Uyurken boşluğa düşme hissi neden olur?

Sponsorlu Bağlantılar

Hepimizin başına bir şekilde gelir: Uyurken aniden sıçrar ve boşluktan kurtarıveririz kendimizi. Sanki boşluğa bastık ve düşüyorduk. Ama uyanmakla bu iş çözüldü gibi gelir. Çok kısa bir zaman diliminde böyle düşünürüz. Hatta, bazen bu durum rüyamızla çeşitlenir ve rüyamızda tam bir yere basacakken, boşluğa, bilinmezliğe düşecekmiş gibi olur, ani bir korkuyla uykumuzdan sıçrarız. Bu durum, özellikle otobüs yolculuklarında sıkça başımıza gelir. Yarı uyur hâlde, koltuğumuzdan sıçrar ve etrafımızdaki insanların şaşkın bakışına maruz kalırız. Onlara göre biz hep sabit bir yerdeydik çünkü. Oysa ne felaketlerden kurtulduk, biz biliriz - kendi içimizde -

Peki nedir bu uyurken boşluğa düşme hissinin sebebi? Bu durumla ilgili çeşitli görüşler vardır:

* Bilimsel olduğu düşünülen bir görüşe göre, gün içerisindeki yorgunluk bu durumu tetikliyor. Ani kas kasılmaları boşluğa düşecekmişiz hissi yaratıyor.

* Bilimsel kabul edilmeyen bir diğer görüşe göre bu durum astral seyahatle ilişkili bir durum. Uyurken, ruhun bedenden ayrılıp dolaştığını iddia eden bu görüşe göre, çeşitli dalgalanmalar bu tür bir sıçrayışa neden olabilmektedir.

* Kitapseverlerin yakından tanıdığı Jack London'ın "Ademden Önce" isimli kitabında ise bu durum şöyle açıklanır: İnsanın ataları doğada yaşarlardı ve vahşi hayvanlardan korunmak için ağaçta uyurlardı. Ağaçta uyumanın sakıncaları vardı, bunların başında düşüp yaralanmak ve ölmek geliyordu. Bu düşünceye göre, uyurken boşlukta düşme hissi de, ağaçtan düşme korkusunun bizlere genler yoluyla aktarılmasından kaynaklanıyor. Bu görüşün de savunucuları olduğu gibi, bunu saçma bulanları da vardır. Konu, evrimi bir bilim olarak görenler ve evrimi safsata olarak görenler tarafından farklı değerlendirilebiliyor. Bize düşense her iki görüşe yer vermek. Sizin de uyurken boşluğa düşme hissi hakkında bildikleriniz ve farklı görüşleriniz varsa yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica