Agario nedir, nasıl oynanır?

Sponsorlu Bağlantılar

Agario olarak telaffuz edilen oyun, 2015 Nisan ayında agar.io isimli sitede piyasaya sürülmüş ve kısa sürede milyonlarca kişi tarafından ilgi görmüş bir oyundur. Şimdilerde yüzlerce sitede bu oyun türlü serverlerda oynanıyorsa da, bu oyunun orijinal sitesi agar.io'dur.

Peki nasıl oynanıyor bu agario?



Öncelikle agar.io sitesine girilir ve görselde işaretlediğimiz alanda bir nick girilir. Bu nick Türkçe karakterler de içerebilir, çeşitli simgeler de. Ondan sonra "play as guest" butonuna tıklanır ve oyuna girilir. Bu, en düz hâliyle oyuna girebileceğiniz seçenek. Bunun yanında, mesela nickimizi hemen yazdığımız kısmın kenarında FFA, Teams, Party gibi seçenekleri seçerek, takımlı ve partili oyun seçeneklerine de girebiliriz. Nickimizi yazdığımız bölümün solundaki mavi rengin içerisindeki çarka tıkladığımızda ise Türkiye, Rusya gibi türlü serverlarda oynayabileceğimiz gibi, Graphics seçeneklerinde oyunun kalitesini de ayarlayabiliriz. Diğer ayarlar ise no skins, no names vs. şeklindedir. Bunları işaretlediğinizde kişilerin isimlerini ve avatarlarını görmeme şansına sahipsiniz. Sağda ve solda bulunan reklamların dışında yapabileceğimiz bir diğer şey ise kullanıcı girişi yaparak, sisteme kayıtlı olmak ve çeşitli skinleri, avatarları seçme olanağına sahip olmak. Login and play butonuna tıkladığınızda, google hesabı ya da facebook ile sisteme bağlantınızı gerçekleştirecek seçeneği görebilirsiniz. Agario oyununun skinlerle, avatarlarla nasıl oynanacağından önce evvela, düz bir şekilde agario nasıl oynanıyor onu anlatalım:

Oyuna girdiğimizde ufacıksınızdır. Oyun, âdeta kareli defterin üzerine çizilmiş gibidir. Ekranda oyuncular ve virüsler (yeşil çarklar) vardır. Rengârenk yemleri yemekle başlarsınız işe. Hareketlerinizi mouse ile sağlarsınız. Yedikçe büyürsünüz, yeterince büyüdüğünüzde ise, sizden daha küçük oyuncuları da yiyebiliyorsunuz, ki oyunu oynanır kılan da bu zaten. Bir kişiyi yemek için, onun boyutundan biraz daha büyük olmak gerekiyor, böylelikle o kişinin(oyuncunun) üzerine gidilir ve yemeye çalışılır. Fakat, kişi aktif bir şekilde oynuyorsa, köşeye sıkışmamışsa ya da donmamışsa, onu içine alarak yemek pek de kolay değildir. Bu yüzden, daha çok kullanılan yeme biçimi, "space atmak" tabiriyle ifade edilen ve bilgisayarın klavyesinden space (yazı yazarken aralık bırakmak için kullandığımız tuş) tuşuna basılmak suretiyle, ikiye bölünmektir. İkiye bölündüğümüzde, ikiye bölünen diğer ucumuz mouse'u hareket ettirdiğimiz yöne doğru hamle atar ve oyuncunun tam üzerini kaplayacak hâle gelirse, o kişiyi yemiş olur ve büyümüş oluruz biraz. Diğer büyüme şekli ise W atmaktır. Birbirleriyle yardımlaşmak isteyen ya da takım olmak isteyenler, birbirlerine dönükken W tuşuna basarlar ve birbirlerine yem atmış olurlar. Ne kadar yem atarsanız, o kadar küçülürsünüz. Fakat şu da var ki, oyuna direkt girdiğimiz FFA modu tek kişilik oynamak içindir. Buna rağmen çoğu kişi bu moddayken takım oynar ve birçok kişi yine bu durumdan memnun olmaz. Takım olanlara küfürlerin edildiği nickleri de görmeniz mümkündür bu yüzden. Yakın zamanda, agario sisteminde yeni bir özellik, bu modda takım oynayanların, yani sürekli birbirlerine yem verenlerin, boyutlarını küçülten bir yaptırımla karşımıza çıkıyor.


 


Oyunun diğer püf noktası ise, çarklı yeşil virüslerdir. Virüs dediğimiz için korkmayın, bilgisayarınıza zarar veren virüslerden değil bunlar. Oyun için uygun gördüğümüz bir tanımlama sadece. Eğer yeterince küçükseniz, bu yeşil virüslere sığınabilirsiniz. Yok eğer yeşil çarklardan biraz büyükseniz, bu durumda yeşil çarklar âdeta düşmanınız gibi sizi parçalarlar (içinden geçmeye çalıştığınızda). Yeşil çarklı şeyleri kullanmanın diğer yolu ise, biraz büyük iken, yeşil simgelere biraz geriden W atmak ve yeşil virüsün ikiye ayrılırken, ayrılen diğer yönünün büyük bir oyuncuya değmesini sağlayıp o kişiyi "patlatmaktır." Bu da sıkça kullanılan ve büyük oyuncuların dağılmasını sağlayan bir özelliktir. Eğer fazlasıyla büyükseniz, yeşil virüslere W atanları göremeyebilirsiniz ve her an patladığınızı görebilirsiniz. Dağılan parçalarınızdan küçük olanlar biraz büyükce olanlar tarafından yutulacak ve kalan parçalarınız da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.  Oynamış olduğunuz ekranda en büyüklerin listelendiği Leaderboard mevcuttur. Eğer siz de en büyük 10 kişiden biriyseniz, sağ üst ekranda adınızı görebilirsiniz.

Oyun kabataslak bu şekilde oynanıyor. Peki konunun içerisinde bahsettiğimiz avatarlara, skinlere nasıl sahip olacaksınız? Agario oyununu skinlerle oynayabilmek için giriş yapmanız gerekecektir. Giriş yapmak içinse Login and play seçeneğine tıklamak ve bir google ya da facebook hesabınızla ilişkilendirmeniz yeterlidir. Böylelikle sisteme kayıtlı bir kullanıcı olursunuz ve artık puanlarınıza göre skinler kullanabilirsiniz. İlk üyeliğinizde 100 $ şeklinde beliren puancığınız vardır. Bunu yükseltmek için oyun oynamalı ya da ücretle puan satın almalısınız. Çoğunuz para vermek istemediğinizde göre, oyun oynamayı sürdürerek bu puanları elde edeceksiniz. Büyüyerek, yem yiyerek ve oyunu sürdürerek puanlarınızın arttığını göreceksiniz. Şimdi sıra, puanlarımızla skin almaya geldi. Sol köşede kullanıcı adınızın yazdığı bölümün yanındaki puanınıza tıklayın.



Burada satın alma seçeneklerini göreceksiniz. Biz sol üst köşede geri simgesine tıklayıp skinlere göz atacağız. Skins bölümüne tıklayınca, skinleri, isimlerini ve altlarında ise puan değerlerini göreceksiniz. Puanınızın yettiği simgeye tıklayıp o skini kullanabilirsiniz. Bundan sonra yansanız bile skininiz değişmez ve aynı avatarla oyuna devam edebilirsiniz. Misafir girişi yaptığınızda ise puanınız yükselmez, dolayısıyla skin kullanamazsınız. Puanlarınızın birikmesi için facebook ya da google hesabıyla giriş yapabilirsiniz.

Agario telefondan ve tabletten nasıl oynanır?

Agario'yu telefon ya da tabletten oynamak için uygulama indirmek gerekir. Google play ve app store'da agario uygulamasını indirip oynayabiliriniz. Fakat, bu oyun, telefondan ya da tabletten yeterince verimli olmayabilir. Oyun en güzel bilgisayarda oynanabilmektedir. Yine de tecrübeli oyuncular, telefon ya da tabletten de bu oyunu oynayabilmektedirler.

İşte yaklaşık olarak böyle bir oyun agario. Şimdilerde Türk serverlerında çeşitli sitelerde de oynanabilmektedir. Hatta bazı sitelerde chat bölümü de mevcuttur. Bu arada, oyun bilgisayara göre kasabilmekte ve oyuncuyu çıldırtabilmektedir. Ayrıca oyun durdurma diye bir şey de olmadığından sürekli oyunun başında olmak ya da bırakıp yanmayı göze almak gerekmektedir. Bu sebepten birçok kişinin aile ahalisiyle sorun yaşadığını tahmin etmek de zor olmasa gerek. Bu basit ve fakat aynı zamanda zevkli de olan oyunu, tam bir oyun bilinciyle( mesela küfürlü ve siyasi nicklerden kaçınarak) oynamanızı diliyoruz, iyi eğlenceler.




Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica