler ne tür bir işleme yaptıklarını yorumda bizlerle paylaşıp herkesin faydalanmasını sağlayabilirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica