Hakkımda icra olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Sponsorlu Bağlantılar

İcra çeşitli sebeplerden gelebilir. Bazen ödenemeyen bir banka borcundan, bazen bir senetten, bazen ödenemeyen kiradan dolayı. Haklı ya da haksız olalım hayatın iniş çıkışlarında icra ile karşı karşıya kalabiliriz. Sizden alacağını tahsil etmek isteyen kişi ya da kurumlar icra dairelerine borcu gösterir belge ile başvururlar ve işlem başlatılmış olur. 

İcra nasıl öğrenilir, nasıl haberimiz olur?

Güncel duruma göre icra takipleri tebligatla gelmektedir. Tebligatı resmi olarak PTT yapmaktadır. Ptt personelleri yasal adresinize gelirler ve sizi bulduklarında tebligatınızı teslim ederler, bulamazlarsa da eğer o adreste oturduğunuzu teyit ederlerse icra tebligatını muhtarlığa bırakırlar. Muhtarlığa bırakılan tebligatlar tarafınıza tebliğ edilmiş sayılır. 

İcra takibi yapılmaması için sürekli adres değiştirmek çözüm müdür?

Eğer beraberinizde eşyalarınız ve varlıklarınızla sürekli bir yere taşınır ya da gizlenirseniz icra tebliğinden kaçamazsınız. Belki mal varlıklarınızı sürekli yanınızda taşıyarak haczedilmesini engelleyebilirsiniz ama tebliğ edilmesini engelleyemezsiniz. Çünkü yasal olarak ulaşılabilir olmanız adres bildirmeniz gerekmektedir. Adreslerinize yollanan tebligatlar geri giderse, bu sefer tebligat 35. maddesine göre tebliğ yapılması istenebilir. Bu durumda son yasal adresinizin kapısına tebligat içeriğiyle yapıştırılır ve o an tebliğ edilmiş sayılır. Bu şekilde icra takibi başlamış olur. Yani nerede olursanız olun, banka hesaplarınız hâlâ hareketliyse, üzerinizde herhangi bir şey varsa ya da sigortalı çalışıyorsanız, her an haczedilebilirsiniz.

Bu sebepten yasal adresinizde bulunan muhtarlığa uğrayıp adınıza tebligat olup olmadığını öğrenmenizde fayda vardır. 

Peki hakkımda icra olup olmadığını internetten nasıl öğrenirim?

Gerek dava gerekse icra takipleri e-devlet'ten takip edilebilmektedir. e-devlet icra dosyası sorgulama öğrenme için bu adrese tıklayabilirsiniz: https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama

Bağlantı şu an günceldir. E-devlette güncelleme olması ya da link değişmesi durumunda arama bölümüne "icra" yazmanız ve çıkan seçeneğe tıklamanız yeterlidir. 

Ayrıca Uyap Vatandaş sistemi ile de icra dosyanıza erişmeniz mümkündür:

https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/giris.jsp


Yukarıdaki bilgiler genel bilgilendirme mahiyetinde olup, hukuki tavsiye niteliği taşımaz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica