Sosyal medya hesaplarını Google'dan gizleme - Aramalarda görünmemek

Sponsorlu Bağlantılar

En sık ziyaret edilen arama motoru Google başta olmak üzere, Yandex, Yahoo gibi diğer arama motorları da siteleri tarar ve çeşitli bilgileri indekslerler. Bu indekslemeler sayesinde arama motorlarında bir şeyler yazdığımızda, o kelimelerle ilişkili siteler görüntülenir ve aradıklarımıza ulaşırız. Sosyal medya hesaplarımız da bu indekslemelerden nasibini alır, gerek profilimiz gerekse yazdıklarımız Google ve diğer arama motorlarında görünür hâle gelir. Eğer bu durumdan rahatsızsak bazı ayarlarla bir nebze bu indekslemeleri azaltabiliriz, fakat gerçekçi olmak gerekirse bazısını kaldırmak imkânsıza yakındır. Sosyal medya hesaplarımızı Google'dan ne ölçüde gizleyebiliriz adım adım inceleyelim. Instagram ile başlayalım.

Instagram hesabını Google'dan gizlemek , Google aramalarına kapatmak mümkün mü?

Yaptığımız araştırmalarda Instagram hesabını Google'dan gizleme ayarı olmadığını ve "arama motorlarında görünmeme izin ver ya da verme" şeklinde bir seçenek sunulmadığını gördük. Dolayısıyla 2021 itibari ile Instagram'da böyle bir seçenek yoktur. Eğer bir Instagram hesabınız varsa isteseniz de istemeseniz de Google bir şekilde aramalarda görüntüleyecektir sizi. Bu durumun alternatifi olarak "instagram hesap gizleme" ayarı önerilse de böyle bir durumda Instagram'da sadece sizi takip edenler paylaştıklarınızı görecektir. Ve böyle bir ayar yapıldığında Instagram kullanıcı adınız/linkiniz Google'da görünecektir, fakat içerikler indeks almayacaktır. 

Hesabınızı gizli yapmanın bir çözüm olduğunu düşünüyorsanız, bu durumda Google'ın eskiden (hesabınız gizli değilken) indekslediği içerikleri kaldırmak için bu linki kullanabilirsiniz. Bunun dışında arama motorlarının iletişim menülerini kullanıp profil linkiniz ve bununla ilişkili içeriklerin arama motorlarından silinmesini talep edebilirsiniz fakat bunun çözüm getireceği garanti değildir. 

Facebook hesabını Google'dan gizlemek

Facebook'ta "hesabım arama motorlarında görünmesin" tarzı bir ayar mevcuttur ve bu şekilde arama motorları indekslerinden kurtulabilirsiniz. Ayarlar ve gizlilik/ayarlar/gizlilik ayarları sıralamasını takip edin. 




"Facebook'un dışındaki arama motorlarının, profiline bağlantı vermesini istiyor musun?" şeklinde ayarı "hayır" olarak işaretleyin. Bu sayede arama motorları "profil linkinizi" indekslemeyecektir. Fakat bir herkese açık bir video, fotoğraf ve diğer paylaşımlara yorum yaptığınızda Google ve diğer arama motorları bunu indeksleyebilir. 

Twitter hesabını Google'dan gizlemek mümkün mü?

Twitter hesabım Google tarafından görünmesin diyenler için de 2021 itibari ileTwitter'da herhangi bir ayar yoktur. Bunun yerine Instagram'da olduğu gibi twitter hesap gizleme seçeneği bulunmaktadır. Böyle bir durumda Google ve diğer arama motorları tweetlerinizi indekslemeyecektir, fakat hesabı gizli yapmadan önce bir şeyler paylaştınız ve hâlâ Google'da görünüyorsa, bunların "eski, kaldırılmış içerik" olarak nitelendirilmesi için "google eski içerikleri silme" aracını kullanabilirsiniz. 


Görüldüğü üzere sosyal medya hesaplarını Google'dan saklamak zor bir işlem. Bunlar yerine kullanılan sosyal medya hesabında "hesap gizleme" işlemi yapılabilir fakat bu da sosyal medya hesabında diğer kullanıcıların paylaşımları görmesini engelleyen bir durumdur. Fakat hesap gizleme seçeneği cazip geliyorsa, isminizin yine Google'da görünebileceğini belirtmemiz gerekir. En büyük sosyal medya sitelerinden sadece Facebook'ta "arama motorlarından gizlenmek" ayarı olsa da, bunun da kısmi bir gizlenme olduğunu ve çeşitli mecralara yapılan yorumlarda indekslenmenin yine olabileceğini belirtmek gerekir.

Ayrıca hesap gizleme durumlarında eski içeriklerin Google ve diğer arama motorlarından hemen silinmeyeceğini ve manuel müdahale edilmediği sürece aylarca indekslenmenin kalacağını ve arama motorlarında görünmeye devam edeceğinizi hatırlatırız. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica