Sayfalar

Muhatap mı muhattap mı? Ne anlama gelir? Sözcüğün doğru yazımı

Sponsorlu Bağlantılar

Yazımı konusunda tereddüte düşülen sözcüklerden biri de muhataptır. Bu sözcüğün doğru yazımı tek t ile yani "muhatap" şeklindedir. Genellikle "seni muhatap almıyorum" şeklinde kullanırız bu sözcüğü. Hukuk dilinde de çokça karşımıza çıkmaktadır bu sözcük. 

Hitap edilen, işaret edilen kişi muhataptır. Bir işten sorumlu kişiye de muhatap denir. "Bu işin muhatabı İhsan Bey'dir" gibi. Sürüp giden bir davanın davacısı ve davalısı davanın muhataplarıdır

Yukarıda da belirttiğimiz üzere "muhattap" yanlış yazım olarak geçmektedir. Türkçe yazım kurallarını denetleyen ofis programı ve buna benzer uygulamalarda genellikle "muhattap" altı kırmızı çizili olarak yani hatalı olarak gösterilmektedir. Muhatap diye düzelttiğinizde ise genellikle sorun çözülmektedir. Bulmacada ya da sınavlarda karşınıza çıkması durumunda bu kelimenin doğru yazımının "muhatap" olduğunu bilin. Aşağıda muhatap ile kurulmuş örnek cümleler verilecektir. 

"Muhatap adreste tanınmıyor." (Tebligat türü postalarda kullanılan bir ifadedir.)

"Pink Floyd dinlemeyenlerle muhatap olmuyorum." 

"Davanın muhatapları akrabaymış." 

"Bundan böyle hiç kimseyle muhatap olmadan göçüp gitmek istiyorum bu dünyadan." 

"Beni o garip insanlarla muhatap etme." 

"Ben senin muhatabın değilim ki neden bu soruları bana soruyorsun?" 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica