İadeli taahhütlü posta kavramı eski bir kavramdır. Üzerine alma haber kartı zımbalanmış kayıtlı gönderiler için kullanılıyor bu kavram. Fakat günümüzde aps, kargo dahil olmak üzere tüm kayıtlı postaların aslında bir nevi iadeli ve taahhütlü olduğunu söylemek mümkün olabilir. Çünkü aps, kargo gibi gönderiler de tahhütlü gibi işlem görür ve alıcıya ulaştırılamadığında "iade" edilir. Fakat kabul görmüş haliyle iadeli tahhütlü posta denilen şeyin ne olduğuna bakalım.
Özellikle resmi kurumlar, üniversiteler, avukatlık evrakları gibi önem ve kanıt gerektiren işlemlerde taahhütlü mektup yollanması tercih edilir.
* Öncelikle ne tür evrak gönderecekseniz evraklarınız hazır olsun. Kimliğiniz de yanınızda bulunsun.
* Ardından bu evrakları koyacak bir zarf temin edin. Ptt şubelerinde zarf verilmemektedir, zarfı kendiniz temin etmelisiniz. Resmi makamlara göndereceğiniz zarfların sade olmasına özen gösterin.
* Zarfın ön yüzüne bir şey yazmayın. Zarfın arkasına mektup kurallarını dikkate alarak bilgilerinizi yazın.
Sol üste adınızı soy adınızı ve adresinizi il ilçeye kadar net bir şekilde yazın. Mektubu göndereceğiniz kişi ya da kurumun adını ve adresini sağ alt kısma yazın. Aşağıda doldurulmuş bir örnek bulunmakta. Örnekteki bilgiler gerçek değildir, dikkate alıp aynı bilgileri yazmayın. Örneğe yazdığımız "örnektir" yazısı aşağıdaki bilgilerin kullanılmaması içindir.
Görüldüğü üzere sol üste adımızı ve adresimizi net bir şekilde yazdık. Taahhütlü mektubu yollayacağımız yerin ismini açık bir şekilde yazıp altına da adresini il-ilçe gibi bilgilerle birlikte eksiksiz yazıyoruz.
* Bu mektubun teslim edildiğinin kanıtı olarak
alma haber kartının bize geri gelmesini istiyorsak görevliden
alma haber kartı istiyoruz. Alma haber kartının önü ve arkası vardır, "gönderici yüzüne" kendi bilgilerimizi "alıcı yüzüne" gönderdiğimiz yerin bilgilerini yazıyoruz.
* Sıramızı beklerken bir yandan taahhütlü mektup için form doldurmamız gerekip gerekmediğini soruyoruz. Form doldurmak iyidir, çünkü işlem sonunda o form bize geri verilir ve taahhütlü mektubu gönderdiğimizin kanıtı olarak kalır.
* Sıra bize geldiğinde evraklarımızı yerleştirdiğimiz zarf ve doldurduğumuz alma haber kâğıdını görevliye "taahhütlü formu" eşliğinde teslim edip iadeli taahhütlü mektup göndermek istediğimizi iletiriz.
* Görevli taahhütlü barkodu oluşturur, o barkodlardan birini mektubumuza, birini alma haber kartına, birini de doldurduğumuz forma yapıştırır.
* İmza ve ödeme işlemi sonrası üzerine barkod yapıştırılmış form bize geri verilir, bu formu ya da "taahhütlü mektup gönderdiğimize dair bir evrak" mutlaka talep edelim.
Bundan sonra iadeli taahhütlü mektubunuz alıcısına ulaştırılmak üzere yola çıkar ve birkaç güne alıcısına teslim edilir ve teslim edildiğine dair
alma haber kartı size geri gelir. Eğer gönderdiğiniz yere herhangi bir sebepten dolayı mektubunuz teslim edilemezse bir süre sonra iade olur ve mektup üzerinde alma haber kartıyla birlikte size geri döner. İadeli mektup takibi ve diğer postalarınızın takibi için
Ptt gönderi sorgulama sayfasını kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.