Uyap'tan dava (dosya) takibi nasıl yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir süre önce vatandaşın hizmetine sunulan UYAP ile birçok işlem yapılabilmektedir. Adliyeye gitmeden dosya hakkında bilgilere ulaşma imkânı veren UYAP'ta dava dosyası nasıl sorgulanır, dosyada son durum nedir, aşağıda anlatacağız. Dosyalarınızı kontrol etmenizde fayda vardır. Örneğin avukat tuttuysanız, avukatınız davayı hangi gün hangi evraklarla açmış, dosyaya neler eklemiş görebilirsiniz. 

Öncelikle uyap vatandaş sitesine giriyoruz. Sağ üstte giriş seçenekleri'ne tıklıyoruz. E-devlet şifresi ile sisteme girmek istiyorsak, E-şifre aracılığıyla giriş seçeneğine tıklıyoruz. E-devlet şifreniz yoksa nasıl alındığına buradan bakabilirsiniz. E-şifre aracılığıyla giriş dedikten sonra bizden e devlet şifremizi girmemizi istiyor sistem, bilgileri girdikten sonra uyap vatandaş bilgi sistemi'ne girişimiz sağlanacak. Burdada birçok işlemin yapıldığını göreceksiniz. Biz, başlıkta da belirttiğimiz gibi devam eden davalarımıza ait dosyalara bakacağımız için, sol menüden dosya işlemleri/dosya sorgulama diyeceğiz. 


Ardından dosya sorgulama ekranı çıkacak. Burada, dosyamız hangi yargı türündeyse, onu seçeceğiz. Eğer yanlış yargı türü seçerseniz mahkeme yazan yazının yanındaki kutucukta seçilen yargı biriminde/türünde dosyanız bulunmamaktadır uyarısı çıkacaktır karşınıza. bu sebepten doğru yeri seçmemiz gerekir. 

Aşağıdaki örnekte tazminat davası için açılmış davanın dosyasına ulaşacağız. Bu "hukuk" kategorisine girdiği için yargı türü "hukuk" seçiyoruz.


Mahkeme karşısında seçeneklere baktığımızda ise direkt açılan davamızı görüyoruz. İlgili mahkemeyi seçtikten sonra "dosya sorgula" diyoruz. Hemen aşağıda dosyalarımız listelenecektir. Bunlardan bakmak istediğimizin karşısında dosya görüntüle diyoruz.


Ardından dava dosyasına ilişkin bilgileri gösteren ekran karşılayacak bizleri. 



Buradan dosya bilgileri, taraf bilgileri gibi seçeneklerden bilgilere bakabilirsiniz. Biz dosya içeriklerine ulaşmak istediğimiz için "evrak" sekmesine tıklıyoruz. Bu noktadan sonra tüm evraklar ya da dosyaya eklenen son 20 evrak seçeneklerinden dava dosyasına dair bilgilere ulaşabilir ve davanızın hangi aşamada olduğunu, son durumunu yine bu menülerden öğrenebilirsiniz. 


Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica