Twitter nasıl kullanılır? Başlık başlık anlatım

Sponsorlu Bağlantılar

Günümüzde sosyal medyanın gücünü anlatmaya gerek yok. İnternet eşittir sosyal medya oldu. Sosyal medya diyince de en başta facebook ve twitter geliyor. Facebook ile ilgili anlatımlar yapıyoruz zaman zaman. Facebook twitter'a göre kullanımı daha kolay görünen bir site. Twitter'a ilk defa girenler ise yabancılık çekiyorlar. Twitter nasıl kullanılır, nasıl arkadaş eklenir, kimlerle nasıl iletişim kurulup mesajlaşılır öğrenmek istiyorlar. Biz en baştan twitter nasıl kullanılır anlatalım. Öncelikle bir twitter hesabı alıp twitter dünyasına atılın. Twitter'a nasıl kayıt olunur konusunu şurada işlemiştik. Üye olduktan sonra profil fotoğrafı belirleyebilirsiniz.

Twitter profil fotoğrafı nasıl değişir?

Twitterda profil fotoğrafı belirlemek için diğer ayarlarda da sıkça kullanacağımız "ayarlar"a gitmemiz gerekmektedir. Bunun için en üstte sağda dişli çark şeklindeki simgeye tıklayıp "ayarlar" a tıklayınız.

Soldaki menülerden "profil"i seçiniz. Fotoğraf bölümünden "fotoğraf değiştir"e tıklayıp profili fotoğrafınızı değiştirebilirsiniz. 

Twitter profil kapak fotoğrafı nasıl değişir? 

Sağ üstte ayarlar dedikten sonra profile tıklayıp profil fotoğrafımızı değiştirmiştik. Şimdi ise Fotoğraf değiştir'in altında başlık seçeneğini görüyoruz, "başlığı değiştir" şeklinde görünen kısma tıkladığınızda twitter profilinizin içinde bulunduğu alanı seçmiş olacaksınız. Bu, twitter sayfanızın arka planı değil, profil resminizin arka planıdır. Facebook kapak gibi düşünebilirsiniz. Değiştir diyerek bilgisayarınızdan uygun bir fotoğraf, çerçeve vs.. ekleyebilirsiniz.

Twitter arka plan, tema nasıl değişir?

Twitter arka plan dediğimiz, tüm tweetlerinizin, profil fotoğrafınızın, başlığınızın vs.. bulunduğu alanın arka planında kalan kısımdır. Bunu değiştirmek veya ilk defa yeni bir arka plan eklemek için sağda dişli çark simgesine tıklayıp soldaki menülerden tasarım'ı seçiniz. Dilerseniz https://twitter.com/settings/design şeklinde giriş yaparak da bu alana ulaşabilirsiniz. Buradan hazır bir tema seçebilirsiniz veya bilgisayarınızdan fotoğraf seçebilirsiniz. Bilgisayardan fotoğraf seçmek için aşağıda bulunan "arka planı değiştir" kısmına tıklayıp "mevcut resimlerden seç" seçeneğine tıklayıp bilgisayardan twitter için arka plan resmi seçebilirsiniz.

Twitter'da tweet nasıl atılır (durum nasıl güncellenir)

Twitter'da tweet atmak için yukardan anasayfaya tıklamanız gerekir, yani adres çubuğunda "twitter.com" yazmalıdır. 
Ekranda görünen alan, twitterda durum güncellediğimiz yani tweet attığımız bölüm. Buraya 140 karakter yazabilirsiniz sadece, boşluklar, ünlemler karaktere dahildir. Her yazdığınız karakterde daha ne kadar karakter hakkınız kaldığı yazılıdır, örnekteki deneme tweetinde 127 karakter kalmış. Yani tek bir tweette 140 karakter yazma hakkına sahipsiniz. Tweeti tamamladıktan sonra tweet butonuna tıklayıp durumunucu güncellemiş olursunuz.

Tweet (gönderi) nasıl silinir?

Yazdığınız bir tweeti silmek istiyorsanız bunun için yukarıdaki Anasayfa, @bağlan seçeneklerinin yanında bulunan "Ben"e tıklayacaksınız. Burada yazdığınız ve alıntıladığınız tüm tweetler görünecektir. Silmek istediğiniz tweetinizin üzerine mouse ile geldiğinizde "sil" seçeneği aktif olacaktır, sil diyerek onaylayıp tweetinizi silmiş olursunuz.

Retweet nedir, nasıl kullanılır?

Twitterda en sık kullanılan kavramlardan biri retweetdir. retweet tıpkı facebookta bir kişinin gönderisini olduğu gibi paylaşma olayıdır. Yani kişinin yazısını kopyalamadan, tek tıkla paylaş diyerek yapılan bir işlemdir. Twitterda retweet şöyle yapılır; beğenilen veya gerekliliğinden paylaşılması gerektiği düşünülen tweetin üzerine gelinir ve "retweetle" seçeneğine tıklanır. Retweetle dedikten sonra karşımıza gelecek ekranda retweet işlemini onaylayabilir veya silebilirsiniz. Retweeti sonradan silmek istiyorsak eğer tıpkı kendi göndermizi silmiş gibi yaparak silebiliriz. Yani "Ben" kısmına gidilir ve retweetin üzerine gelinip silinir. 

Twitterda tweet (gönderi) nasıl beğenilir?

Twitterda gönderi beğenmenin yolu retweet veya favoriden geçer. Fakat her retweet beğeni yerine geçmeyeceğinden favori bunun için daha uygundur. Bunun için de kişinin tweetinin üzerine gelip favorilere ekle diyebiliriz.

Twitterda birine mesaj atmak ya da iletişim kurmak nasıl olur?

Twitterda mesaj atmak için o kişinin sizi takip ediyor olması gerekir. Eğer kişi listenizde fakat sizi takip etmiyorsa mesaj atamazsınız. Fakat bir kişi listenizde olsun veya olmasın onunla yine iletişim kurabilirsiniz. Bunun yolu ise mesaj değil kişiden bahsetmektir. Bu da kişinin profilinde resimde gösterdiğim kısma tıklayıp "...adlı kişiyi tweetle" ye tıklayarak yapılabilir. Veya tweet attığınız bölümde "@" yazıp kişinin kullanıcı adını yazarak istediğinizi yazabilirsiniz. Unutmamalısınız ki bunu yaptığınızda twitter hesabınızın anasayfasında görünecektir bu yazdığınız. 

Twitterda yorum yapmak

Twitterda yorum yapmak facebooktakinden farklı fakat benzer mantıkla yapılır. Kişinin herhangi bir tweetine tıklayıp "....adlı kişiyi yanıtla" diyerek yorum yapmış olursunuz. Yine belirtelim ki bu yorumunuzu herkese açık olur, özel mesaj gibi olmaz. 

Bizi retweet yapanları nasıl görürüz?

Tweetlerimizi favorilerine alanları, gönderilerimizi retweet edenleri ve bizden bahsedenleri üstte Anasayfa yazan bölümün yanındaki "@Bağlan" kısmında görebiliriz.

TT listesi ve Hashtag nedir?

Hashtag'ı örnekle açıklamamız gerekir. Örneğin #camlicatepesi bir hashtagdir ve bu "hashtag"e tıkladığınızda aynı hashtagi kullanarak atılmış tweetleri görebilirsiniz. Bunu da en çok TT listesinde görebilirsiniz. TT listesi anasayfada solda gündem başlığı altında görünür. Orada yazanlar bulunduğunuz ülkede gün içinde en çok tweetlenen kelimeler, deyimlerden oluşur. Biz bu yazıyı yazarken twitterda #ÖyleÇok şeklinde TT listesine girmiş bir hashtag gördük. Bu hashtage tıkladığınızda bu sözcüğü içinde barındıran seri bir şekilde yenilenen  tweetler göreceksiniz. Eğer twitterda takipçileriniz olmasını istiyorsanız bu hashtagler önemlidir. Bu hashtagleri kullanarak daha fazla kişinin dikkatini çekecek tweetler atmak sizin elinizde.

Twitter kişi takip etme ve takip edenleri görme

Twitterda kişi takip etme arkadaş eklemek gibi değildir, siz bir kişiyi takip edebilirsiniz ve o kişi sizin takip ettiğinizi görebilir ama sizi takip etmemeyi seçebilir. Ayrıca karşılıklı takipleştiğiniz biri sizi takip etmeyi bıraktığı halde anasayfanızda görünmeye devam edebilir. Twitterda kişi takip etmek için kişinin profiline girip "takip et" demek yeterlidir. Kişinin gönderileri gizliyse takip isteğini kabul etmeyi bekleyeceksiniz. Kişiyi takip ettiğinizde tweetleri anasayfanızda görünecektir, facebooktaki gibi. Sizi takip edenleri görmek istiyorsanız anasayfanızda tweet yazdığınız bölümün üstünde kaç tweet attığınız  takip edilen ve takipçi seçeneklerini göreceksiniz. Buradan ister sizi takip edenlere isterseniz takipçisi olduklarınıza bakıp düzenlemeler yapabilirsiniz.

Twitter ile ilgili genel hatlarıyla yazacaklarımız şimdilik bu kadar. Twitter ile ilgili sormak istediğiniz diğer konuları bu başlık altında yazabilirsiniz. İyi tweetler. 

Sponsorlu Bağlantılar

3 yorum:

  1. arkaplan nasıl değişiyor peki??

    YanıtlaSil
  2. Merhaba
    Ben seyi merak ediyorum #hastag olmadan kalin baslikli gundem bakkinda yazmaktan mesela bugun HayirliCumalar var bu baslik altinda twtlemek istiyorum
    Tesekkurler

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica