Postacı olma şartları nelerdir? PTT'de nasıl taşeron postacı olabilirim?

Sponsorlu Bağlantılar

PTT'de postacılar(dağıtıcılar) çeşitli işleri yaparlar. Bunlar statü olarak genellikle ikiye ayrılırlar. Birinci grupta memurlar ve ihsliler bulunur. İdari hizmet sözleşmeli olmak için PTT'nin dönem dönem açmış olduğu sınavı başarıyla geçmek ve diğer şartları karşılamak gerekir. Bu sınav daha önce KPSS şeklindeydi fakat şimdilik PTT'nin kendi içinde sınav yapmaktadır. Bu konuda güncel bilgileri takip edin, burası bir blog sitesi ve siz burayı okuduğunuzda bu bilgiler değişmiş olabilir. Bununla ilgili takip edilmesi gereken kaynak https://www.ptt.gov.tr/ ve PTT'nin diğer duyuru kanallarıdır. Facebook ve diğer mecralarda 50.000 PTT personeli alınacaktır şeklinde görsellerden oluşan haberlerin çoğu asılsızdır. Yazının devamı daha çok taşeron postacı olmak isteyenler için genel bilgilendirme niteliğinde olacaktır. 

PTT'de taşeron postacı olmak

PTT'de postacı olmanın diğer yolu firma personeli olmaktır. Bizim genel anlamda bildiğimiz taşeron işçilik yani. Türkiye'nin her bölgesinde ayrı taşeron firmalar bulunmaktadır ve bunlar PTT'nin dağıtım ihalelerini almaktadırlar. Ayrıca posta arabasıyla şehirden şehire sevkiyat ya da şubeler arası posta getir götür işleri de genellikle bu firmalar tarafından yürütülmektedir. Posta ayrım ve sevk işlemleri de yine taşeron personele yaptırılmaktadır. 

Sokaklarda gördüğümüz postacıların bir kısmı kadrolu bir kısmı firma personelidir (taşeron işçi). Kadrolu personele genellikle tebligat işi yaptırılır. Tebligatın sadece kadrolu personele yaptırılması yönünde karar olduğu da söylenmektedir. Dolayısıyla mektup, kargo, aps, banka kartı dağıtımı gibi işlerin büyük çoğunluğu taşeron personel tarafından yapılmaktadır. 

Postacı, şimdiki adıyla dağıtıcı olmak istiyorsanız eğer ve şartlarınız tutuyorsa ihsli personel olmak için sınav dönemlerini bekleyebilirsiniz. Eğer şartlarınız tutmuyorsa ve lise mezunuysanız firma personeli olabilirsiniz. PTT işlerini üstlenen taşeron firmalar genellikle en az lise mezunu şartı koşmaktadırlar. 

Taşeron postacı olmak için nereye başvurulur?

Bu bulunduğunuz yere göre değişir. Bulunduğunuz bölgenin Ptt dağıtım merkezine gidip yerinde başvurma imkanınız var olmakla birlikte, dağıtım merkezinde firma yetkilisi bulundurmayan yerler ise sizi firmanın adresine yönlendirebilirler. Bu şekilde yaptığınız başvurular olumlu karşılandığında ayrılmış personelin yerine işe başlama imkânınız olabilir.

Taşeron postacı maaşları nedir?

Firma personellerine imzalatılan sözleşmeler gereği bölgesine göre brüt asgari ücretin %30 ya da %40 fazlası şeklinde ödeme yapılır. Yol yemek ayrıca verilmez, toplam alacağınız tutar genellikle budur. Ayrıca vergi diliminden etkilenirler ve genellikle Temmuz - Ağustos ayında maaşlar düşmeye başlar. Asgari ücrete zam geldiğinde Ocak maaşı (Şubat ayında ödenir) biraz daha fazla olur ve bu durum Temmuz aylarına kadar devam eder.

Yukarıdaki bilgiler çok sayıda Ptt çalışanına sorularak derlenmiştir. Fakat siz bu yazıyı okuduğunuzda bu bilgiler güncelliğini yitirmiş olabilir. Çok sayıda kaynaktan bilgi alıp karşılaştırmayı ihmal etmeyin. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica