Sayfalar

Imei kopyalamak, telefon klonlamak suç mu? imei atamanın cezası var mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Yurtdışından telefon getirildiğinde 120 gün hatlı olarak kullanılabiliyor. 120. günün sonunda telefon sim kartına kapatılıyor ve cihazın kaydettirilmesi gerektiğine dair bilgilendirme mesajı geliyor. Telefonu yasal yollardan pasaport üzerinden kaydettirmek 2021 yılında en az 2000 TL civarındadır. Daha ucuz yolu arayanlar imei kopyalama, imei klonlama konularını araştırmaktadırlar. Kimi telefoncular telefonda bazı değişiklikler yaparak eski bir telefonun imei numarasını telefonunuza atayabiliyorlar. Bu işleri kendileri öğrenenler artık kullanılmayan ya da gözden çıkarılmış ucuz bir telefonun imei numarasını yurtdışından getirttikleri telefona atama işlemi yapıyorlar. Böylelikle yurtdışından gelen telefonun bir imei numarası oluyor ve sim kartı ile kullanılabiliyor. Bu çokça bilinen bir durum. Peki bunun bir cezası var mı? Imei klonlamak suç mu? Bu konuda mahkeme kararlarını görünce bizler de merak ettik ve imei klonlama suç mu diye merak edenler için ilgili kanun maddesini bulduk. 

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nda bununla ilgili bölüm mevcuttur:

Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlar

 MADDE 55 – (1) Kurum tarafından izin verilmedikçe, abone kimlik ve iletişim bilgilerini taşıyan özel bilgiler veya cihazın teşhisine yarayan elektronik kimlik bilgileri yeniden oluşturulamaz, değiştirilemez, kopyalanarak çoğaltılamaz veya herhangi bir amaçla dağıtılamaz. (2) Elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihaz, kart, araç veya gereçlerle, değişiklik yapılması amacına yönelik yazılım, her türlü araç veya gereçlerin ithalâtı, üretimi, dağıtımı veya tanıtımı yapılamaz, bulundurulamaz, aracılık edilemez. (3) Elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihaz, kart, araç veya gereçlerle, değişiklik yapılması amacıyla kullanılabilen yazılım, her türlü araç veya gereçlere 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 127 nci maddesi hükümlerine göre el konulur.

Birçok hukuk danışmanı bu kanun maddesini gösterip imei klonlamanın suç olduğunu belirtmektedir. Ayrıca bu konuda mahkeme kararları da mevcuttur. Bu konuları çeşitli kaynaklardan aratabilirsiniz. 

Yine internetten çeşitli kaynaklardan ve karşılaştırmalardan edindiğimiz bilgiye göre imei klonlamayı ticaret haline getiren ve bir şekilde tespit edilen kişiler cezaya maruz kalmışlardır. Klonlanmış telefon kullananların bu tür cezalar aldığı ile ilgili kesin bilgiler henüz mevcut değildir. Fakat bunun suç olduğu belirtilmektedir. 

Ayrıca klonlanmış telefon kullandığı için bir başkasının imei numarasından dolayı sıkıntı yaşamış insanların varlığı da gerçektir. Örneğin sizin telefonunuza atanan imei numarasına sahip telefonla daha önce suç işlendiyse o kişiyle ilişkilendirilebilirsiniz. Imei kopyalamanın bir diğer sakıncası ise halihazırda telefonunu kullanmaya devam eden birinin imei'sinin kopyalanmasıdır. Böyle bir durumda hem sizin telefonunuza hem de aynı imei kullanmaya devam eden telefona imei klonlama mesajı gidecektir. Imei'sini klonladığınız için telefonu aramalara kapanacak şahıs bu mağduriyetinden dolayı size dava açabilir. 

Yukarıdaki bilgiler temel bilgilendirme niteliğinde olup hukuki tavsiye içermez. Bizler sizin için araştırdık ve konuyu derledik. Daha fazla kaynaktan daha fazla bilgi almayı ihmal etmeyin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica