Başkasına ya da bize ait HES kodu nereden nasıl sorgulanır?

Sponsorlu Bağlantılar

Neredeyse hepimizin hes kodu var artık. Uçak bileti alırken, resmi bir kuruma girerken ya da AVM'ye girerken bizden HES kodu istenebiliyor. Peki bizden HES kodu isteyenler bu bilgi nereden teyit ediyorlar? Bizler de başkalarına ait HES kodlarını sorgulayabilir miyiz? Evet, bunun için birkaç sistem var. Öncelikle AVM gibi yerlerde karekodla hes kodumuzu okutan ya da sözlü olarak söylememizi isteyen kişilerin çoğu Hayat Eve Sığar uygulaması yoluyla sorgulama işlemi gerçekleştirmektedirler. Sizin kodunuzu gösterdiğiniz uygulama, aynı zamanda başkalarının hes kodunu okuyup kontrol etmeye yarar. Nasıl yapıldığına hemen birlikte bakalım:

Hayat eve sığar uygulamasını açın ve HES kodunu sorgulama bölümüne tıklayın.


Açılacak bölümde hes kodunu yazarak ya da karekod okutarak sorgulama imkanımız mevcut. Eğer yazarak sorgulamak istiyorsak, hes kodunu yazın bölümüne bize verilen hes kodunu olduğu gibi yazacağız. Uygulama tireleri (-) kendiliğinden koyduğundan ekstradan tire koymaya gerek yoktur. 


Kodu yazıp hemen kutucuk içerisinde yer alan büyüteç simgesine tıkladığımızda hes kodu sorgulama işlemi gerçekleştirmiş oluruz. Bu sayede bize verilen hes kodlarının doğru olup olmadığını ve riskli olup olmadıklarını anlama imkanımız olur.

Eğer HES kodunu sorgulayacağınız kişi hemen yanınızda ve karekoda sahipse, daha zahmetsiz daha pratik yöntem olan karekod ile hes kodu sorgulamasını deneyebilirsiniz. Hemen aşağıda yer alan kare kod okut bölümüne tıkladığınızda cihazınızın kamerası açılacak ve kodu okutabileceksiniz. Güneş ışığına maruz kaldığınız ortamda karekod okutmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Telefona gölge yaparak yeniden okutmayı deneyebilirsiniz. Sorgulayacağınız karekod ekranın tam olarak göreceği yerde olmalıdır ve belli bir mesafede tutulmalıdır. Birkaç denemeden sonra daha iyi yapacaksınız.

E-Devlet sistemi üzerinden Hes kodu sorgulama

E-devlet sitesi kullanılarak da HES kodu kontrol etme işlemi. Bunun için e-devlette "size nasıl yardım edebilirim" yazan arama bölümüne "hes kodu" yazın, sonuçlar belirince "hes kodu sorgulama" seçeneğine tıklayın. Şimdilik güncel sorgulama sayfası aşağıdaki gibidir. Kopyalayıp tarayıcınıza yapıştırabilirsiniz:
https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-sorgulama

İlgili sayfa açıldıktan sonra yapılacak şey çok basit. Sorgulama yapılacak kişinin hes kodu ekrana yazılır ve sorgulama yapılır.



Hayat evet sığar uygulaması tire(-) kendisi koyarken e devlet'te tire koymadan da işlem yapılabilmektedir. Olduğu gibi yazabilirsiniz Hes kodunu, hata vermesi durumunda tire koyarak da deneyebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

2 yorum:

  1. İbb kartında hes kodu süresi battığında o kartabaska biri hes kodunu yükleyebilir mi.

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica