Başbakan Binali Yıldırım önceki gün "Ekonomi Koordinasyon Kurulu"nda kredi ve kredi kartlarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bu açıklamalardan dikkat çekenler şunlar:
* Kredi kartı taksitlendirmeleri 9 aydan 12 aya kadar çıkabilecek. Yani "en fazla 9 ay taksit yapıyoruz" denilmeyecek artık, 12 ay taksit yapılabilecek. Böylelikle, aylık ödenen miktar daha düşük olacak, fakat vade uzadığı için, aldığınız ürün ya da hizmet bedelinde artışlar olacaktır.
* Tüketici kredilerinde azami vade sayısı 48 oluyor. Şimdilik en fazla 36 aya yayılan borçlar, artık 48 aya yayılabilecek. Bankadan kredinizi çekmek istediğinizde, "kaç ayda ödeyeceksiniz?" sorusuna 48 cevabını verebileceksiniz bundan sonra. Böylelikle hem aylık ödenen kredi tutarı daha az olacak, hem de bankanın diğer kredi ve kredi kartlarından yararlanma olanağı olacak.
* Diğer önemli bir detay ise, kredi ve kredi kartı borçlarının yapılandırılmasının 72 aya kadar çıkması. 24 ay vadeli tüketici kredisi kullandınız ve aylık ödemelerinizde dara düştünüz. Aylık ödeme tutarını düşürmek ve rahatlamak istiyorsunuz. Bu durumda, kredi ya da kredi kartı borcunuzu yapılandırma yoluna giderek, 72 aya kadar ödeyeceğinizi taahhüt edebilir ve aylık düzenli ödemelerle, uzun vadede borçlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Önümüzdeki günlerde BDDK tarafından duyurulması beklenen bu gelişmeler, hem şimdiden talep görüyor hem eleştiriliyor da. Elbette biz ne dersek diyelim, kredi ve kredi kartıyla işlem yapanlar daha iyi değerlendirecektir bu durumu.
48 aydan kimler yararlanacak? Kimler 72 ay borçlandırma yapabilecek? Kredi notu düşük olanlar ya da kredi sicili bozuk olanlara da bir şans tanınacak mı? Yeniden kredi kullanabilir miyim? gibi soruların yanıtı şimdi pek belirgin değil. Kredi ve kredi kartıyla ilgili gelişmeler yasalaştığında, bu soruların yanıtını ancak o zaman bulacağız. Şimdilik, Bddk açıklamasını bekleyeceğiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.