Hes kodu nasıl alınır? E-devlet, uygulama ve sms ile kod alma yöntemi

Sponsorlu Bağlantılar

Koronavirüs salgını sebebiyle hayatımıza giren Hes kodlarının nasıl alındığını sırasıyla anlatalım. 

E-devlet sistemiyle Hes kodu alma

E-devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama bölümüne HES yazıp "hes kodu üretme ve listeleme" yazan seçeneğe tıklayın, ardından sağ üst bölümde + Yeni HES Kodu yazan bölüme tıklayın, Kodun Üretileceği Kişi Seçiminde kendi adıma ya da 18 yaşını doldurmamış çocuğum adına seçeneklerinden birine tıklayın. Eğer kendiniz için alacaksanız elbette ilk seçenekle devam edeceksiniz. Devam et dedikten sonra, "İsterseniz HES Koduna isim verebilirsiniz." yazan bölüme isteğe göre herhangi bir isim verilebilir, ne isim verileceğinin bir önemi yoktur. Yine aynı ekranda HES kodunuzu süreli mi süresiz mi istediğinize karar verin. Ardından istediğiniz seçime göre devam edip işlemi tamamlayın.

Süreli hes kodu nedir? Adından da anlaşılacağı üzere HES koduna bir süre tanımlamak, süre sonunda ilgili kodu geçersiz kılmak anlamına gelir bu. Yani siz 2 ay 3 günlük bir HES kodu oluşturursanız, 2 ay 4 gün sonra o HES kodu iptal olur ve herhangi bir sorgulamada sonuç çıkmaz. 

Süresiz hes kodu nedir? Yine adından anladığımız gibi bu kod türü süresizdir. Yani 1 yıl sonra da kullanabileceğiniz bir koddur. Salgın bitip HES kodları geçersiz olana dek bu kodla işlerinizi yürütebilirsiniz. Tabii süresiz olsa da son zamanlarda oluşturulan HES kodları için "18 ay 8 gün" uyarısı verilmektedir. HES kodunuzu zaman zaman sorgularken süresine de dikkat ediniz. Süresiz almanıza rağmen süresi bitiyorsa yeni hes kodu üretin. 

Sms ile Hes Kodu Nasıl Alınır?

Uygulama ya da e-devlet kullanmadan da Hes kodu almak mümkündür. Bunun için telefondan Sms bölümüne girin HES yazıp boşluk bırakın ve T.C numaranızı yazın, ardından bir boşluk bırakıp kimlik seri numaranızın son 4 hanesini yazın, son olarak da yine bir boşluk bıraktıktan sonra HES kodunuzu ne kadar süreli yapmak istiyorsanız sayı olarak yazın. Ardından 2023'e mesaj olarak gönderin. Örneğin biz 365 gün geçerli bir HES kodu almak istiyorsak şöyle yapacağız:

HES 12345678901 4321 365 

12345678901 yerine T.C numaranızı yazın, 4321 yerine Kimlik seri numaranızın son 4 hanesini, 365 yerine ise isterseniz 365 isterseniz kaç gün geçerli olmasını isterseniz o şekilde yazın ve 2023'e yollayın. Kısa sürede HES kodunuz sms olarak gelecektir. 

Hayat Eve Sığar Uygulaması ile Hes kodu nasıl alınır?

Öncelikle Hayat Evet Sığar uygulamasını indirin ve kişisel bilgilerinizi verip sisteme giriş yapın. "Hes kodlarım" yazan bölüme tıklayın. 

+ işareti ve altında yeni kod ekle yazan bölüme tıklayın. 


Burada da yine kendiniz için ya da çocuklarınız için kod alabilirsiniz. Yine yukarıda anlatıldığı gibi tarih seç diyerek süreli hes alabileceğiniz gibi isterseniz "süresiz" seçeneği ile devam edebilirsiniz. Hes koduna isim verip vermemek de yine sizin takdirinizde, dilerseniz adınızı yazıp geçiniz. Devam dedikten sonra Hes kodu oluşturma işlemini sonlandırabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica