Değer konulmuş/sigortalı gönderi nedir? Kayıp durumuna karşı postayı sigortalatmak

Sponsorlu Bağlantılar

Ptt ve diğer posta/kargo firmalarında değerli, sigortalı posta türü bulunmaktadır. Bu tür postalara normal gönderi ücretinin daha fazlası ödenerek gönderi sigortalanmış olur. Olası bir kayıp, zarar görme durumunda zararın maddi boyutunun karşılanması sağlanır. 

Değer konulmamış posta kaybolursa ne olur?

Örneğin değer konulmamış posta ile 50.000 TL'lik bir senet yolladınız ve postanız kayboldu. Posta şirketine yapacağınız tazminat başvurusu sonucu size sadece gönderi ücretiniz üzerinden tazminat ödenecektir. Bu bilgiler değişebilmekle birlikte, örneğin gönderi ücreti olarak 20 TL ödediyseniz içinde ne olduğuna bakılmaksızın "size gönderi ücretinizin 50 katı tazminat ödeyeceğiz" diyebilirler, bu da 20 x 50 =1000 TL yapar. İçinde senet olduğunu ve senetin değerinin 50.000 TL olduğunu kanıtlamanız ve bunu tazminata çevirmeniz zordur. Bu durumu mahkemeye taşısanız bile postanın içindeki şeyin değerinin "kanıtlanması" zor olacağından karar vermek de zorlaşacaktır. 

Değer konmuş - sigortalanmış kargo kaybolursa ne olur?

50.000 TL'lik senet örneğini bu sefer değer konulmuş, sigortalı posta için değerlendirelim. Siz eğer böyle bir seneti sigortalı - değerli posta olarak gönderir ve değer bedeli olarak 50.000 TL yazdırırsanız, postanız bir başkasına teslim edilirse ya da kaybolursa bu durumda 50.000 TL'yi isteme hakkınız doğar. Her kargo firmasının kendi içerisinde prosedürleri farklıdır fakat genel itibarıyla bir gönderiyi sigortalatmak, postanın kaybolması durumunda "konulan değeri" almayı kolaylaştırır. Tazminat talepleri için zamanında başvurmak gerekir. 

Değer konmuş postanızın bir kısmı zarar görmüş bir kısmı sağlamsa "zarar gören kısmı" için tazminat ödenmesine karar verilir. Bunlar da yine kargo firmasının müfettişleri tarafından değerlendirilir. Karardan memnun olmadığınızda hukuki yollara başvurma hakkınız vardır. 

Sigortalı bir gönderi yollarken kargonun içindeki "şeyin" gerçekten belirttiğiniz bedele denk gelip gelmediğine de bakılır. Örneğin boş bir kâğıt gönderip bedeline 10.000 TL yazdırdığınızda muhtemelen bu bilgi kabul edilmeyecektir. Kargo usul ve esaslarında da bu konulara değinilmiş ve belli başlı kurallara bağlanmıştır. 

Değer konulmuş ya da konulmamış postalarda tarafınıza ödenecek tazminat maddi tazminattır. Manevi tazminatın tespiti için mahkemeye başvurmak gerekir. Böylesi bir durum hukuk alanına girer ve bir avukata danışıp süreç hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica