Özellikle misafirliklerin olmazsa olmazlarından sayılan Türk kahvesinin nasıl yapıldığını (pişirildiğini) kısaca anlatacağız. Şimdi sizler, şekerli ya da şekersiz kahveden hoşlanabilirsiniz, bunun için burada yazdıklarımız sizin için tam bir ölçü olmayabilir, bizim belirlediğimiz şeker miktarından daha az ya da daha çok kullanmak size, yani damak zevkinize - ve tabii ki sağlığınıza da - bağlıdır. Malzemeleriniz hazırsa -kahve, şeker, su, cezve - , Türk kahvesini pişirmeye başlayabilirsiniz.
* Biz bir fincan Türk kahvesi yapacağız. Bunun için öncelikle fincana su dolduruyoruz, tercihen ılık.
* Fincanımızdaki suyu cezveye dolduruyor, tercihen iki çay kaşığı (çok doldurmadan) şeker ilave ediyoruz. Sonrasında ise iki çay kaşığı kahve ilave ediyoruz. Ve şimdi de cezvenin içindeki karışımı - yani su, kahve, şeker - karıştırıyoruz. Çok fazla karıştırmanız gerekmez. 5-10 saniyelik bir karıştırma işlemi yeterlidir.
* Şimdi cezvemizi kısık ateş olmasına özen gösterdiğimiz ocağımıza koyuyoruz. Kısık ateşe tekrardan dikkat etmemiz gereken bu işlemde, kahvenizi karıştırmanız şart değildir. Başında bulunmanız kâfidir.
* Kısa bir süre sonra, kahve köpürmeye başlayacaktır. Yalnız, fokur fokur kaynamamalıdır kahveniz. Kahveniz köpürmeye başladığında, cezveyi hafif ateşten uzak tutup, köpüklü kısmı kaşıkla yavaşça alıp fincanın dibine usulca bırakın. Tekrardan pişirmeye bıraktığınız, köpürmesini beklediğiniz ama fazla fokurdamamasına yani çok kaynamamasına dikkat ettiğiniz kahvenin, yine aynı şekilde köpüklü kısmını alıp fincanın dibine bıraktıktan sonra, kahvenizi kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kısa bir süre sonra, fazla kaynamasına müsaade etmeden ocağı kapatın ve kahvenizi sıcak sıcak, fincanın kenarından dökmeye başlayın ki, köpükleriniz usulca yukarıya çıksınlar.
İlk defa yaptığınızda, istediğiniz tadı yakalayamazsanız da vazgeçmeyin. Bir dahakine, kahve miktarı ya da şeker miktarı ayarlaması yaparak, size uygun tadı yakalayabilirsiniz. Afiyet olsun.
Eğer çay nasıl demlenir merak ediyorsanız, çay demleme konusuna da göz atabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.