Doğalgaz saati (sayacı) nasıl okunur?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğalgaz faturaları aldı başını gidiyor. Her yıl giderek artan doğalgaz faturalarının önüne geçebilmek için çeşitli teknikler dener olduk. Peteklerin çoğunu kapattık, kombinin ayarını kıstık. kombiyi açıp kapatmak zarar verir mi, çok faturaya neden olur mu diye sorduk soruşturduk. Tüm çabamız faturanın daha az gelmesini sağlamak. Peki günlük ne kadar doğalgaz yaktığımızı nasıl ve nereden öğreneceğiz?

Kombinin ayarını 2 yaptınız ve birkaç peteği kapatıp sonucu merak ettiniz, faturaya kadar beklemeli misiniz? Bunun cevabı hayır. Çünkü doğalgazın metreküp fiyatı belli, sizin kullandığınız miktar belli. İstediğiniz zaman doğalgaz sayacınızı okuyup kontrol edebilirsiniz günlük tüketiminizi. Peki doğalgaz sayacının neresini okuyoruz? Doğalgaz sayacını okumak için sayacınızın yanına gidin. Genellikle daire kapısının hemen yanında üstte bulunur doğalgaz sayacı.




Gösterdiğim resime dikkat ediniz. Resimdeki sayacın son metreküpü (son endeks) 248. Sağdaki "013" yazan yer gaz açıkken sürekli döner. Genellikle hızlı döndüğünü görürsünüz. Kırmızı çizgilerle çevrilidir, bazı sayaçlarda ise kırmızı çizgi silinmiştir. Biz bileceğiz ki sayacın sağ başındaki "üç hane" gaz açıkken sürekli döner hızlı bir şekilde. O rakamlar "999" u geçtikten sonra tekrar sıfırlanır ve solda 248 yazan yer 249 olur. Yani 1 metreküp kullanılmış olur.

Yani kısacası doğalgaz sayacı okuma esnasında kırmızı alanla gösterilen sağdaki üç hane okunmaz. Okunan bölge yuvarlak içine aldığım ve ekranda "248" i gösteren alandır. 248'i örnek olsun diye yazdım, bu sayı sizde farklıdır. Doğalgaz sayaç okuma elemanları sayaçları bu şekilde okurlar. Eğer doğalgaz sayacınızın yanlış okunduğunu düşünüyorsanız, doğalgazımı yanlış okumuşlar diyorsanız doğalgaz faturanızdan son endeks'e bakınız sonra da sayacın üzerindeki son metreküpe bakarak kontrol ediniz. Eğer bir yanlışlık varsa düzeltmek için müracaatta bulununuz.

Peki doğalgaz faturası nasıl hesaplanır?

Doğalgaz faturaları el bilgisayarlarıyla hesaplanır. Doğalgaz sayaç okuma elemanı elindeki cep bilgisayarı işlevli el terminaliyle sayacın üzerinde yazan son endeksi yazar ve tuşlar. Cep bilgisayarı otomatik olarak şimdiki metreküpten abonenin önceki aya ait son endeksini çıkarıp doğalgazın birim fiyatına göre faturalandırma işlemi yapar. Yani bu ay son endeksimiz 248 olsun, gelecek ay fatura günü 348 olursa son endeksimiz, bu demektir ki 100 metreküp kullanmışız ve buna göre fatura çıkacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

3 yorum:

  1. Fatura metreküp üzerinden değil kwh üzerinden faturalandırılır. Sayaçtan ilk ve son okuduğunuz değerlerin farkını alıp bir takım işlemlerin ardından kwh değerine dönüştürmek gerekmektedir.

    YanıtlaSil
  2. Elektrik mi bu

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica