E-Devlet sitesi şifremi unuttum ne yapabilirim?

Sponsorlu Bağlantılar

E-devlet şifremi unuttum diyenler için iki alternatif bulunmaktadır. Birincisi e devlet şifre unutma servisinden yararlanmak, ikincisi ise ptt merkezine uğrayıp 10 tl karşılığında yeni e devlet şifresi almak. Elbette çoğunuzun kolayına gelen şifre unutma servisinden yararlanma olacaktır. Fakat baştan belirtmemi gerekiyor ki e-devlet şifre hatırlatma servisini kullanmanız için sistemde cep telefonu numaranız, mail adresiniz kayıtlı olmalıdır. Sistemde kayıtlı numaranız olup olmadığını hatırlamıyorsanız da aşağıdaki işlemleri gerçekleştirip sisteme kayıtlı telefon ve mailiniz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Eğer siz de "e devlet şifremi kaybettim" diyorsanız öncelikle e devlet sistemine girin ve sisteme girdiğiniz bölümden şifremi unuttum linkine tıklayın.


Ardından gelecek ekrandan "şifremi hatırlamıyorum" diyin ve "devam et" butonuna tıklayın. 




Sonraki ekranda ise T.C kimlik numarası, seri no, cüzdan no bilgisinden sonra yakınınıza ait tc kimlik no ekranına aileden birinin tc kimlik numarasınız yazıp güvenlik kodunu girdikten sonra "devam et" diyin.


İşte bu noktadan sonra işleme devam edip edemeyeceğiniz belli olacaktır. Sözünü ettiğimiz cep telefonunun sisteme kayıtlı olup olmadığı bilgisi ekranda görüntülenecektir. Eğer sistemde cep telefonu ve mail kaydınız yoksa "Şifre sıfırlama işlemi yapabilmek için, e-Devlet Kapısı profilinizdeki cep telefonu ve e-posta bilgilerinizin tanımlı ve doğrulanmış olması gerekmektedir. İlgili bilgileriniz sistemde bulunmamaktadır" şeklinde bir uyarı çıkacaktır. 


Bu uyarıyı gördüğünüzde maalesef e-devlet sistemini kullanarak şifre sıfırlama servisini kullanamazsınız. Bu uyarıyı görmeyenler ise devam et diyerek gelecek kimlik detay, iletişim bilgisi, güvenlik kodu menülerini kullanarak e-devlet şifrelerini değiştirebilirler. 6. ekran olan "şifre oluşturma" ekranında unutmayacağınız yeni bir şifre belirleyin ve son olarak işleminizi bitiş ekranında sonlandırın.

E-devlet şifremi unuttum diyenler için ikinci çözüm daha önce ptt'ye uğrayıp aldıkları e-devlet şifresini tekrar almaktır. Ptt merkezine gidip danışmaya e-devlet şifresi unuttuğunuzu söyleyip nereden sıra alabileceğinizi sorduktan sonra işleminiz için kimliğinizi ve 4 TL'nizi hazırda bulundurun. Daha önce 10 TL olan e-devlet şifre unutma cezası 4 TL'ye indirildi. İlk defa e-devlet şifresi alacaklar için ise ücret 2 TL oldu. İşlem yaptığınızda size verilecek zarfı kimseye vermeyin, sadece siz açın. Zarfın içerisindeki şifreyle e-devlete ilk giriş yaptığınızda şifrenizin değiştirilmesi istenecektir. Unutmayacağınız bir şifre belirledikten sonra cep telefonu ve mail adresinizi güncelleyin. Bu bilgiler sayesinde şifrenizi unuttuğunuzda ptt'ye gitmek durumunda kalmazsınız. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica