Artık dolandırıcılığın binbir yolu bulunmakta. Dolandırıcılar haberiniz olmadan birçok işlemi yapabilmektedir. Her halükârda uyanık olmalı ve kendi yöntemlerinizle kendimizi korumalıyız. Son yıllarda birçok vatandaş kendilerinden habersiz kredi çekildiğinden soluğu mahkemelerde almaktadır. Normal şartlarda "adıma kredi çekilmişse bile imzayı ben atmadığım için sorun olmaz" deriz ama işler bu kadar kolay yürümüyor ne yazık ki, o kredilere itiraz etmek, türlü dosya ve evrakla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Normalde müşterisi olduğumuz bankaların mobil ve internet bankacılıklarına girip tüm bilgilerimizi görebiliyoruz. Kredi kartı, kredi borcu gibi tüm bilgileri, adımıza müşterisi olduğumuz bankada kredi çekilip çekilmediği gibi tüm bilgileri görebilmemiz mümkün. Fakat bu kontrol için yeterli değil. Onlarca banka var ve bunlardan herhangi birinde kredi çekilmişse nasıl anlayacağız? Bunun için bazı sorgulama işlemleri yapmanız gerekebilir.
Adınıza kredi çekilip çekilmediğini anlamanın birinci yöntemi bir bankacıya danışıp tüm bankalardaki bilgilerinizi talep etmek ya da genellikle ücretli olarak sunulan findeks raporu talep etmek. Birçok bankacılık uygulamasında kkb ücretli findeks raporu hizmeti mevcuttur. Adınıza kredi çekilip çekilmediğini anlamanın diğer yolu E-Devlet kullanmaktır.
E-Devlet ile çekilen tüm kredilerinizi görebilirsiniz. Birçoğunun e-devlet kredi puanı olarak bildiği hizmet aslında kredi puanınızı göstermez; adınıza tanımlı kredileri, kredi borçlarını, çek ve senet bilgilerini gösterir.
https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-bankalar-birligi-risk-merkezi-raporu-basvurusu
Bu adrese girip gerekli bilgileri girdiğinizde telefonunuza sms gelecektir. Bu şifre ile işleminize devam etmeniz için istenecektir. Ardından Risk Merkezi Raporu olarak sunulan belgeye erişebileceksiniz. Bu belgede kredi puanı yazmaz ama tüm bankalardan adınıza çekilmiş krediler görüntülenebilir. Bu belgede son 3 ayda adınıza kredi başvurusu yapılıp yapılmadığını da anlayabilmeniz mümkün.
Adımıza neden kredi çekerler?
Genellikle bu kredileri çeken kişiler ortadan kaybolurlar ve bu kredi borcunu da bize yıkmaya çalışırlar. Kredi çekenin biz olmadığımız anlaşıldığında genellikle biz bu durumdan kurtuluruz ve banka borcunun peşine düşer, fakat yıprandığımızla kalırız. Bu gibi durumlarda hakkınızı aramak için hukuki destek (avukatlara danışmak gibi) alabilirsiniz.
Bir kredi hikâyesi
2019 yılında bir vatandaş kredi çekmeye giderken kredi geçmişi önüne sunulur ve 2015-2016 aralığında kredi borcu ödendiği görünür. Vatandaş böyle bir krediyi hiç çekmemiştir, ama birileri adına krediyi hem çekmiş hem de aylık taksitlerini aksatmadan ödemiştir. Vatandaş bu durumdan dolayı maddi olarak mağdur olmamış olsa da birileri onun üzerinden (belki de kimliğini kullanarak) habersiz kredi çekmiştir, tek bir taksit ödenmemiş olsaydı bu vatandaşa yansıyacaktı. Fakat bu haliyle bile durum kuşkulu görünmektedir. Kim nasıl çekti o krediyi? Kötü niyetli bir bankacı mı kimlik dolandırıcıları mı?
Görüldüğü üzere adıma kredi çekilmiş mi çekilmemiş mi şeklinde sorgulama yapmak ve gerektiğinde bu işlerin peşine düşmek gayet de mantıklı görünüyor.
Eşimin kredi çekip çekmediğini öğrenebilir miyim?
Eşinizin kredi çekip çekmediğini eşinizin izniyle ya da vekaleti varsa öğrenebilirsiniz. Eşin izni olmadan yapılacak işlemler yasal değildir. Yukarıda bahsedilen yöntemlerle (bankacı, findeks raporu ya da e devlet) eşinizin kredi çekip çekmediğini teknik olarak öğrenmeniz mümkün, fakat eşinizin adına işlem yaptığınız için bu yöntemler yasal değildir. Eşler "benden habersiz kredi çekmesi de yasal değil" diyebilirler fakat işleyiş böyledir. Gerçekten de kredi borcundan eş de sorumlu olmakta ve eve gelen haciz herkesi etkilemektedir. Bu yüzden eşlerin birbirlerine karşı şeffaf olmaları ve eş hukukuna riayet etmeleri beklenir. Kredi çekerken de eşe danışmak, eşin kredi borcunu öğrenmek isterken yine eşe danışmak en doğrusudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.