100x,1000x yapan token yakalanabilir mi yoksa bu bir masal mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir süredir kripto paralarda bsc ağında çıkan tokenlara yoğun ilgi var. Bunlar sağlam oldukları sürece, aylar sonra genel borsalarda listelenene kadar 100 katına hatta 1000 katına dahi çıkabiliyorlar. Çok az tokenda bunun gerçekleştiğini biliyoruz ve herkes bunun çok mümkün olduğu üzerine konuşuyor. Gerçeğin böyle olup olmadığını test etmek için bizler de bu piyasaya girdik ve gerçeğin hiç de böyle olmadığını, adına kripto x kripto y diyen çoğu fenomenin para karşılığı token reklamı yapmaktan başka bir şey yapmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Konunun devamında sistemin işleyişini anlatacağız ve her şey daha berrak olacak.

Son bir haftada bizler de metamask, pancakeswap konularını anlattık ve sıfırdan bu işe girenlerin anlayacağı şekilde elimizden geldiğinde ifade ettik. Bu konuları yazarken de buralarda çok fazla dolandırıclık girişimi olduğunu ve fırsattan ziyade dolandırılmaktan kurtulmanın yollarını aramak gerektiğini ifade ettik. Bu konuda 100x hayali ile nasıl dolandırdıklarını ve varsa bir fırsat nasıl yakalanabilir, bunları detaylandıracağız.

Öncelikle günde kaç token çıkıyor ona bakalım. Yeni çıkan tokenler nerede bulunur, nasıl alınır sorusunun cevabı bu olabilir mi emin değiliz, neler olup bittiğini anladıktan sonra bunun kararını sizlere bırakıyoruz. https://poocoin.app/ape bu bağlantıda ve bu telegram kanalında t.me/NewPancakeSwapListings anlık çıkan tokenları görebilrsiniz. Evet dakikada kaç token çıktığını görüyorsunuz. Öncelikle paranızı nasıl kaybedeceksiniz ondan bahsedelim:


* Bunlardan kimi grafik oluşmadan silinip gidiyor. Burada çıktığını gördüğünüz tokenlere araştırma yapmadan direkt girmek kumardan farksızdır.

* Kimi alım satıma açılıyor ama tokeni oluşturan siz her aldığınızda elindeki bedava tokenleri satıyor ve grafiği düşürüyor, bir süre sonra grafik tamamen kırmızı olacak ve elinizde hiçbir değeri olmayan tokenlar olacak.

* Bir kısmının likit kilitli değil ya da istediği zaman kurucunun açacağı nitelikte, böyle bir durumda kurucu havuzdaki tüm BNB'leri alıp ortadan kaybolabilir. 

* Honeypot adı verilen ve kurucunun satışa izin vermediği tokenlara yatırdığınız paralar kurucunun cüzdanına geçer, satamazsınız. 

* Tokenın sitesinin telegram ve twitter sayfasının olması güven oluşturmaya yetmez. Kurucunun likidi kilitlemesi, kanıtı size atması ve elindeki miktarın az ya da satmayacağına dair bir güven oluşturması gerekir. Holders bölümünde yüzde 1-2 olan cüzdanlar istedikleri zaman düşük market cap'li tokenin grafiğini aşağıya çekebilir. Başlangıçta dolandırıcılık faaliyeti gibi görünmeyen bir token dahi üst sıradaki cüzdanların yavaş yavaş satması halinde hiçbir değeri olmayan tokena dönüşebilir. Yöneticinin ve ekibinin yavaş yavaş satmasına ve havuzda BNB bırakmamasına soft rug denir. 

* Token kurmak kodlama bilen ya da adımları doğru bir şekilde yapan biri için çok kolaydır. Dolayısıyla dünyada token çıkarma kapasitesine sahip milyonlarca insan vardır. Bu kişilerin nasıl çalıştıklarını uzun süredir takip ediyoruz. Bunları bilin ki 100x hayali ile çıktığınız bu yolda dolandırılmayın. Bir grup tokeni kuruyor ve bu aşamada ekibine dağıtıyor. Sonra telegram grubu kurup başka gruplara girip "şöyle bir token çıkmış projesi çok iyi" deyip başkalarının tokeni almasını sağlıyorlar. Buraya kadar her şey normal görünüyor, sonuçta reklam yapmak gerekiyor değil mi? Ama durum böyle değil, bu kişilerin çoğu sizi avlamak için bekliyorlar. Siz 5-10 katına çıkmış o tokeni almaya başladığınız anda sürekli satış yapanları göreceksiniz.



Daha önce bu tokenı almış birilerinin kâr satışı yapması ne kadar doğal olsa da bunların çoğu size token aldırmak ve siz aldığınız anda yüksekten satmaya can atan kişiler. Araştırma yapmadan gireceğiniz tokenların çoğunda başınıza gelen bu olacaktır. Herkes elindeki miktarı sattığında tokenın hiçbir değeri kalmayacaktır.

Ee bize 100x, 1000x demişlerdi, falanca 1000x yapmış nasıl oluyor? dediğinizi duyar gibiyiz. Gelin birlikte çıktığı zamandan itibaren 75 katına çıkan sonra düşen GHOSTFACE'i inceyelim. Belirtelim ki biz grafik uzmanı değiliz fakat grafiğin kendi başına çalışan bir mekanizma olmadığını ve büsbütün alış satışa göre şekillendiğini biliyoruz. 



Grafiği inceleyerek konuşalım. Biz GHOSTFACE'i 0.000000001000 iken aldık ve 0.000000015000 olduğunda 15 katına çıkmış olduk. Fakat aynı gün kırmızı mumlara dikkat edin 15000'den 7000'e düşmüş. Şimdi gerçekçi olalım, 15 katına çıkıp bekler miydik yoksa düşüşü görünce satar mıydık? Diyelim ki satmazdık ve "ölümüne hodl(hold)" dedik. Evet gerçekten de bir iki gün içerisinde başlangıç değerinden 75 katına çıktık. Şimdi ne yapacağız? Yine ölümüne hodl mı? 



Bu proje 100x, 1000x olacak diye beklerken işte 75 katına çıktıktan sonra kademeli düştükçe düştü. Bundan sonra Ghostface ne olur bilemeyiz belki yolu hâlâ uzundur, belki bir gün 1000 katına çıkabilir ama şimdi başlangıç değerinden sadece 4 kat yukarıda. Gel al bak çok güzel 75 katına çıktı diyerek girenler ise şu an 18 kat düşmüş durumdalar. Şimdi böyle bir durumda nasıl bir yol izlerdiniz? Psikolojiniz size ne söylerdi? Bunları iyice ölçüp tarttığınızda 100x, 1000x mümkün mü cevabı kendiniz vereceksiniz. Büyük bir psikolojik savaş vereceğinizi unutmayın. 

Yeni çıkan tokenlara 5-10 dolar atıp şansını denediğini söyleyenlere de itibar etmek gerekir mi bir bakalım. Günde 1000in üstünde token çıkıyor ve hepsinde şansını denediğini iddia edenler böyle bir durumda günde 5.000 dolar harcıyorlar en az, yani 43000 tl güncel olarak. İnanıyor musunuz buna? Milyonerlerin bile yapamadığı hareketler bunlar. Oysa daha makul olanı şu olabilirdi: "Araştırıp güvendiğim bazı tokenlara 5-10 dolar atıyorum. Bu daha anlaşılır bir durumdur. 

100x, 1000x yapan projeler elbette var. Bunları bulmak içinse çok şanslı olmak ya da aşırı araştırmalar yapmak, tokenin arkasında duran ekibin neler yapabileceğini bilmek vs. gerekebilir. Bir diğer ihtimalse yükselme potansiyeli olan bir tokeni kuran ekibe yakın olmak/içinde olmak ve ilk alanlardan olabilmek olabilir. Tabii her şey proje değil, reklam gücü yüksek kişiler içi boş tokenları gerçekten aya götürebiliyorlar. 

Özetlemek gerekirse; token dünyasında fırsatlardan ziyade kayıplar daha ön planda. Biz kesinlikle kazançların da azımsanmayacak kadar çok olduğunu ve çok iyi kazananların olduğunu biliyor, kabul ediyoruz. Ama kripto para konusunu işleyen her youtuberın, her site sahibinin ve fenomenin "bu çok iyi uzaya gidecek, bu harika proje, 1000x kazanın arkadaşlar hadi" şeklinde kitleleri gaza getirmesini doğru bulmuyoruz ve bu işe girişirken önceliğiniz dolandırılmamak olsun diyoruz. 

Tüm bunların dışında işlemlerini Binance üzerinden yapmak isteyenler için binance kayıt olma aşamalarını anlattığımız konuyu inceleyebilirsiniz. 

Genel uyarı: Kripto para borsası büyük riskler içermektedir. Yüksek kazançlar gibi yüksek kayıplar da olasıdır. Anlatımımıza konu olan token/coin ve borsaların hiçbiri yatırım tavsiyesi içermez ve kişilerin hür iradesine, araştırmasına bırakılmıştır. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica