APS nedir, neyin kısaltması, acele posta nasıl gönderilir?

Sponsorlu Bağlantılar

APS, Acele Posta Servisi kısaltmasıdır. Adından da anlaşılacağı üzere postaları daha hızlı teslim etmeyi taahhüt eden bir hizmettir. Hemen hemen her posta-kargo firmasının APS hizmeti vardır. Aps türü işaretlenmiş kargo ve postaların ücreti diğer postalardan biraz daha fazladır. Fakat uçuk bir fark yoktur genellikle. Örneğin 2021 tarihinde PTT'de taahhütlü gönderi 13 TL iken APS 16 TL civarındadır. Bu fiyatlar sadece örnektir, güncel fiyatları öğreniniz. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere APS ile diğer gönderi ücretleri arasında artık fazla fark bulunmamaktadır. 

Peki ne yapmalı, taahhütlü mü göndermeli APS mi? 

PTT ve diğer firmaların kayıtlı posta konusundaki sorumlulukları aynıdır. Kayıtlı postayı sağ salim alıcısına ulaştırmak, adreste değilse şubeye bırakmak, yine alınmazsa iade etmekle yükümlüdürler. Fakat uygulamada farklılıklar olsa da APS ile daha hızlı teslim sözü verilmiş olunur. Dolayısıyla işiniz aceleyse, evrakın acilen gitmesi gerekiyorsa APS kullanmak daha garanti bir yoldur. 

APS kaç günde ulaşır?

Bu tamamen posta servisinin işleyişine, yoğunluğuna, personelin yeterli olup olmamasıyla ilgilidir. Olması gerekeni soracak olursak eğer aynı ülkede yakın bir şehre 1 günde, en uzak şehre ise en geç 2. günde teslim edilmelidir bu tür gönderiler. Posta firmalarının gönderilerle ilgili yükümlülükleri ve posta teslim süreleri vardır. Bu sürelere uymadıkları takdirde yaptırımla karşılaşabilirler. Fakat yine de uygulamada farklılıklar olduğunu söyledik. Örneğin siz postayı verdiğiniz personele kaç günde ulaşır? dediğinizde personel "1-2 gün aralığında" ya da "bilmiyorum" diyebilir. Bunu belirleyecek olan şey o postanın bir an önce torbaya kapatılması ve sevk merkezine iletilmesi, sevk merkezinden de dağıtım yapılacak şehre bir an önce gitmesidir. Dağıtım merkezine vardığında da o bölgenin personelinin aynı gün dağıtıma çıkarması gerekir. Belirttiğimiz gibi olması gereken 1-2 gündür ama uygulamalarda farklılıklar görülebilmektedir. APS şikâyetleri şeklinde Google araması yaptığınızda bu tür yakınmalara erişebilirsiniz. 

APS nasıl takip edilir?

APS gönderdiğiniz kargo firmasının size vermiş olduğu barkodla kargo firmasının sitesinden APS takibi yapabilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica