Yabancı dildeki sözcükler nasıl söylenir? Telaffuz uygulaması

Sponsorlu Bağlantılar

Her ne kadar başlıkta yabancı dil desek de, belki anadilimiz olan ama bir şekilde konuşmadığımız dilleri de içeren bir uygulamayla tanışmak ister misiniz? Bir dilin teorik olarak grameri öğrenilebiliyor, sözcükler ezberlenebiliyor ama ya telaffuz? Kimimiz dil bildiği hâlde telaffuz konusunda kendimize güvenemediğimiz için konuşamıyoruz. Bu yüzden bir dili öğrenmenin yetmediği, bol bol insanlarla konuşarak pratik yapmak gerektiği söylenmektedir. Pratiğe geçmeden önce de telaffuz çalışmak gayet yerinde olacaktır. Aşağıda linkini vereceğimiz site, üyelerden oluşan ve seslendirmelerini yine üyelerin yaptığı bir telaffuz sitesi. Sizler de bu siteye üye olabilir ve hakim olduğunuz dillere ait sözcüklerin telaffuzlarını yapabilirsiniz. 

Sitenin kolay bir kullanımı var. Açılır açılmaz bizi "kelime ara" diyerek karşılıyor.



Küçük bir örnekle nasıl kullanılacağını gösterelim. Louis-Ferdinand Céline'nin ölümsüz eseri Gecenin Sonuna Yolculuk'un Fransızca orijinal ismi olan Voyage au bout de la nuit'i yazıp enterlayalım.


Karşımıza böyle bir seçenek çıktı. Burada kırmızı kare içine aldığımız bölüme tıkladığınızda, Voyage au bout de la nuit'in bir kullanıcı tarafından Fransızca telaffuzunu dinleyeceksiniz. Parantez içindeki fr Fransızca'yı ifade etmektedir. Hemen aşağıda ise yazdığımız kelimelerle ilgili sözcükler çıkmakta. Bunların da okunuşlarını öğrenmek için tıklayabilir ve dinleyebilirsiniz. 

İsmi Forvo olan bu sitenin dil telaffuzlarının tamamen üyeler tarafından yapıldığını ve bazılarının fazla amatör olduğunu hatırlatalım. Ayrıca yanlış telaffuzların da olabileceğini göz önünde bulundurun. Bazı sözcükler birden fazla kullanıcı tarafından telaffuz edilmiştir ve bunları ayrı ayrı üyelerden dinlemekte fayda var. Doğru şekilde kullanıldığında muhakkak faydası olan ve günlük konuşma dili hakkında ipuçları veren bu siteye buradan ulaşabilirsiniz. https://tr.forvo.com/

Sitede Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Japonca, Çince, Korece, Rusça, Arapça, İtalyanca gibi dillerin yanı sıra; Gürcüce, Tatarca, Kürtçe, Zazaca, Farsça, Ermenice, Özbekçe, İbranice ve dünyada konuşulan hemen hemen her dile ait sözcüklerin telaffuzları bulunmaktadır. Telaffuzu yapılmış dillerin listesine buradan ulaşabilirsiniz. https://tr.forvo.com/languages/alphabetically/



Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica