İmar Bilgisi Sorgulama Tüm Şehirler

Sponsorlu Bağlantılar

İnternet hayatımıza birçok pratiklik kattı. Eskiden bir işlemi yapmak için onca yol gitmek gerekirken, artık internette tek bir tıklamayla bu işler halledilebiliyor. e imar sorgulama işlemi de bu pratikliklerden birisidir. Eskiden bir arsanın ya da evin bilgilerini teyit etmek için tapu dairesine gitmek ve bekleyerek işlem yapmak gerekiyordu. Bugün birçok belediyenin, imar kayıtlarını e-imar sistemiyle entegre etmeleri sonucu bu bilgilere web sitelerinden ve belediye uygulamalarından ulaşabiliyoruz. Fakat her belediye e-imar sorgulama sayfasını güncellemediğinden bazı aksaklıklar yaşanmaktadır. Bir belediyenin e-imar sorgulama sitesi düzgün çalışırken, başka bir belediyenin e-imar sorgulama sayfası doğru çalışmayabiliyor. Peki Türkiye'de tüm şehirlerin imar bilgileri tek bir sitede sorgulanabilseydi nasıl olurdu? Evet, böyle bir site var. Sorgulama yaptığınız belediye sitesi çalışmıyorsa eğer çaresiz değilsiniz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı e-plan otomasyon sistemi yardımınıza koşuyor. Yakın zamanda hizmete giren e-plan projesi birçok işlemin internetten yapılmasını sağlayacak. İmar bilgileri, projeler, iptal edilen planlar, sayısal ve sözel dosyalar, birçok bilgiler bu sitede yer alacak.

Türkiye'deki tüm şehirler için imar sorgulaması nasıl yapılır?

imar durum sorgulama modülü olarak hizmet veren https://e-plan.gov.tr/imar sayfada ada, parsel bilgileri ya da ilçe mahalle gibi bilgiler girilerek ilgili yerin imar bilgilerine erişilebilir. Bu sitede yer alan bilgiler, belediyeler kayıtlarını güncelledikleri ölçüde geçerlilik kazanmaktadır. Eğer sorgulama sonucu arsanın yeşil alan bilgisi gibi görüntülere erişemezseniz, bu durumda yine belediye sorgulama sayfasını kullanmanız ya da tapuya müracaat etmeniz gerekir.

https://e-plan.gov.tr/imar sitesinde nasıl imar sorgulaması yapabileceğimize gelin birlikte bakalım:

Siteyi açtıktan sonra Şehir, ilçe ve mahalle bilgisi, ardından ada/parsel bilgilerini girin ve sorgula deyin. Örneğin İstanbul seçtik, bir süre bekleyip İstanbul ilçelerinin aktif olmasını bekliyoruz, sonra Ümraniye seçiyoruz, yine bir süre bekleyip Ümraniye mahallelerinin aktif olmasını bekliyoruz, mahalleler seçilebilir hâle geldiğinde Yukarı Dudullu seçiyoruz. Aslında bizler Altınşehir mahallesinde sorgulama yapmak istiyoruz ama listede bulamıyoruz, endişelenmeye gerek yok, bazı mahalleler geçmişte daha büyük mahallelere bağlıydı, eğer sizde de böyle bir durum varsa en yakındaki mahalleleri seçerek sorgulamaya devam edebilirsiniz. 


Sorgulama yapıldığında sağdaki haritada oynama olacak ve yazdığınız ada parsel bilgisi doğruysa, haritada kırmızı alanda görüntülenecektir. 


Sorgulama yaptıktan sonra bu alanın gelmesi için kısa bir süre beklemelisiniz. Sorgulama başarılı olduğunda arsanın olduğu alan görüntülenecektir. İsterseniz manuel olarak da harita üzerinden yer seçip imar bilgilerini yoklayabilirsiniz. 

Sorgulama yaptıktan sonra ilk görselde işaretlediğimiz "belge getir" butonuna tıklayıp kısa bir süre beklediğinizde, ilgili yerin imar bilgisi ayrı bir sayfada açılacak ve imar durumu hakkında bilgiler sunulacaktır. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica