İnternetten tapu bilgileri nasıl öğrenilir?

Sponsorlu Bağlantılar

E-devletten tek tıkla tapu bilgilerine ulaşılabilir. Kişinin adına kayıtlı arsalar, tarlalar bu sistemde görüntülenebilir. Tapu bilgileri sorgulama sayfası için buradan devam ediniz. Sayfaya girildiğinde kişinin T.C kimlik numarasıyla eşleşen tapu bilgileri görüntülenir. Aşağıda hangi taşınmazların kişiye ait olduğu ve bunların nitelikleri, yani arsa, tarla bilgileri görüntülenir. Ada/parsel bilgilerinin bulunduğu bu sayfada detaylara tıklandığında arsa veya tarlanın yüzölçümü, hisse bilgilerine tıklandığında ise arsanın, tarlanın kaç kişiye ait olduğu bilgisi görünür. Tapu sahibi e-devletten sadece kendi tapusuna bakabilir, başkasınınkine bakamaz.

Tapunuzda yer alan ada, parsel gibi bilgileri imar sorgulama sayfalarında kullanarak, arsanızın son durumu hakkında bilgiler alabilirsiniz. Bazı arsalar, çeşitli imar planlarından dolayı bazen yeşil alana, ortaöğretim tesis alanı gibi planlara dahil edilmekte ve yeniden imara açılabilmesi epey zorlaşabilmektedir. Bu gibi durumlarda arsa sahipleri dava da açabilmekte ve mahkemeyi kazanmaları durumunda arsa bedeli alabilmektedirler. 

Elinizde çok eski bir tapu varsa, yine ilk paragrafta anlatılan e-devlet tapu sorgulama sayfasına girip durumu test etmeniz oldukça önemlidir. Çünkü zaman zaman  "tapum e devlette gözükmüyor" diyen vatandaşlar oluyor. Elinizde tapu olduğu sürece endişe etmemeniz gerekir fakat durumu netleştirmek için tapu dairesine gitmeniz gerekir. Eğer hâlâ üzerinizde görünüyorsa, e-devlet ile entegre edilmesini söylemek gerekir. Eğer tapunuz olduğu hâlde e-devlette tapunuz görünmüyorsa, şu kötü ihtimali de düşünmek gerekir: Birileri sahtecilikle arsanızı, evinizi satmış olabilir. Bu nasıl mümkün derseniz google'da "sahte tapu arsa" araması yaparak yüzlerce habere ulaşabilirsiniz. Ne yazık ki böyle bir ihtimal her zaman var. Böyle bir durumda araya fazla zaman girmemesi için ara ara e-devlet tapu sorgulama sayfasına girip tapunun hâlâ üzerinizde olup olmadığını yoklayınız. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica