Sayfalar

Başvuru sonrası kimlik kartı ne zaman nasıl gelir? Ptt ne zaman getirir?

Sponsorlu Bağlantılar

2017 itibari ile eski tip nüfus cüzdanlarımızın değişim süreci başladı ve çipli kimlik kartlarına geçiş başladı. Geçiş hâlâ sürmekle birlikte çeşitli nedenlerden yeni tip çipli kimlik kartı almak isteyenler de olmaktadır. Bunların başında doğum, evlilik, kayıp ve soyadı değişikliği gibi nedenler de vardır. Gerekçe ne olursa olsun kimlik kartı başvurusu yapmak ve beklemek gerekir. Başvuru yaptıktan sonra kimlik kartının basım süreci başlar. Kimlik kartım başvuru durumunu e-devletten öğrenebilirsiniz. 

https://www.turkiye.gov.tr/nvi-tc-kimlik-karti-basvuru-durumu-sorgulama  bu linkten kartınızın hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz. Kart basıldıktan sonra Ptt'ye teslim edilir. Ptt'ye teslim edilince "Adınıza düzenlenen Tc kimlik kartınız x tarihinde 7000.....barkod numarası ise kabul edilmiş olup, en kısa sürede tarafınıza teslim edilecektir" şeklinde sms gelir. Başvuru esnasında kimin telefonu verildiyse bu mesaj o kişiye gelecektir. Eğer bir anne-baba çocuklarına da kimlik çıkartıyorsa ve kendi numarasını veriyorsa her kimlik kartı için ayrı ayrı mesaj gelecektir telefona. Bu mesaj kimlik kartın Ptt tarafından kabul edildiğini yani alındığını gösterir. Kart artık Ptt sistemine girmiştir. Bundan sonraki kartınızı Ptt getirecektir.

Kimlik kartları Ankara'dan yola çıkar ve kimlik için verdiğiniz adresin olduğu bölgedeki Ptt Dağıtım Merkezine gelir. Dağıtım merkezinde bölgenizin dağıtıcısı kimlik kartınızı sisteme kaydettirip dağıtıma çıkarır. 

Kimlik kartım nerede?

Kimlik kartınız için PTT'den mesaj geldikten sonra ptt gönderi takibi sitesini kullanarak size sms olarak iletilen 700...ile başlayan 13 haneli barkod numarasını yazıp kimlik kartınızın akıbetini öğrenebilirsiniz. Yapacağınız sorgulama sonucu kimliğinizin nerede olduğunu öğrenebilirsiniz. 

Ne zaman gelir?

Genellikle başvurulan hafta kimlikler gelmektedir. Fakat bu durum nüfus müdürlüklerinin yoğunluğuna ve Ptt'deki iş yüküne göre değişebilir. Takip sayfasında kimlik kartının dağıtım merkezine ulaştığını görürseniz artık geriye postacının dağıtıma çıkarması kalmıştır.

Kimlik başkasına teslim edilebilir mi?

Normal şartlar altında kimlik kartları sadece kişiye ve  kimlik kartı gönderisinin üzerinde yazan ikinci isme teslim edilir. Fakat uygulamada ev halkına teslim edildiği de görülmektedir. Yine de bu durum bölgedeki dağım merkezinin ve dağıtıcının uygulamasına bağlıdır.

Dağıtım adreste yok ifadesi ne anlama gelir?

Kimlik kartları ilk dağıtılmaya başlandığı zaman iki kere dağıtıma çıkarılmaktaydı. Uygulamanın hâlâ sürüp sürmediği bilinmemekle birlikte bu ifade genellikle adreste olmayan ve sonrasında tekrar gelinecek gönderiler içindir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica