Ptt gönderi takibindeki terimler ne demek, ne anlama gelirler?

Sponsorlu Bağlantılar

Ptt posta, tebligat ve kargo takibinde bazı kavramlarla karşılaşılmaktadır. Daha önce bu kavramlarla tanışmamış kişiler doğal olarak bunların ne anlama geldiğini sormakta ve gönderi akıbeti hakkında detaylı bilgi sahibi olmayı istemektedir. Aşağıda Ptt sorgulama ekranında karşılaşabileceğiniz terimler ve karşılıkları verilecektir. 

Kabul edildi: Bu ifade, gönderinin Ptt şube ya da merkezi tarafından teslim alındığını belirtir. Örneğin siz bir yere posta gönderdiğinizde Ptt personeli gönderinizi tartar, gerekli işlemleri yapar, ücret alır. Personelin yaptığı gerekli işlemler "kabul işlemleridir". Gönderdiğiniz ya da size gelecek olan gönderi bundan sonra Ptt sistemine girmiştir ve o andan itibaren takip edilebilir. 


Torba kapandı: Ptt ve diğer kargo/lojistik firmaları çok sayıda gönderiyi toplar ve onları gidecek yerlere sevk eder. Bu sevk işlemlerini yaparken de x bölgeye gidecek kargoları/postaları tek bir torbada - çuvalda toplar. Bunlar hepsi torba numarasıyla birlikte sisteme kaydedilir. Torba kapandı ifadesi ise sizin postanız dahil belli başlı postaların torbaya doldurulduğu ve yola çıkmaya hazırlandığını ifade eder.

Ptt işyerine sevk edildi: Gönderinin teslim edileceği il-ilçe neresiyse, oraya yönlendirme yapıldığına dair bir ifadedir bu. Örneğin Bingöl'den İstanbul'a gidecek bir kargo Bingöl Ptt'de işlem görürken "ptt işyerine sevk edildi" yazar, yani İstanbul'a gidecektir. 

Ptt işyerinden çıktı: Bu ifade, aynı satırda-hizada yer alan Ptt merkezinden gönderinizin yola çıktığını ifade eder. 

Ptt işyerine geldi: Postanın dağıtım merkezine doğru yolculuğunda uğradığı duraklarda bu ifade yazar. Genellikle İlin posta işleme merkezin

Ptt işyerinde bekliyor: Kargo vb. gönderileriniz dağıtıma çıkarılır ve yerinizde bulunamazsanız ya da talep ederseniz en yakın Ptt şube ya da merkezine ihbarlanır. Bu ihbarlama işlemi gönderiyi o merkez ya da şubeden almanız içindir. Bu ifadeyi görürseniz o gönderi artık dağıtıma çıkmayacak demektir. Bekleme süresinde almazsanız eğer ilgili gönderi göndericisine iade edilir. 

Bekleme müddeti bitti, iade müddeti bitti: Şube ya da merkezlere ihbarlanan postalarınızı bekleme süresi boyunca almazsanız bekleme müddeti bitti iade ibaresi düşülüp göndericinin adresine postalanır.

Bekleme süresi kaç gün?

Mevzuat zaman zaman değişebildiği için bu bilgi de değişebilir fakat genellikle posta-kargo gönderileri için bu süre 7-10 gün arasında değişir. Yurtdışı ve aliexpress postaları için 15 - 30 gün arasında değişebilmektir. Bu konuda güncel bilgiyi PTT sitesinden almaya çalışın.

Göndericisine teslim edildi: Bekleme süresi içerisinde alınmayan ya da başka nedenlerden dolayı iade edilen gönderiler göndericisine postalanır. Bu ifade o postanın gönderen kişiye geri gittiğini ve teslim edildiğini gösterir. 

Adreste tanınmıyor: Dağıtıcının/postacının postanın üzerinde yazılı adrese gidip o kişiyi sorduğunu ve tanınmadığı bilgisini aldığını belirtir. Adresin yanlış-eksik yazıldığı durumlarda bu ifadeye sık rastlanır. Bir diğer ihtimal dağıtıcı yanlış adrese sormuştur.

Kabul edilmedi: Gönderi alıcı tarafından kabul edilmemiştir.

Depodan gönderi çıkarıldı: Depolama işlemleri Ptt şube ve merkezlerinin iş işleyişi ile ilgilidir. Bekletilen gönderiler genellikle depoya alınır. Herhangi bir talimat verilmesi ya da gönderinin göndericiye iade edilmesi gibi durumlarda depodan çıkarıldı bilgisi yazar. 

Dağıtıcıya Verildi-Cihet No: Postacı gönderiyi üzerine zimmetlemiştir ve dağıtıma çıkarmıştır. Cihet no dağıtım sahalarının bölge numarasıdır. Her bölgenin bir cihet numarası ve bu cihet numarasının dağıtıcıyla ilişkilendirilmiş cihet no'su bulunur. 

Dağıtım adreste yok/kapalı-haber kâğıdı bırakıldı: Postacının adresinize gelip sizi bulamamasını ifade eder. Bu konuda daha detaylı bilgiyi ptt adreste yok konusunda bulabilirsiniz. 

Köy dağıtımına tabi bekliyor: Köy ya da köy statüsündeki yerlerde dağıtım günlük yapılmaz genelde. Bu ifadeden gönderinin dağıtıma çıkmaya hazır olduğunu anlıyoruz. Ama dağıtıma çıkacağı gün birkaç gün sarkabilir. 

İl dışı diğer adrese sevk: Bazen hatalı gelen postalar bazen de talimat verilen postalar için bu ifadeyi görmek mümkündür. Örneğin Iğdır'a gitmiştir ama Erzurum'a sevk edilecekse il dışı diğer adrese sevk işlemi yapılır. 

Zimmet edildi: Bir gönderi Ptt'ye verildiği anda o gönderiyi kabul eden kişiden başlamak üzere sorumluluk başlar. Gönderiyi birbirine teslim eden her birim zimmetleme işlemi yapar. Zimmet edildi ifadesi de bunlardan birisidir. Çeşitli nedenlerden zimmet edilmiştir ve bir süre sonra yolculuğuna kaldığı yerden devam edecektir. 

Sizler de karşılaştığınız ifadeleri yorum bölümünden bize sorabilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

3 yorum:

  1. Kabul iptal ne denektir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabul, postanın gönderilme aşamasında görevli tarafından işleme sokulması yani sisteme girilmesi anlamına gelir. Biri size posta gönderirken ilk aşamada sisteme sokulur, buna kabul işlemi denmektedir. Kabul iptal pek karşılaşılan bir durum olmadığı için muhtemelen gönderinin gönderici tarafından geri alınması, yani gönderilmekten vazgeçildiği anlamına gelebilir.

      * Bir diğer ihtimal postayı kabul eden görevlinin/memurun herhangi bir sebepten postayı iptal etmesi olabilir. Bir sonraki gün işleme sokmak isteyebileceği gibi, yanlışlıkla da bu işlemi gerçekleştirmiş olabilir. Ya da gönderici postayı göndermekten vazgeçip geri almıştır. Birçok nedeni olabilir yani.

      Sil

  2. Şubede kabul görmesi bekleniliyor ne demek

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica