Sayfalar

Tebligat geldi ne yapmalıyım? Borç olmadığı hâlde tebligat gelirse ne yapmalı?

Sponsorlu Bağlantılar

Tebligatın tanımı hukukta ve sözlüklerde yapılmıştır. En basit anlamıyla "hukuki bilgilendirme" diyebiliriz. Bu bilgilendirme belgelidir, kanıtlıdır. Usulüne uygun yapılmış bir tebligat "tebliğ" edilmiş sayılır. Size bir şekilde tebligat geldiyse tebligatın içeriğinden sorumlusunuz artık. Tebligatın içeriğini iyi anlamalı, anlamadığınız yerlerde hukuki destek almalısınız. 

Eğer tarafınıza gelen bir icra takibiyse, size tanınan sürede ödeme yapmanız gerekir. Ödeme yapacak gücünüz yok ya da ödeme yapmak istemiyorsanız sürenin sonunda icra işlemleri başlayabilir.

Borçlu olmadığı hâlde icra takibi gelenler ne yapmalı?

Eğer tebligatta belirtilen borcun size ait olmadığını düşünüyorsanız mutlaka belirtilen icra dairesine itirazınızı yapmalısınız. Çünkü belirtilen sürede itiraz yapılmazsa genellikle "borcun kabul edildiği" yorumu yapılır. Bu sebepten "bana ne benim böyle borcum yok, beni ilgilendirmez" şeklinde düşünmeyin. İcra takibine sebep olan belge sahte bile olsa "benim böyle bir borcum yoktur" anlamına gelen bir dilekçe ile müracaat etmeniz gerekir. İcra dairesi bu borcun gerçek olup olmadığını bakmaz, dolayısıyla sizin sinirle tebligatı yırtmanız ve "olmayan borçtan bana kimse bir şey yapmaz" düşünceniz sürecin sonunda zararla çıkmanıza sebep olabilir. İlk defa bu durumla karşı karşıya kaldığınızda bunun saçmalık olduğunu düşünebilirsiniz fakat hukuk forumlarını takip ettiğinizde, avukatlara danıştığınızda hepsinin aynı şeyi söyleyeceğini göreceksiniz. Gerçekten böyle bir borcunuz yoksa tebligatta belirtilen itiraz süresi geçmeden borca ya da imzaya itiraz etmeniz gerekir. İtiraz sonucu icra takibi durdurulur ve gerekli işlemler başlar. Bundan sonrasını yine avukatlara danışmanızda fayda vardır. Adınıza icra olup olmadığını e devlet icra sorgulama bölümünden öğrenebilirsiniz.

Trafik cezası tebligatları

Eve, işyerine gelen tebligatlardan biri de trafik cezası tebligatıdır. Bu tebligatlarda hangi tarihte nerede cezalı duruma düştüğünüz yazılıdır. Genellikle fotoğraf kanıtlı olarak gönderilir bu tebligatlar. Araç satılmış olsa bile bu cezalar gelmeye devam edebilir. Eğer borç size gelmeye devam ediyorsa sistemde muhatap olarak siz görünüyorsunuzdur. Dolayısıyla herhangi bir işlem yapmadığınızda, gerekli mercilere gerekli itirazları yapmadığınız sürece bu borçların muhatabı olarak "icra takibine" düşebilirsiniz. Bu yüzden gelen tebligatları önemsemeli ve belgeleri saklamalıyız.

Boşanma ve aile mahkemesi tebligatları

Boşanma, aile hukukundan doğan diğer davalar için de tebligat gelir eve. Bunlarda genellikle duruşma tarihi ya da karar belirtilir. Bu tebligatları da ciddiye almalı ve gerekli işlemleri yapmalıdır. Bazı tebligatlar karar tebligatıdır ve belirtilen sürede itiraz edilmediği sürece karar kalıcı hale gelir. 

Ceza, işçi ve diğer dava tebligatları

Bu tebligatlardan bazısı duruşma günleri içindir. Belirtilen gün ve saatte duruşmaya riayet etmek gerekir. Bu tebligatlardan bazısı karar tebligatıdır. Bunlardan itiraz edilebilene belirtilen süre içerisinde itiraz edilebilir. Bazısı ise nihai karardır ve değiştirilemez. 

Yukarıda kısaca değindiğimiz gibi tebligatlar oldukça önemlidir ve bağlayıcıdır. Herhangi bir yanlışlık olduğu düşünülen durumlarda "itiraz sürelerini" geciktirmeden başvuru yapmak gerekir. Evinize tebligat gelmesi suçlu olduğunuz ya da olmadığınız anlamına gelmez. Önemli olan tebligatın içeriği ve izlenmesi gereken yoldur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica