Evlenince soyadı değiştirme hakkında soru cevaplar

Sponsorlu Bağlantılar

Eskiden beri bildiğimiz bir şey var: Kadın evlenince erkeğin soyadını alır. Çoğu yerde böyledir. Fakat artık giderek yaygınlaşan bir durum var ve kadınlar evlenmeden önceki soyadlarını da kullanabiliyorlar. Aşağıda bu konularda merak edilen soruları cevaplandıracağız.

Kadın evlenmeden önceki soyadını (kızlık soyadı) nasıl kullanır?

Eğer bir kadın kızlık soyadı olarak bilinen, aileden gelen soyadını evlendikten sonra da kullanmak istiyorsa bunu nikâh başvurusu yaparken mutlaka belirtmelidir. Nikâh müracaatı yapılan formlarda bu bilgiyi girdiğinizde evlendikten sonra soyadınızı kullanabileceksiniz. Böyle bir durumda kimlikteki ad soyadınız şöyle olacak: İSİM - SİZİN SOYİSMİNİZ - EŞİNİZİN SOYİSMİ. Yani çift soyadınız olacak. Örneğin sizin adınız Simone soyadınız Vural. Evleneceğiniz kişinin soyadı da Erdoğdu. Kızlık soyadımı evlendikten sonra da kullanmak istiyorum şeklinde sözlü ve yazılı beyanınız olduğu sürece, evlendikten sonra adınız şöyle olacak: Simone Vural Erdoğdu. Bu şekilde çift soyadı kullanabilirsiniz.

Evlendikten sonra kızlık soyadını ekletmek 2021 

Yukarıda belirttiğimiz gibi kadın toplumda kızlık soyadı olarak bilinen ve bekarlık soyadı olarak da adlandırılan soyadını kullanmaya devam etmek istiyorsa bunu nikâh müracaatı esnasında belirtmelidir. Fakat döneminde böyle bir uygulama olmayan ya da sonradan kızlık soyadını kullanmaya karar verenler ne yapacaklar? Böyle bir durumda çift soyadı kullanmayı isterseniz nüfus müdürlüğüne başvuru gereklidir. Bu uygulamalar ileride belki değişebilir fakat 2021 tarihi itibarıyla şimdilik durum budur. 

Evlendikten sonra sadece kızlık soyadını kullanmak

Yukarıdaki durumlardan farklı olarak evlendikten sonra sadece ama sadece kızlık soyadınızı kullanmak istiyorsanız bunu mahkemeye taşımanız gerekir. Bu konuda yetkili mahkemeler aile mahkemeleridir. İsmi Simone Vural olan biri, soyadı Erdoğdu olan biriyle evlenip Simone Vural Erdoğdu olarak kullanabilir ismini, fakat ismi Simone Vural olarak kalsın isterse, belirttiğimiz gibi aile mahkemesine müracaat etmesi gerekir. 

Erkek evlendikten sonra eşinin soyadını alabilir mi?

Rutin uygulamalarda erkeğin evlenince kadının soyadını alması gibi bir uygulama yoktur. Fakat internette bu konuda verilen bilgilerde değinilmeyen bir durum var. Aile isterse soyadını değiştirebiliyor. Nüfus müdürlüğüne yapılacak soyadı değiştirme müracaatı ile istenen bir soyadına kavuşabiliyorsunuz. Böyle bir durumda erkek kadının evlenmeden önceki soyadını "yeni soyadı" olarak belirlediğinde, bunu kullanamazsınız şeklinde bir engele takılmaması gerekir. Bu şekilde ailenin yeni soyadı kadının evlenmeden önceki soyadı olabilir. 

Yukarıdaki bilgiler 2021 yılı itibari ile güncel mevzuat takip edilip derlenmiştir. Bilgiler zaman zaman değişebildiğinden gerekli araştırmanızı tarihleri ve mevzuatı da göz önünde bulundurarak yapın. Soyadınızı değiştirmeye karar vermeden önce daha detaylı bilgi almanızı öneririz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica