Telefon görüşme kayıtları tutulur mu, sesimiz kaydedilir mi?

Sponsorlu Bağlantılar

Yıllardan beri birçok kişinin merak ettiği bir konudur bu: Görüşmelerimizin sesli kaydı tutuluyor mu? Bu sorunun cevabı bellidir fakat kimi yasal durumlarda durum değişebilmektedir.

Yasal mevzuat gereği ve GSM operatörlerinin bilgilendirmelerinden anlaşıldığı üzere normal şartlar altında ses kayıtları tutulmaz. Yani size telefondan biri küfür etti ve siz bunu dava etmek için GSM operatörünü arayıp "ses kaydımızı yollar mısınız?" dediğinizde olumsuz cevap alırsınız. Kısacası ses kayıtları önemli bir sebep olmadığı sürece yasal olarak tutulmaz. 


Peki ne tutulur? Arama geçmişi ve detaylarına ulaşılabilir. Siz telefonunuzun tüm rehberinizi silseniz, geçmiş tüm aramaları temizleseniz bile GSM operatörünüzde bu bilgiler tutulur. Hangi saatte mobil veri kullandığınız, hangi saatte kime mesaj attığınız ve hangi saatte hangi telefon numarasıyla kaç dakika konuştuğunuz Turkcell, Turk Telekom, Vodafone, Bimcell ve diğer GSM operatörleri tarafından bir süre saklanır. Eğer hattın yasal sahibi sizseniz bu bilgileri isteyebilir ve inceleyebilirsiniz. Bu şekilde hattınızda neler olup bitmiş, işlemlerinizin ücret karşılığı nedir öğrenebileceksiniz. 

Fakat sevgilinizin, eşinizin geçmiş arama kayıtlarına ulaşmak isterseniz, bu kişilerin rızası doğrultusunda gsm operatörünün internet şubesi ya da mobil uygulamasından bu bilgilere erişebilirsiniz. Bu işleme devam etmeden önce sorgulama yapılacak cep telefonuna kod gelecektir, bu kod sisteme girildiğinde geçmiş arama kayıtlarına, mesajlara ve mobil verilere ulaşılabilecektir. Fakat dediğimiz gibi, bu işlem hat sahibinin rızası doğrultusunda yapılan bir işlemdir. Bunun dışında ise mahkeme boşanma ve benzeri durumlarda GSM operatöründen geçmiş arama kayıtlarını isteyebilmektedir.

Arama kayıtları tutulur, yani kimle ne zaman kaç dakika konuştuğunuz tespit edilebilir. Fakat ses kayıtları tutulmaz, yani kimle ne zaman neler konuşmuşsunuz, bu bilgiler operatörler tarafından tutulmamaktadır. Buna rağmen yasal merciler sizi teknik takibe aldıklarında görüşmelerinizi kayıt altına alabilirler. "Telefonum dinlenebilir mi?" sorusunun cevabı da budur. Yasal merciler gerekli gördüklerinde sizi dinleyebilir ve kaydedebilirler. Telekom sistemlerini çözmüş kimi oluşumlar da gayri resmi olarak, yani yasal olmayan yollardan telefonlarınızı dinleyebilirler. Teknik olarak bu da mümkündür. 

Cep telefonu görüşmesi yaparken bir diğer ses kaydetme yöntemi ses kaydedici programlar kullanmaktır. Biriyle konuştuğunuzda o kişi isterse arama ses kaydedici uygulama ile görüşmelerinizi kayıt altına alabilir. Hukuki görüşe göre bu yasak bir işlemdir. Yine hukuki görüşe göre herhangi bir müşteri hizmetleri ile yaptığınız görüşmede sesinizin kaydedilmesi için müşteri hizmetlerinin "görüşmelerimiz kayıt altına alınmaktadır" gibi bir ifadeyi size söylemesi gerekir. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica