Bir yere özel, keyfi ya da resmi mektup yolluyorsanız bir de zarfa ihtiyacınız olacaktır. Kargo, posta şirketlerinde genellikle zarf olmaz. Zarflar kırtasiye vb. yerlerde bulunur. Hemen hemen her kırtasiyede çeşitli ebatlarda zarf bulunur. Yakınınızda kırtasiye yoksa eğer mahalle bakkalları, marketleri ya da "her şey 1 tl" tarzı yerlerden zarf bulmanız mümkündür.
Zarf nasıl doldurulur? Üzerine ne yazılır? Gönderici alıcı bilgileri hangi tarafa yazılır?
Mektup zarflarının ön yüzüne bir şey yazılmaz. Arkasına isim ve adres bilgileri yazılır. Sol üst kısmına göndericinin adı ve soyadı yazılır. Yani gönderen sizseniz sol üst köşeye adınızı soyadınızı ve adresinizi yazmalısınız.
Direkt adınızı soyadınızı sol üst kısma yazıp sağ alt köşeye de göndereceğiniz kişinin adını soyadını ya da kurumun adını yazıp altına da adresini yazabilirsiniz.
Alıcı ve gönderici diye belirtmeniz şart değildir fakat işinizi garantiye almak istiyorsanız isminizin başına GÖNDEREN: şeklinde bilgi düşebilirsiniz. Göndereceğiniz yeri ALICI olarak yazmanızda bir mahsur yoktur.
Zarf üzerine posta kodu yazmak genellikle şart değildir. Dağıtıcılar ve ilgili birimler adrese göre sevk işlemi yaparlar, üzerinde yazılı adrese nereyi gösteriyorsa posta oraya gider, posta koduna nadir durumlarda ihtiyaç duyulur. İl, ilçe dahil olmak üzere adres tam yazıldığı sürece postanız adrese gidecektir.
Yurtdışına mektup gönderirken adres nasıl ve hangi dilde yazılır?
Bu konuda net bilgiler olmadığı için bu konuyu deneyimleyenlerden en sıkıntısız şekilde yurtdışına nasıl mektup gönderileceğini öğrendik. Yurtdışına mektup gönderirken göndereceğiniz yerin o dildeki açık adresini öğrenin ve birebir kopyalayın. Eğer posta kodu varsa onun da mutlaka yazılması gerekir.
Sol üst köşeye kendi ülkemizdeki dilimizle bilgilerimizi yazarız. Ülke olarak da yaşadığımız ülkeyi yani örneğin "Türkiye" yazarız. Yanına parantez içinde Turkey yazmamızda fayda var. Kendi adresimiz tamam, sıra diğer adrese geldi.
Göndereceğiniz ülkenin o dildeki adresini sağ alt köşeye net bir şekilde posta kodu ile birlikte yazın. Cadde sokak isimlerini "çeviri" yapmayın ve Türkçe "cd" "sk" gibi kısaltma hatalarına düşmeyin. Tekrar edelim ki göndereceğiniz kişinin adresini onların ülkesindeki dilde nasıl yazılıyorsa olduğu gibi kopyalayın. Sonrasında o ülkenin o dildeki adı neyse onların dilinde ve alfabesinde yazın. Ülkenin yanına parantez içinde İngilizce'sini yazmanız da iyi olacaktır.
Kısacası bizim adresimizi bizim dilimizde, göndereceğimiz kişinin adresini onların dilinde yazarız. Ülke adlarını yazarken parantez içinde İngilizcelerini yazmak da faydalı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.