Sayfalar

Ptt yurtiçi ve yurtdışı postaları nasıl takip edilir? Gönderi sorgulama

Sponsorlu Bağlantılar

Ptt ile tarafınıza gönderilen taahhütlü posta, aps, kargo, kart, kimlik kartı, tebligat kayıtlı yurtdışı postası gibi takip edilebilir postaları sistemden takip edebilirsiniz. Bunları takip etmek için 13 haneli takip numarasına sahip olmanız gerekir. 

Ptt barkod no nerede yazar?

Size kargo, posta gönderen kimse o kişiden/şirketten barkod no talep edebilirsiniz. Bu postaların çoğu için Ptt telefona 13 haneli barkod numarası gönderir. Eğer siz birine posta gönderiyorsanız, göndereceğiniz kişinin telefon numarasını mutlaka postayı verdiğiniz görevliye bildirin, işlem bitiminde gönderiye ait fişi de mutlaka alın. Bu fişte de 13 haneli ptt takip no bulunmaktadır. Postayı gönderdiğinizi kanıtlamak için bu fişin fotoğrafını çekip karşı tarafa whatsapp gibi uygulamalardan atabilirsiniz. Aliexpress gibi sitelerden alışveriş yapıyorsanız sitede gönderi detaylarında barkod no bulabilirsiniz. Yurtdışından, özellikle Aliexpress tarzı sitelerdeki barkodların bazısı Türkiye girişinden sonra geçerliliğini yitirmekte ve kayıtsız posta olarak işlenmektedir. Bazısına ise gümrükte yeni barkod yapıştırılmakta ve dolayısıyla müşterinin bundan haberi olmamaktadır. Yurtdışı gönderilerinin takip edilebilen barkodları genellikle RR....ile başlayan CN (China- Çin), NL (Netherlands-Hollanda) gibi ülke kodlarıyla biten barkodlardan oluşur. 

Barkod numarasıyla gönderi nasıl sorgulanır?

Elinizde 13 haneli ptt posta takip no varsa eğer imkânlarınıza göre öncelikle internetten sorgulamaya çalışın, internetin olmadığı bir yerdeyseniz 444 1 788 numarasını arayıp bilgi alabilirsiniz, internet ve telefona erişiminizin olmadığı bir yerde en yakın ptt şubesine giderek de 13 haneli barkod numarasını verip gönderinizin akıbetini öğrenebilirsiniz. Tebligat sorgulama için de aynı yöntemleri uygulayabilirsiniz.

İnternetten Ptt posta takibi

https://gonderitakip.ptt.gov.tr/ sitesine giriyoruz. Gönderi takibi bölümüne barkod takip no'yu yazıp sorgula diyoruz. . 



Sorgulama sonucu gönderinin son durumu üstte yazar. Aynı şekilde gönderiye ait temel bilgiler isim ve adres sansürlü olmak üzere burada verilir. 





Yukarıda teslim edildiğini görüyoruz gönderinin. Teslimatın aşamalarını gelin birlikte öğrenelim. Böylelikle Ptt sorgulama sayfasındaki bilgilerin ne anlama geldiğini öğrenip değerlendirebiliriz. 


* Öncelikle Gönderi Dudullu şubesinde postalanmış, 16:23:02'de Ptt sistemine kaydı yapılmış.
* 05/08/2020 - 17:05:33 tarihinde PTT İşyerinden Çıkı Torba Kapandı ifadesi postanın zimmetli çuval-torba ile gönderildiğini ifade eder. Araçlar torba içindeki onlarca-yüzlerce postayı ve kargoyu işlemek üzere posta işleme merkezlerine götürür. 
* 10/08/2020 - 10:24:36 tarihinde Malatya'ya varmış, muhtemelen Malatya'nın tek posta işleme merkezi vardır ve oraya gitmiştir. Aslında bu hareketten öncesinde İstanbul'da posta işleme merkezine gitmiş olması gerekiyor fakat bazı hareketler Ptt gönderi sorgulama sayfasında görünmüyor. 
* 10/08/2020 - 10:55:44 PTT İşyerinde Bekliyor ifadesi, muhtemelen şube varışlı bu gönderinin şubede bekletildiği anlamına geliyor. Bu süreler Ptt mevzuatına göre değişmekle birlikte genellikle 7 ile 15 gün arasında değişebiliyor bu süre. Bu süre içerisinde gönderi ilgili yerden alınmazsa iade edilir. 
* 13/08/2020 - 15:40:00 Teslim Edildi ifadesi gönderinin ilgili tarihte muhatap tarafından şubede-merkezde teslim alındığını ifade eder. 

Aşağıda bir Aliexpress ürünü inceleyelim. Bu Çin'den gelen bir kargo.



Gonderi yurtdisina sevk edildi Send item abroad (EDI-received) yazmakta. Karşısına baktığımızda işlemin yapıldığı yeri yani China görmekteyiz. Demek ki o tarihte gönderi Cin'den (China) yurtdışına sevk edilmiş. Gönderiyi bekleyen biz olduğumuza göre Çin'in yurtdışına sevk ettiği gönderi buraya gelmek üzere yola çıkmış yani yurtdışına (bize) sevk edilmiş demektir. 

Ondan sonra gönderinin ülkemize (Turkey) giriş yaptığını görüyoruz. Ardından gümrük kontrolü için sevk işlemi gerçekleşmiş görünüyor. Gümrük işlemlerinden sonra gönderi işlenmiş ve ardından Ankara'ya ulaşmıştır. Ardından dağım merkezine varış, dağıtıcıya veriliş ve teslim işlemlerim görünmekte. 

Ptt kargo takibinde karşılaşacağınız diğer kavramlar için ptt terimleri konusunu inceleyebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica