Alma haber kartı nedir? - AHK teslimi hakkında genel bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar

Alma haber kartı birçok posta/kargo hizmetinde bulunan ve postanın karşı tarafa teslim edildiğinin kanıtı olarak gönderene geri gelen karttır. Biz bu hizmeti en çok PTT'den dolayı biliriz. Ptt'nin posta hizmetlerinden biri de alma haber kartı ek hizmetidir. Kısaltması AHK olarak geçer. Genellikle taahhütlü mektuplara ek hizmet olarak eklenir fakat APS'lere de eklenebilmektedir. Alma haber kartı nedir, ne işe yarar? Bir mektup gönderdiğimizde alma haber kartı teslimi ne ifade eder? Takibi nasıl yapılır?


Alma haber kartı, gönderdiğiniz mektubun teslim edildiğinin kanıtıdır. Örneğin siz SGK'ya oldukça önemli bir mektup gönderdiniz ve teslim edildi. İlerde herhangi bir sıkıntı yaşanması durumunda üzerine tarih, imza atılmış alma haber kartı imdadınıza yetişecektir. "Benim evrakım şu tarihte size teslim edilmiş" deme hakkınız doğar. Postacı bu evrakları teslim ederken hem Ptt arşivlerinde saklanmak üzere teslim listesine imza alır hem de üzerine alıcı ve gönderici bilgilerini yazdığınız alma haber kartına imza alır. Alma haber kartı sorgulama için  Ptt gönderi sorgulama sitesinde barkod numarayı yazdığınızda evrakınızın teslim olduğunu görürsünüz, birkaç gün sonra ise "alma haber kartı teslimi" ifadesi görürsünüz. Yani postanız teslim edilmiş, teslim edildiğinin kanıtı olarak alma haber kartı size dağıtıcı tarafından elden teslim edilmiştir. 

Alma haber kartları mektuplara zımbalanarak gönderilir ve teslim edilen kişiden imza alındıktan sonra koparılıp göndericisine geri gönderilir. Göndermiş olduğunuz postanın alma haber kartını ptt gönderi takibinde sorgulayabilirsiniz. Sistemde alma haber kartı teslimi görürseniz eğer alma haber kartı size teslim edilmiş anlamına gelir. Hayır bana alma haber kartı gelmedi diyorsanız Ptt ile görüşüp alma haber kartının akıbetini sorabilirsiniz. Eğer kayıp durumu söz konusuysa yeni bir alma haber kartı düzenlenmesini ve alıcıya yeniden ulaştırılıp imza alınmasını talep edebilirsiniz. Fakat böyle bir durumda alıcının tekrar imza atıp atmayacağı inisiyatif meselesidir. Yine de PTT'nin asli kayıtlarında evrakınızın teslim edildiği kesinleşmişse PTT'den teslim edildiğinin kanıtı olarak bir belge talep edebilirsiniz.

Size gelen bir postanın ayrıca alma haber kartı varsa bunu da imzalar ve dağıtıcıya verirsiniz. Dağıtıcı bunu merkeze götürür ve gönderenin adresine postalanır. Size postayı gönderen kişi alma haber kartını aldığında sisteme "alma haber kartı teslimi" bilgisi işlenir. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica