Ücreti alıcıdan tahsil - Karşı ödemeli kargo

Sponsorlu Bağlantılar

Bir posta-kargo gönderdiğinizde bunun bir ücreti olur. Ücreti karşı taraf ödesin derseniz buna ücreti alıcıdan, alıcı ödemeli, karşı ödemeli kargo gibi isimler verilir. Hepsi aynı şeyi ifade eder. Bu hizmette kargo ya da posta ücretini gönderen değil alıcı öder. 

* Herhangi bir kurye posta firmasına gittiğinizde alıcı ödemeli hizmeti olup olmadığını sorduğunuzda muhtemelen var cevabı alacaksınız. Bununla ilgili herhangi bir belge imzalatılabilir. Çünkü kargo alıcıya herhangi bir sebepten ulaşmazsa size geri dönecektir ve ortada ödemesi yapılmamış bir kargo olduğundan ücreti sizden tahsil edilmek istenecektir.
* Kargonun - postanın ödemesini karşı taraf yapsın derseniz bunu mutlaka postayı gönderme aşamasında belirtmelisiniz. İşlemler tamamlandığında sizden bir ücret alınmaz. Takip edilmesi için size barkod numarası verilir.
* Barkod numarasının alıcı telefonuna sms olarak gitmemiş olma ihtimaline karşı barkodu mesaj yoluyla iletmenizde fayda vardır. Bu sayede kargoyu hem siz hem karşı taraf takip eder ve dağıtıma çıkacağı gün haberiniz olur.
* Posta - kargo ödemesi dağıtım yapan ya da şubede alınacaksa şubedeki personele ödendikten sonra posta teslimi gerçekleşir. Alıcı ödemeli kargoların ücreti ödenmediği sürece teslimi yapılmaz. Alıcı ücretinden dolayı almak istemezse, adreste tanınmazsa, adres hatalıysa ya da şubede bekleme süresi boyunca kargoyu almazsa iade olur.
* İade olarak gelen kargoyu alıcı ödeme tutarı + iade bedeli ödeyerek alabilirsiniz. 


Gönderdiğiniz kargo size iade olarak geldiğinde ücretinden ya da başka sebepten almak istemezseniz neler olabileceği ile ilgili kargoyu almazsak ne olur konusunda iade gelen kargoyu almamanın sonuçları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 

Peki biri bize ücreti alıcıdan kargo göndermişse ne yapmalıyız?

Birinden ya da alışveriş sitesi tarzı yerlerden ücreti alıcıdan şeklinde posta-kargo geldiğinde ücretini ödemeden o gönderiyi alamayız. Posta görevlisine alışveriş sitesi resmi ve whatsapp yazışması gibi bilgileri göstermemizin faydası yoktur. Eğer o posta "ücreti alıcıdan" şeklinde sisteme girilmişse kargo görevlisi sizden para almadan teslim ettiğinde merkeze gittiğinde o ücreti cebinden vermek zorundadır. Dolayısıyla ortada bir hata olduğunu düşünüyorsanız kargo gönderenle irtibata geçmelisiniz. Kargo gönderen "ücreti öde hesaplaşırız" diyebilir ya da talimat verip ücretini kendisi öder ve talimattan sonra sistemde ücret silinir. Bu gibi durumlarda ne yapacağınıza kendiniz karar vermelisiniz. Ya da kargo konusu hiç konuşulmadığı için kargo ücreti hesaba katılmayan bir durum oluşmuş olabilir. Her halükarda ne yapılması gerektiği üzerine düşünebilir ve fikir alabilirsiniz. 

Eğer kargonun herhangi bir ücreti olmadığına kesinlikle eminseniz dağıtıcıdan teslim listesini göstermesini ve ücreti alıcıdan kısmındaki tutarı göstermesini isteyebilirsiniz. Belki de dağıtıcı dalgınlıkla bir alt ya da üstteki kargonun ücretini söylemiş olabilir. Tereddüte düşüldüğünde bu gibi şeyleri kontrol etmekte fayda vardır. 

Ücreti alıcıdan kargoyu almazsak ne olur?

Almadığınız kargo geri gider ve gönderen kargoyu geri alırsa hem ücreti alıcıdan yazan tutarı hem de kargo iade bedeli öder. Fakat gönderen de kargoyu kabul etmezse kargo "kargo firması" deposunda bekletilir. Eğer güvenli alışveriş sitesinden alışveriş yaptıysanız ve ücreti alıcıdan kargoyu iade ettiyseniz büyük olasılıkla ücret iadenizi alacaksınız. Fakat bazı durumlarda taraflar anlaşamamakta ve konu tüketici hakem heyetine gidebilmektedir. Ücreti alıcıdan ibaresi daha önce sitede bir şekilde yazıyorsa kargo gönderen ile anlaşmazlık yaşayabilirsiniz. Fakat ortada alınmayan bir ürün olduğu için muhataba ulaşıldığı sürece ücretinizi alma olasılığınız da yüksektir. Bu konuda tüketici hakem heyeti kararlarını ve alınmayan kargolar ile ilgili tecrübeleri okumakta fayda vardır. Kargoyu kabul etmesem ne olur konusuna da göz atabilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica